Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bihać kao Lezbos: Migranti zapalili šatorski kamp Lipu

Revoltirani zbog preseljenja na nepoznatu lokaciju izazvali su požar psujući državu BiH
24. prosinca 2020. u 09:42 9 komentara 1672 prikaza
Migrant camp "Lipa" is seen under fire in Bihac, Bosnia and Herzegovina
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U migrantskom kampu Lipa kod Bihaća u srijedu je buknuo veliki požar u kojem su gorjeli šatori. Nataša Omerović, koordinatorica šatorskog kampa, tvrdi da je požar najvjerojatnije podmetnut.

– Nismo sigurni kolika je šteta, znamo da je požar krenuo iz smještajnog dijela. Kako vidimo, lančano se dalje pale šatori i mislim da je sada riječ o vandalizmu. Migranti su revoltirani i ljutiti, sada psuju državu, to se jasno čuje – kazala je Omerović.

Advent UČINITE SAMI Umjesto tradicionalnih kupovnih ukrasa isprobajte ove zabavne alternative

Ne znaju kamo bi s njima

Šatorski kamp Lipa, udaljen 20-ak kilometara od Bihaća i podignut u travnju ove godine, trebao je biti zatvoren jer nije pripremljen za zimske uvjete, a migrantima je rečeno samo da ga moraju napustiti, ali ne i gdje će biti smješteni. Zatvaranje kampa Lipa odgođeno je nekoliko puta jer Savjet ministara BiH odgađa donošenje konačne odluke o definiranju statusa kampa kao trajnog, koji bi se financirao sredstvima EU koja su već osigurana. Vlasti BiH i EU pregovaraju i o postavljanju još jednog kampa za migrante, i to u okolici Tuzle.

>> FOTO Migranti zapalili šatorski kamp Lipu

Migrant camp "Lipa" is seen under fire in Bihac, Bosnia and Herzegovina
1 / 5
Migrant camp "Lipa" is seen under fire in Bihac, Bosnia and Herzegovina Migrant camp "Lipa" is seen under fire in Bihac, Bosnia and Herzegovina December 23, 2020. REUTERS/Dzemal Catic STRINGER

U Ciljugama, mjestu kod Živinica, trebao bi biti kamp kapaciteta tisuću osoba, no o tome još nema formalne odluke. Iz IOM-a poručuju da su spremni za sve scenarije. Odluka je odgođena na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH, koje traži rješenje s obzirom na to da nema podršku u Savjetu ministara za dodjelu trajnog statusa kampu Lipa kao prihvatnom centru koji bi trebao biti opremljen kontejnerima za smještaj te svom infrastrukturom potrebnom za boravak u zimskim uvjetima poput tekuće vode, struje i grijanja.

Zagrebački Advent ADVENT 2020. Prepustite se duhu tradicije najboljeg božićnog sajma u Europi

S druge strane, vraćanje u nekadašnji kamp Bira u Bihaću za gradske vlasti neprihvatljiva je opcija. Odluci Savjeta ministara protive se srpski ministri jer se kamp nalazi u selu koje je prije rata bilo naseljeno većinski srpskim stanovništvom i gdje se neposredno uz kamp nalazi pravoslavna crkva. Ministar sigurnosti Selmo Cikotić ipak vidi Biru kao jedino rješenje u ovom trenutku. Lokalno stanovništvo protivi se ideji da se oni premjeste u kamp Bira.

“Poraz za građane”

Međunarodne organizacije za migracije tvrde da je zatvaranje kampa “poraz za BiH i građane Unsko-sanskog kantona”, jer će sada migranti, zbog nepostojanja alternative, smještaj tražiti u napuštenim objektima. I dok se lopta prebacuje s jedne strane na drugu, na stotine migranata koji su se nalazili u kampu Lipa ostale su bez krova nad glavom u vrijeme kada se očekuju velike hladnoće i snijeg. UN u BiH izrazio je zabrinutost zbog izostanka prihvatljivih rješenja za zimsko opremanje šatorskog privremenog prihvatnog centra za migrante Lipa, čije je zatvaranje neophodno iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
 • Kalimero4:

  Najezda zla na kršćansku Europu.

 • Avatar NiceGuy
  NiceGuy:

  zbog ćega nebi to imali i u Zagrebu ? Bilo bi to divno .. da ovdje napravimo bliski istok po nalogu EU

 • ardoyne:

  Kamp su organizirano i u dogovoru zapalili migranti, IOM, EU i službeno Sarajevo, kako bi prisilili lokalne vlasti da ponovo dopuste useljavanje kriminalaca i terorista unutar bivše tvornice Bira u centru Bihaća.