Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koalicija ZA, kandidat za župana Ante Pranić:

'Ne eskploataciji ugljikovodika na području Splitsko-dalmatinske županije'

Split: Konferencija za medije Stranke s imenom i prezimenom
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
16.03.2021.
u 13:31

Program koalicije ZA energetsku tranziciju predstavila je Maja Jurišić, koja se kao nezavisna priključila timu

Koalicija ZA, čiji kandidat za župana je Ante Pranić, aktualni vrgorački gradonačelnik i predsjednik Nezavisne liste mladih, a za zamjenike župana Daša Dragnić i Ante Renić iz Pametno, na Prvoj vidilici na Marjanu održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili dio svoga programa.

- Prostor je jedan od najvećih potencijala Splitsko-dalmatinske županije, a njime se ne upravlja strateški niti održivo. Na djelu je trajna devastacija obalnog pojasa, pomorskog dobra, zelenih površina, javnog prostora i područja posebnih obilježja. I to bez sankcija! Mi ćemo Županiju razvijati ravnomjerno. Uvijek ćemo sagledati, prije svega, prostornu održivost u odnosu na racionalno korištenje i očuvanje cjelokupnog prostora od devastacije. Nove izmjene prostornog plana temeljit će se na reviziji i organizaciji svih građevinskih područja te definiranju planskih područja (otočna, obalna, splitsko urbano i ruralna). Uključit ćemo lokalne zajednice, a raditi ćemo po znanstveno-stručnim smjernicama. Prema građenju u područjima posebnih obilježja i eksploataciji ugljikovodika na području županije imat ćemo nultu toleranciju – rekao je Pranić.

Program koalicije ZA energetsku tranziciju predstavila je Maja Jurišić, koja se kao nezavisna priključila timu kako bi iskustvom pokretanja energetske tranzicije na otocima doprinijela daljnjem strateškom regionalnom razvoju otoka i ruralnih područja županije.

- Programom ZA energetsku tranziciju omogućit će se bolje iskorištenje velikog potencijala obnovljivih resursa Splitsko-dalmatinske županije, odnosno, čista i dostupna energija za svih i veća neovisnost. Razvoj obnovljivih izvora energije velika je prilika i za povećanje konkurentnosti  gospodarstva, razvoj poduzetništva, poticanje razvoja inovacija kod mladih i kreiranje novih “zelenih” radnih mjesta – rekla je Maja Jurišić istaknuvši da je za uspješnost programa potrebno sustavno uvođenje dobre prakse gospodarenja energijom te realizacija projekata financiranih iz EU fondova.

Daša Dragnić je rekla kako održivost mora biti polazište svih planova, odluka, projekata, aktivnosti u svim područjima življenja.

- S obzirom da je izrada Plana razvoja SDŽ 2021.-2030. u tijeku, te da se očekuje izmjena Zakona o otocima, imamo priliku svi zajedno definirati ciljeve, prioritete, mjere i akcijski plan za održivi i cjeloviti razvoj naše županije - poručila je Dragnić.

Ante Renić kao osnovni preduvjet za provođenje reformi i održivo upravljanje županijom ističe učinkovitu, transparentnu i uključivu županijsku upravu i njene službe.

 

Komentara 2

NE
Nepokolebljiv
14:19 16.03.2021.

Tako je! Zabraniti bilo kakvu eksploataciju! Narocito palentom filOVanih glava politicara koji nisu uspjeli u nicem u zivotu pa bi sada u politiku prodavati "bjele bubrege"!

Avatar manjejeviše
manjejeviše
13:38 16.03.2021.

Zvezdaša na čelo SDŽ hahaha nevjerojatno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije