Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najradikalnija časna sestra Europe i gorljiva kritičarka kapitalizma stiže u Zagreb

"Nakon prošlogodišnjeg gostovanja bivšega ministra financija Yanisa Varoufakisa u Filozofskome teatru, dolazak sestre Terese može se smatrati ovogodišnjim događajem godine"
20. ožujka 2017. u 17:10 1 komentara 2845 prikaza
Teresa Forcades
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Filozofski teatar Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu ugostit će u nedjelju 9. travnja časnu sestru Teresu Forcades, ikonu europske ljevice i najradikalniju časnu sestru Europe, čiji dolazak domaćin Srećko Horvat najavljuje kao ovogodišnji događaj sezone.

Teresa Forcades doktorirala je javno zdravstvo na Sveučilištu u Barceloni, a na Harvardu magistrirala Teologiju. Pripada redu katalonskih benediktinki, a u svojim predavanjima koja održava diljem Europe često kritizira kapitalizam i sva njegova obilježja, te patrijarhalnost Katoličke crkve, boreći se za prava žena u crkvenoj i javnoj sferi.

Papa Franjo Darko Pavičić Ma, jel' to papa Franjo kopipejstao Benedikta XVI.? papa obratite se egzorcistima Papa preporuča ispovjednicima da se obrate egzorcistima

Objavljuje knjige o teološkim temama, farmaceutskoj industriji i feminizmu te je ustrajna zagovornica katalonske neovisnosti i aktivistica španjolskog pokreta Indignadosa (Ogorčeni), nastalog na temelju masovnih prosvjeda protiv politike štednje 2011. godine.

Njezino suprotstavljanje najvećim autoritetima današnjice svrstava je među najradikalnije i najutjecajnije intelektualke europske i svjetske ljevice.

Premda je neki smatraju kontroverznom, časna sestra Teresa, koja inače živi povučeno sa svojim sestrama u slavnome samostanu i hodočasničkom odredištu Montserrat, u svojoj knjizi "Vjera i sloboda" jednostavno kaže: "Niti jedna crkva, obred ili ideologija ne mogu zamijeniti unutarnju gestu slobodne ljubavi koja nas spašava i može spasiti svijet".

Teolog i urednik Zoran Grozdanov, koji je u Ex librisu ovih dana objavio hrvatski prijevod knjige, dodaje: "Teologija kakvu zastupa Teresa Forcades slijedi najbolju tradiciju teologije oslobođenja, koja u prvi plan stavlja pitanja društvene pravednosti. Za nju postoje samo dva apsoluta, bog i glad, a teologija koja ne dovodi u pitanje strukture moći, nije teologija".

"Nakon prošlogodišnjeg gostovanja bivšega ministra financija Yanisa Varoufakisa u Filozofskome teatru, dolazak sestre Terese može se smatrati ovogodišnjim događajem godine", izjavio je voditelj Horvat u najavi gostovanja.

>> Dvije do tri tisuće eura za noćenje dok je papa Franjo u Fatimi!

>> Papa traži oprost za ulogu Crkve u genocidu u Ruandi

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
  • verica2:

    Teresa Forcades je 2015. napustila benediktinski red i nije redovnica tj. časna sestra.