Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mamma mia

Talijanski populisti zaustavili brzu prugu pa završili u recesiji

Foto: IPA/PIXSELL
02.02.2019.
u 11:00

Iz Bruxellesa stiže oštra osuda ekonomske politike talijanske žuto-zelene vlade koja je dovela do tehničke recesije.

Iz Bruxellesa stiže oštra osuda ekonomske politike talijanske žuto-zelene vlade koja je dovela do tehničke recesije.

“Kao što smo i strahovali, u Italiji je nesigurnost zbog ekonomske politike utjecala na povjerenje poduzeća i financijske uvjete, a što je ubrzo postalo vidljivo”, izjavio je jučer potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis za talijanski list Repubblicu komentirajući tehničku recesiju koju je utvrdio talijanski statistički zavod ISTAT.

Naime, kada dva tromjesečja zaredom bruto domaći proizvod (BDP) pokazuje negativni predznak ulazi se u tehničku recesiju.

Mnogo snažnih točaka

Ekonomsko usporavanje do kojeg je došlo i zbog vanjskih faktora kao što su trgovinske napetosti ili teškoće globalne ekonomije, utječu na mnoge zemlje, ali Italija usporava primjetnije u odnosu na ostale u eurozoni”, kaže Dombrovskis, ali potom iskazuje i optimizam za talijansku ekonomiju.

“Talijanska ekonomija ima mnogo snažnih točaka i može se vratiti zdravom rastu osnaženjem povjerenja u državne financije i provođenjem reformi koje ohrabruju privatna ulaganja i produktivnost”, naglasio je Dombrovskis.

Upravo je zamrzavanje ulaganja u velike infrastrukturne objekte ove žuto-zelene vlade jedan od razloga ulaska u tehničku recesiju.

Pokret 5 zvijezda (M5s) je i u predizbornoj kampanji bio protiv gradnje tunela i pruge za brze vlakove (TAV) između Torina i Lyona, pa je sada kada je u vladi zamrznuo gradilišta i traži analizu njihove učinkovitosti. M5s ima i ministra transporta, Danila Toninellija, koji je zaustavio tu, ali i druge investicije.

U tu prugu koja povezuje gradove Italije i Francuske novac je uložila i Europska unija, pa bude li gradnja prekinuta Italija će trebati vratiti dobiveni novac.

Drugi partner u vladi, Liga Mattea Salvinija, bio je za nastavak ulaganja u velike infrastrukturne objekte jer i njegovi birači, među kojima su i poduzetnici, traže da se potaknu poslovi. Jučer je Salvini posjetio gradilište TAV-a i kazao da radove treba nastaviti.

“Slijede prelijepe godine”

Dvije stranke na vlasti imaju različite poglede na budućnost talijanske ekonomije. A premijer Giuseppe Conte, koji pokušava pomiriti dvije struje, najavljuje da će 2019. i godine koje slijede biti “prelijepe jer Italija ima nevjerojatno dobar program napretka”. To je onaj isti program koji je jedva prošao u Bruxellesu. Oporbena Demokratska stranka (PD) kroz usta Andree Marcuccija kaže da je to “nevjerojatno loš program”.

Predsjednik udruge talijanskih industrijalaca Vincenzo Boccia prognozira da će usporavanje rasta biti još teže ne bude li se brzo reagiralo.

Dakako da na ekonomsku situaciju, ne samo u Italiji, utječu i trgovinski rat između SAD-a i Kine, kaos zbog Brexita, usporavanje rasta u Kini i pad automobilske industrije. No osim tih vanjskih utjecaja, na usporavanje talijanske ekonomije utječe i neodlučnost talijanske vlade, unutar koje postoje dijametralno suprotna stajališta o ulaganju u velike infrastrukturne objekte.

Bruxelles će sljedeći tjedan dati svoju ocjenu rasta talijanskog BDP-a, koji će sigurno biti niži od predviđenih jedan posto. Vjerojatno oko 0,6 posto.

Italija u recesiji - komentar Silvija Tomaševića

Ključne riječi

Komentara 5

IK
ikbmibm
17:13 02.02.2019.

Italija ima dug 129 % BDP-a, samo je EU moze spasiti od bankrota.Portugal je u istoj situaciji- Za razliku Hrvatska je zahvaljujući hr.vladi i hr. ministru financija Z.Mariću smanjila dug s 87 % ,na 64 %BDP-a.

MI
midea
16:26 02.02.2019.

a koja država nije u recesiji ?? samo ona koja fejka bilance , daj bože da Italija vrati vlastitu valutu i izađe iz te masonske EUtvorevine !

Avatar Kljusar
Kljusar
11:25 02.02.2019.

Migranti iz afrike su krivi za recesiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije