Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fojbe

Polemika u Italiji: 'Jugoslavenska oslobodilačka vojska nikoga nije bacila u jamu'

Matteo Salvini
Foto: Riccardo Giordano/IPA/PIXSELL
06.02.2019.
u 14:18

“Potrebno je revidirati priloge koji se daju udrugama kao što je ANPI koje negiraju pokolje koje su počinili komunisti poslije Drugog svjetskog rata”, zaprijetio je Salvini

Rasplamsala se polemika između ministra unutarnjih poslova i čelnika Lige Mattea Salvinija i nacionalnog udruženja talijanskih partizana (ANPI) oko fojbi. Na Dan sjećanja, kako se službeno zove, a podrazumijeva se da je sjećanje na stradale u fojbama i protjerane Talijana iz Istre i Dalmacije, koji se obilježava 10. veljače, u Parmi je organizirano savjetovanje pod naslovom “Fojbe i fašizam” tijekom kojeg će biti prikazan video pod naslovom “Fojba u Basovizzi: povijesna laž”.

Fojbe su kraške jame u Istri i tršćanskom zaleđu (kao ona u Basovizzi) u koje su Titovi partizani bacali i Talijane iz Istre i Dalmacije. Matteo Salvini, koji je najavio kako će 10. veljače kod fojbe u Basovizzi odati pošast poginulim Talijanima, napada ANPI i organizacije koje “negiraju komunističke pokolje”.

“Potrebno je revidirati priloge koji se daju udrugama kao što je ANPI koje negiraju pokolje koje su počinili komunisti poslije Drugog svjetskog rata”, zaprijetio je Salvini oduzimanjem državnih sredstava udruzi partizana. Istina, nacionalna udruga ANPI-a se ogradila od onoga što je kazao ogranak partizanske udruge u Parmi najavljujući savjetovanje. Salvini je na Twitteru objavio: “Fojbe povijesna laž. Ludost. Gade mi se oni koji i danas negiraju pokolj tisuća Talijana što su počinili komunisti”, te najavljuje svoju prisutnost 10. veljače u Basovizzi i dodaje kako se “povijest ne zaboravlja, počast našim mrtvima”.

Na Salvinijeve optužbe odgovara predsjednica ANPI-a Carla Nespolo kako su “fojbe bile nacionalna tragedija koju treba razmatrati kontekstualiziranjem događaja”. No, Alessandra Kersevan, koja je zajedno s Claudijom Cernigoi i Alessandrom Sandijem Volkom, pripremila savjetovanje u Parmi kaže kako “jugoslavenska oslobodilačka vojska nije nikada nikoga bacila u jamu, ne postoji ni jedan dokument o tome”. Kersevan dodaje kako su oni istraživači koji misle da se “povijesni događaji moraju analizirati na temelju dokumenata i čitati u povijesnom kontekstu, prije svega oni na istočnoj (talijanskoj) granici, gdje je mnogo političkih i kulturnih implikacija pa i predrasuda”.

U subotu 8. veljače u Quirinali, palači predsjednika republike, obilježit će se Dan sjećanja. Govorit će i šef države Sergio Mattarella.

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar rubinet
rubinet
14:45 06.02.2019.

Svega je tu bilo..fojbe,Dakse,logori za Podunavske Švabe, tenkovski rovovi,jame, Križni put,Goli otok....

ST
stefj
14:39 06.02.2019.

Ah, vidi se da su i oni u banani kada su krenule priče o fašistima i partizanima... A što se tiče fojbi, sigurno će Klasić i slični naći izgovore zašto se to radilo i da je to bilo u redu...

Avatar BilanMandić
BilanMandić
14:41 06.02.2019.

kakav naslov...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije