Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.07.2015. u 15:00

Kvarnih političara možemo se riješiti na izborima, ali tužitelja i sudaca nikako

U većini istraživanja javnog mnijenja građani političke stranke i političare smatraju korumpiranom kastom u koju imaju vrlo nisko povjerenje. To je jednostavno klišej, ali na neki način i poželjan odgovor u takvim anketama. Smatraju ih sebičnim i beskrupuloznim karijeristima, no kada se povede ozbiljnija rasprava u kafiću, često se dođe do zaključka kako u Hrvatskoj najslabija karika nije politika, nego pravosuđe – tužitelji, suci i odvjetnici. I dok se političara još i možemo riješiti kažnjavajući ih na izborima, tužitelja i sudaca ne možemo se riješiti nikako jer su oni “neovisni”, jer su oni “država u državi”. Doduše unutar pravosudnog sustava postoje mehanizmi za odvajanje kukolja od žita, ali to su netransparentni procesi čijim rezultatima građani “moraju” vjerovati.

U posljednje vrijeme u široj javnosti raste dojam kako u pravosuđu stvari vrlo slabo funkcioniraju, a pravosudni sustav ne isporučuje u dovoljnim količinama pravdu – robu za koju ih svi mi plaćamo i zbog čega u krajnjoj liniji pravosudne institucije i postoje.

Taj dojam nepravde brutalno je pojačao “ping-pong” koji Državno odvjetništvo i sudovi igraju sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, a i puštanje iz pritvora braće Mamić. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sarkastično je prokomentirao činjenicu da braći Mamić nije izrečena mjera opreza, a ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je mogućnost da se više neće moći iz pritvora uz jamčevinu ako postoji opravdana sumnja da bi ta osoba mogla utjecati na svjedoke. Tko je kriv za takvu percepciju pravosudnih institucija u javnosti? Sudovi? DORH? USKOK? Vjerojatno je krivnja podijeljena jer je u jednom slučaju opći dojam kako istražitelji pred suce dolaze s vrlo nategnutim “dokazima”, a u drugom slučaju da je sucima srpanjsko sunce udarilo u glave.

>> Hrvati najmanje povjerenja imaju u političke stranke

Komentara 25

IS
istima
14:41 18.07.2015.

DORH.....Zločinačka organizacija br 1, 'pravosuđe tek malo zaostaje.

HR
H.R.T.99
16:20 18.07.2015.

Najslabija karika je Milanoviceva vlada. DA ova vijest ne padne u zaborav. Po učinkovitosti svjetskih vlada Milanović i njegovi ministri drže neslavno 139. MJESTO OD 144 MOGUĆA. ŠESTA najgora vlada na svijetu. Evo što mu je donio njegov DEBELO PLAĆENI AMERIČKI SPECIJALIST PR. Oboje bi trebali u kut. Navedeni podaci nisu izmišljeni, nisu nam ih uvalili neki anti Milanovići ili anti ljevičari ili anti partizani ili anti... niti pro HDZ, pro ustaše ili pro četnici ili pro...To su podaci Svjetskog Ekonomskog Foruma. Kojeg li srama. Milanović se hvali najboljom vladom ikada. A Večernji list i ostali mediji šute. Dobili su direktivu od CK? To već počinje biti opasno da u hrvatskim medijima novinari ne smiju komentirati šestu najgoru vladu na svijetu, vladu premijera Zosrana Milanovića.

BA
bakulušić
13:48 18.07.2015.

Nedavno sam, odgovarajući na jedan zločesti komentar, napisao gospodinu da ne izlazi dok zvizdan prži a ako već izlazi, neka ne piše komentare. Moj komentar je brisan. Danas se u članku kaže da je sucima udarilo sunce u glavu. Samo zato što su odbacili neutemeljenu optužnicu koju su tužitelji temeljili na političkim i ideološkim temeljima a to na sudu ne prolazi. Da li je sljedeći korak zahtjev novinara Špoljara da suci podnesu ostavke? Ili da ih Partija smijeni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije