Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD IZ 2015. GODINE

Najsmrtonosniji napad u francuskoj povijesti: Kaos je počeo kod stadiona, pokolj se nastavio po kafićima i u dvorani

13 November Commemoration - Paris
Foto: Derajinski Daniel/ABACA
1/3
13.11.2022.
u 07:00

Abdeslam je početkom ljeta ove godine osuđen na doživotni zatvor, najveću moguću kaznu prema francuskim zakonima. Tijekom suđenja promijenio je svoje iskaze.

Parižani nisu mogli ni zamisliti kakva ih noć čeka 13. studenog 2015. godine kada je u nizu terorističkih napada ubijeno 130 osoba, a ranjeno više od 490.

Kaos je počeo u 21.20 sati kada su tri bombaša samoubije aktivirali eksplozive ispred Stade de Francea i pritom ubili jednu osobu. Pet minuta kasnije iz automobila je otvorena vatra na kafić i restoran te je pritom ubijeno 15 osoba. Iste osobe napale su još jedan kafić i restoran nekoliko ulica dalje te ubili pet osoba i pobjegli s mjesta napada. Pokolj su nastavili u Ulici Charonne gdje su ubili 21 osobu.

Nakon toga jedan od napadača izlazi iz auta i ulazi u kafić Comptoir Voltaire gdje je aktivirao eksploziv. U isto vrijeme tri napadača ulaze na koncert u dvorani Bataclan i ubijaju 90 osoba. Uzeli su taoce koji su bili na koncertu benda Eagles of Death Metal te su se raznijeli kada su policijske snage ušle u dvoranu.

Devet od deset osoba koje su tada izvele napade su mrtve. Neki su presudili sami sebi, a neke je ubila policija. Preživio je jedino Salah Abdeslam. On je ušao u kafić na sjeveru Pariza te je odustao od napada i bacio eksploziv u kantu za smeće. Tada je nazvao prijatelje da dođu po njega i vrate ga u Bruxelles gdje se mjesecima skrivao. Uhićen je u ožujku iduće godine u briselskom predgrađu Molenbeek-Saint-Jean. Nekoliko dana nakon njegovog uhićenja došlo je do terorističkog napada u briselskoj podzemnoj željeznici i na aerodromu. Vjeruje se da su napad proveli članovi iste terorističke skupine kojoj je pripadao Abdeslam. Ubijene su 32 osobe.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Abdeslam je početkom ljeta ove godine osuđen na doživotni zatvor, najveću moguću kaznu prema francuskim zakonima. Tijekom suđenja promijenio je svoje iskaze. Na početku je govorio kako žali jer nije uspio aktivirati eksploziv koji je nosio, a kasnije je rekao kako se predomislio kada je došao do kafića jer nije htio ubiti ljude 'koji su plesali i pjevali'.

U travnju se ispričao žrtvama.

- Griješio sam, ali nisam ubojica. Ja nisam ubojica. Ako me osudite za ubojstvo, učinit ćete nepravdu - rekao je Abdeslam koji je na sudu poručio i kako on 'nije prijetnja društvu'.

Sud je 19 osoba proglasio krivima po svim točkama, a jedna je osoba oslobođena krivnje. Suđenje je trajalo više od devet mjeseci. Abdeslam je bio optužen za više kaznenih djela među kojima je bilo ubojstvo u sklopu terorističke skupine, otmica  i teroristička zavjera.

Komentara 2

LJ
ljeto90
08:07 13.11.2022.

Sve je to plan agende tek sada se vidi istina??? Teroristi proizvedeni u USA???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije