Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova Glazbena škola u Požegi

Najmodernija glazbena škola i prva koja se namjenski gradila

glazbena škola
Foto: Dušan Mirković/ Pixsell
1/6
23.01.2014.
u 17:51

-Cilj nam je u što kraće vrijeme dobiti odobrenje za rad konzervatorija za glazbu, ples i multimedijsku produkciju s kojim bi proširili djelatnost na visoko obrazovanje kroz nekoliko studija – istaknuo je ravnatelj Škorvaga

U Požegi je danas otvorena nova Glazbena škola, prva u Hrvatskoj koja se gradila isključivo za tu namjenu. Nakon 44 godine djelovanja škola koju pohađa 480 učenika napokon je dobila vlastiti prostor.

Na prigodnoj svečanosti otvaranja koja je održana u velikoj koncertnoj dvorani škole ravnatelj Veljko Valentin Škorvaga podsjetio je kako se škola od svojih početaka suočavala s nedostatkom prostora, a zadnjih godina djelovala je na čak četiri lokacije. Prije 15 godina škola je dobila i srednjoškolske programe.

–Ova nova zgrada veliki je izazov za uvođenje suvremenih tehnologija u nastavu koje ćemo već od ovog polugodišta početi prakticirati uz pomoć CARNeta. Ovo zgradom i opremom dobili smo hardver u koji unosimo već provjereni softver.  S ovim našim vizijama i nastojanjima mi smo u konačnici završili sve što želimo. Cilj nam je u što kraće vrijeme dobiti odobrenje za rad konzervatorija za glazbu, ples i multimedijsku produkciju s kojim bi proširili djelatnost na visoko obrazovanje kroz nekoliko studija – istaknuo je ravnatelj Škorvaga dodajući da i to nije sve jer će suradnju prošiti s privredom kroz novi Aurea fest.

Požeški gradonačelnik Vedran Neferović podsjetio kako se zadnjih sedam mjeseci uz puno truda pokušalo završiti školu što nije bilo nimalo lako. Zbog toga se zahvalio svima koji su pomogli da se škola ipak završi.

–Ovaj objekt nije ostavština niti privatno vlasništvo ni jednog političara. Pred nama je zajednički cilj, a to je, da u što kraćem vremenu, na svim razinama pomognemo da se škola što prije dovede u potpunu funkciju. Mi smo svi prolaznici, kao i povijest ovoga grada, ponešto će ostati i zapisano, a ova škola će ostati – poručio je gradonačelnik Neferović te dodao, aludirajući na pozvane ministre iz hrvatske Vlade koji nisu došli, da je Požega u Hrvatskoj te da su to neki na današnji dana zaboravili. Kazao da je izgradnja škole stajala 14,5  milijuna kuna, od čega je 6,3 milijuna osigurao Grad Požega, 7 milijuna kuna Ministarstvo regionalnog razvoja i 900.000 Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta. Za uređenje nedostaje još skoro 3 milijuna kuna.

Čestitke požeškom gradonačelniku i ravnatelju škole uputio je i župan Alojz Tomašević. Podsjetio je kako je Slavoncima glazba oduvijek bila sastavni dio života od rođenja do smrti.

-Ovaj veličanstveni hram glazbe je spomenik prošlim generacijama, ali i zalog budućnosti za mlade generacije – istaknuo je župan Tomašević.

Tomislav Čuljak, potpredsjednik Hrvatskog sabora kazao je kako mu je poznato da je grad Požega grad bogate kulturne tradicije među kojima značajno mjesto zauzima glazbeno naslijeđe koje će se kroz novu glazbenu školu nadograditi novim znanjem.

–Kada se ostvaruju velika djela, onda su nepotrebne velike riječi. Ovo je veliko djelo za Požegu i Hrvatsku i ja vam na ostvarenju od srca čestitam – poručio je potpredsjednik Sabora Čuljak.

Na kraju programa otvaranja prostore nove škole blagoslovio je požeški biskup dr. Antun Škvorčević nakon čega su učenici škole izveli glazbeni program.

 

 

 

 

Komentara 1

AD
adan
21:36 24.01.2014.

Ima li šanse da u ovoj državi nešto prođe bez popova?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije