Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Križevci

Otvoren prvi Institut za kozmologiju i filozofiju prirode

Svemir
Pixabay
01.07.2022.
u 15:52

Institut će se, rečeno je, nastojati popularizirati znanost i govoriti o temama kojima se malo tko bavi u Hrvatskoj.

U Križevcima je otvoren Institut za kozmologiju i filozofiju prirode, prvi takav u Hrvatskoj. Nastao je na sličnoj ideji kao i EU projekti Future Hub Križevci te SPARK i buduća križevačka zvjezdarnica.

Dr.sc. Petar Pavlović kaže da će se Institut baviti znanstvenim istraživanjem na temu modela cikličkog Svemira i izbjegavanja singularnosti u slici Svemira, kozmološke konstante, crnih rupa i crvotočina, povezanosti gravitacije i elektromagnetizma, problema visoko-energetske astrofizike, turbulencija u magnetskim poljima i teorijskog računarstva.

Objavljivat će se, najavljeno je, i znanstveni radovi, a početkom jeseni Institut kreće s objavljivanjem časopisa "Kozmologija" koji će izlaziti jednom godišnje na dvjestotinjak stranica. Organizirat će se i znanstvena predavanja i seminari. Asistent na Zavodu za primijenjenu fiziku Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Marko Sossich istaknuo je da već postoje znanstveni radovi iz područja koja će se kroz rad Instituta dodatno istražiti.

Institut će se, rečeno je, nastojati popularizirati znanost i govoriti o temama kojima se malo tko bavi u Hrvatskoj. - Grad podržava ovakve priče, a činjenica da će sjedište Instituta biti u Križevcima sigurno će pomoći i u međunarodnoj promociji našeg grada – rekao je gradonačelnik Mario Rajn.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije