Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.02.2018. u 15:44

U Italiji ni agencija za prikupljanje poreza ne smije sjesti nekome na račun, a u Hrvatskoj na zahtjev nekog odvjetnika ili bilježnika Fina može bez ikakve najave oduzeti građaninu novac s računa

Ako neki državni zakon može čovjeka pretvoriti u sirotinju, onda to nije dobra država.

Ni mafija ne uništava dužnika jer od njega očekuje novac, ali ako država ovrši račune i ne dozvoli ti da platiš svoje obveze, onda nešto u odnosu sustava prema građanima nije najbolje osmišljeno. A, kada se to nazove najboljim zakonom na svijetu, onda bi se ta osoba, ministar, u najmanju ruku trebala zbog tih riječi ispričati deset posto ukupnog stanovništva koje je uvrijedila, ako već nitko od njega ne traži ostavku. Jer, 320.000 blokiranih građana čini 10 posto odraslih osoba u Hrvatskoj koje mogu imati račune u bankama.

Majka svih gafova nekog talijanskog političara prema građanima smatra se izjava tadašnjeg ministra ekonomije Tommasa Padoa-Schioppe koji je 2007. nazvao mlade koji žive kod roditelja “bamboccioni”, odnosno velika djeca koja su još pod majčinim (roditeljskim) skutima. Tada je mladih do 35 godina koji još žive u roditeljskom domu, jer si ne mogu priuštiti samostalni život, bilo sedam milijuna, dakle više od 10 posto ukupnog stanovništva. Padoa-Schioppa se ispričao, a nakon toga više nije bio ministar. Postoji niz gafova političara, pa je sadašnji ministar rada Giuliano Poletti kazao kako se lakše nađe posao igrajući mali nogomet nego slanjem molbi, zbog čega se na nj sručila lavina kritika. Izjava je izvučena iz konteksta (Poletti, naime, drži kako susreti mogu pridonijeti nalaženju posla), kao i ona pape Benedikta XVI., koji je 2010. kazao kako “stalno radno mjesto nije sve” (misleći da vjera dolazi prije svega) i koja je također bila kritizirana.

U Italiji ni agencija za prikupljanje poreza ne smije sjesti nekome na račun, a u Hrvatskoj na zahtjev nekog odvjetnika ili bilježnika Fina može bez ikakve najave oduzeti građaninu novac s računa. Ne samo što banka, nego ni vlasnik računa, ne bivaju obaviješteni da će biti ovršeni. Kazati da je to najbolji zakon na svijetu može samo netko kome nije stalo do sudbine građana koji bi morali moći nastaviti dostojno živjeti i imati mogućnost vraćanja duga. Sve ostalo je najgore.

Komentara 62

LU
Lujo123
15:59 03.02.2018.

to nisu radili ni Turci, ni četnici! Ne vjerujem da je u ljudskoj povijesti zabilježen takav odnos "vlasti", pa i osvajača prema svojem ili prema narodu kojeg su porobili! Sramota koja će se pamtiti u povijesti RH! Pamtiti će ju generacije! Sotone odstupite!!!

ST
stefj
16:50 03.02.2018.

Nema sumnje da dugove treba vratiti, no isto tako treba otvoreno reći da je problem nastao kada se sve više posrednika umiješalo u naplatu dugova. Dok su to rješavale firme i banke s dužnicima sve je bilo je bilo puno brže i efikasnije... Veliki problemi krenuli su uvođenjem FINA-e, pa javnih bilježnika, propisanih naknada i sl. Kao i uvijek, tržište je reguliralo stvari, čim je ušla birokracija, ušla je država koja time hrani interesne skupine... Sada je tu kaos, gdje je čak isplativije zadužiti nekoga, te mu uzimati na osnovu duga, nego prodati nešto i zaraditi na tome. Telekomi i javna poduzeća zarađuju ogromne novce na tome, zajedno s pripadajućim odvjetničkim kućama i bilježnicima.... A o korupciji ne treba niti pričati. Nisam jednom u FUNA-u slao zadužnice jer mi nisu platili, pa je neka gospođa tamo zadužnicu držala u ladici dok dotična firma nije ispraznila račun i maknula sve što je ima na sebi. Split je tu jako interesantan po tom pitanju... Sad smo tu gdje smo, jedino što se može napraviti jest smanjiti zatezne kamate, ukinuti državne namete na sve to i maknuti FUNA-u iz procesa. Uz to, u postupku se priznaje samo dug za koji postoji račun, tako da i odvjetnici moraju početi izdavati račune... I to je to, jednostavno, ako se smanje ekstra prihodi od duga i smanje kamate, dug više nikome neće biti interesantan. Bar ne toliko koliko sada...

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
15:48 03.02.2018.

UDBINO dite izmanipuliranog mozga..ahahhaahahh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije