Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doživio 105 godina

Najstariji panda na svijetu, omiljeni An An, uginuo u dobi od 35 godina

storyeditor/2022-07-21/2022-07-21T055358Z_631737794_RC25GV9N40SX_RTRMADP_3_HONGKONG-PANDA.JPG
BOBBY YIP
22.07.2022.
u 14:38

U Ocean Parku ostali su Ying Ying i Le Le, a zaposlenici se nadaju potomcima

Sa 105 godina preminuo je An An, najstariji panda u zatočeništvu. Odnosno, riječ je o 35 ljudskih godina, koliko je An An dočekao u staništu Ocean Park u Hong Kongu, gdje je eutanaziran nakon što više nije mogao jesti.

Stotine poruka sa željama za oporavak, nažalost, nisu mu pomogle. Ovaj je medvjed u Hong Kong stigao kao poklon kineske vlade 1999. godine u društvu Jia Jie, ženke pande koja je doživjela do sada najdublju poznatu starost od 38 godina, a uginula je 2016. godine. Osoblje i vodstvo Ocean Parka izrazilo je duboku žalost zbog gubitka An Ana te zahvalnost što im je pružena prilika da vode brigu o njemu i njegovoj družici, čime su postali važna točka u naporima za očuvanje panda kao vrste.

– An An je bio nezamjenjiv dio naše obitelji s kojom je rastao u Parku. Stekao je i brojna prijateljstva s lokalnim stanovništvom, kao i s turistima – stoji u priopćenju Ocean Parka, čija "obitelj" obuhvaća i morževe, pingvine, dupine, a tu su i još dvije pande, Ying Ying i Le Le, darovane Parku na desetu godišnjicu povratka Hong Konga matici. Dio je to poznate kineske "panda diplomacije" kojom se znak prijateljstva iskazuje životinjom koja se može pronaći jedino u Kini.

I njih je 2007. godine kineska vlada darovala hongkonškom staništu, a još traje nada da će par dobiti i mlade, što se još nije ostvarilo. Što se potomstva tiče, povijest pamti i još jednog An Ana, onoga iz moskovskog ZOO-a, koji je 60-ih godina bio transportiran u londonski ZOO kako bi se pokušao pariti sa ženkom Chi Chi.

No to je također završilo bezuspješno jer taj je "par" više od parenja bio zainteresiran za – svađanje. Nedavno preminuli An An, pak, stigao je na svijet u kineskoj pokrajini Szechuan 1986. godine te je do dolaska u Hong Kong živio u Nacionalnom parku prirode Wolong. Najstariji panda postao je još 2017. kad je imao 31 godinu. Tom je prilikom organizirana i velika proslava jer životni vijek panda iznosi 20-ak godina, dok one u zatočeništvu dožive 30-ak.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja! 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije