Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Manekeni” MUP-a

Najstariji bježi zbog ratnog zločina, najmlađi zbog prijevare

Tjeralica (1)
Foto: MUP
1/10
28.02.2011.
u 10:54

Teške krađe najčešći su razlog zbog kojeg se raspisuju tjeralice. Slijede droga, organizirani kriminal i bijeg u neku drugu državu.

“Proslavio” se višestrukim bježanjem iz zatvora, a zbog jednog takva bijega prije 11 godina dospio je na stranice i hrvatskih i slovenskih crnih kronika jer se sumnjalo da je u Deželi ubio dvoje umirovljenika. Sumnje su se pokazale pogrešnima, a nakon halabuke koja se oko njega podigla s obje strane granice te otkrivanja pravog ubojice, policiji se predao sam.

Fotografije 73 osobe

Njegovo je ime Damir Grdenić (32) i u ovome je trenutku samo jedna od 4239 osoba za kojima je hrvatska policija raspisala tjeralicu. No, za razliku od brojnih kompanjona po zločinu, koji se broje u tisućama, Grdenić je i jedno od “zaštitnih lica” internetske stranice Ministarstva unutarnjih poslova na kojima su objavljeni podaci i fotografije 73 osobe za kojima se traga iz raznoraznih razloga. U društvu ratnih zločinaca, odbjeglih tajkuna, ubojica i dilera, Grdenić se nalazi od 4. siječnja jer se sa slobodnog vikenda nije vratio u gospićki zatvor. Njegov krimen, teška krađa, odnosno imovinski delikt, jedan je od najčešćih razloga za raspisivanje tjeralice. Slijede droga i organizirani kriminal te izbjegavanje kaznene odgovornosti, odnosno bijeg, najčešće u neku drugu državu. A tu na scenu stupa zagrebački ured Interpola, koji na zahtjev domaćih pravosudnih tijela raspisuje međunarodne tjeralice za hrvatskim državljanima.

Međunarodne tjeralice za hrvatskim državljanima, a prema podacima ureda Interpola Zagreb, potkraj siječnja bilo je raspisano 927 takvih tjeralica, mogu raspisati i uredi Interpola drugih zemalja. I tu se tjeralice najčešće raspisuju zbog imovinskih delikata, a hoće li biti javno objavljene na internetskim stranicama MUP-a, ovisi o operativnom policijskom interesu.

Taj interes u slučaju 73 osobe, koje su trenutačno imenom, prezimenom, zlodjelom i slikom “manekeni” MUP-a, izgleda ovako: najstariji bjegunac pred zakonom je Milivoj Ašner (98), a najmlađi Marko Miloš (25). Ašnera se traži zbog ratnog zločina počinjenoga u Drugome svjetskom ratu, a Miloša zbog pokušaja ubojstva i krivotvorenja isprava. Među onima čiji su podaci objavljeni na internetu, najviše je ratnih zločinaca (21), zatim slijede droga (9) ubojstva (4), silovanje (3).

Ljuti protivnici

Čak četvorica od 21 ratnog zločinca traže se zbog genocida – Blagoje Adžić, Goran Hadžić, Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin.

Najpoznatije lice među bjeguncima je ono tajkuna Miroslava Kutle, koji je spas od hrvatskoga zatvora potražio u BiH, a društvo mu pravi i Ivan Radošević, koji se skriva u Njemačkoj. U biranome društvu su i dvije dame, koje se traže zbog prijevare, a 16 onih koji krase “most wanted” listu MUP-a objavljenu na internetu, nalaze se i na istoj takvoj listi Interpola. Paradoksalno, na ovoj su listi među 127 fotografija i fotografije ljutih političkih protivnika – Branimira Glavaša i Ive Sanadera. Valjda zato što su obojica još u inozemstvu – jedan u bosanskome zatvoru, a drugi u austrijskom pritvoru.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar sin
sin
11:01 28.02.2011.

Blagoje Adžić, Goran Hadžić, Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin.Rečeni zločinci nalaze se u srbiji.Srbija je članica interpola.Dakle hrvatski pravosudni organi što čekate.

KO
kocen
11:31 28.02.2011.

I mene sad interesira hoće li naši tražit da se ovi što su u Srbiji(ratni zloćinci),barem ispitaju u prisustvu našeg istražitelja kao i Purdu.

MA
mališa
11:46 28.02.2011.

Ako su Hadžić i ostali koje ste naveli u Srbiji onda su i onih 4000 u Hrvatskoj. Što ih ne \"hitite\"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije