Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrh stranke u šoku: Nagodi li se Sabo, leti iz SDP-a

Milanović je iz medija saznao da Sabo želi priznati krivnju za korupciju.
23. ožujka 2014. u 19:28 125 komentara 22732 prikaza
milanović, sabo
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović iz medija je saznao da je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo spreman priznati krivnju za političku korupciju i nagoditi se s USKOK-om o kazni. Na isti način za Sabine su namjere saznali i ostali SDP-ovci. Vrh stranke je u šoku jer Sabo, premda je riječ o njegovoj koži, nije vodio računa o tome da priznanjem svoje krivnje utapa i SDP niti se s ikim iz stranke konzultirao. U srijedu je bio na sastanku Predsjedništva SDP-a i, kako nam je prenio jedan od članova, slušao Milanovića dok je govorio da pojedinci moraju snositi odgovornost za svoje postupke i da, kad ulaze u probleme, ne trebaju očekivati milost SDP-a, ali nije ni jednom riječju dao naslutio da se namjerava nagoditi.

Dva ozbiljna problema SDP-a

U vrhu SDP-a kažu da im je politički neprihvatljivo da u članstvu, a kamoli u Predsjedništvu (Sabo je član Predsjedništva), imaju osobu kazneno odgovornu za političku korupciju, što znači da, ako se doista nagodi s USKOK-om i time prizna krivnju, Sabo mora podnijeti ostavku na sve funkcije. Kada su se u subotu na sjednici Glavnog odbora zatvorila vrata za javnost, Milanović se osvrnuo na Sabu rekavši SDP-ovcima da imaju dva ozbiljna problema, te uz njega imenovao još i sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel, protiv koje je također pokrenut kazneni postupak. No, o konačnoj sudbini Sabe u SDP-u još je ipak rano govoriti jer u stranci za bilo koji konkretni potez čekaju hoće li se i formalno nagoditi s USKOK-om. Naime, Sabo je u petak na pripremnom ročištu u povodu optužnice da je pokušao kupiti HDZ-ovu vijećnicu Mariju Budimir zatražio odgodu zbog nagodbe s USKOK-om, no to još ne znači da će je i sklopiti.

marija budimir | Autor : Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Autor: Marko Prpić/PIXSELL

Dalje bez podrške stranke

Navodno je Milanović odmah nakon povratka iz Bruxellesa, u petak navečer, nazvao Sabu i pitao ga što je odlučio, ali mu ovaj nije dao konkretan odgovor. Teoretski se još uvijek može povući, no već sama spremnost na dogovor s USKOK-om o kazni znači priznanje krivnje, a to ima političku težinu, čega su u SDP-u svjesni. Upravo su zbog toga ljutiti na Sabu i misle da je povukao loš potez. Smatraju da se prestrašio odluke Vrhovnog suda po kojoj je tajna snimka Marije Budimir dokaz unatoč tome što je sačinjena bez njegova znanja te da je reagirao panično. U SDP-u odluku Vrhovnog suda smatraju pristranom i misle da Sabo nije trebao priznati krivnju, već ustrajati u obrani i nastojati oboriti optužbe da je Mariju Budimir pokušao podmititi kako bi napustila HDZ-ov tabor i prešla u nezavisne vijećnike. Da je odlučio izaći na sud i pokušavati osporiti optužnicu za političku korupciju, u tome bi i nadalje imao podršku SDP-a. No, sada je to neizvjesno.

>>Sabo sve priznaje, želi uvjetnu kaznu kako bi ostao gradonačelnik

>>Holy: Riječ je o sistemskoj pogrešci u premijerovu načinu razmišljanja

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
 • Avatar MOĆ NARODA
  MOĆ NARODA:

  Znaći, ako prizna istinu, leti iz stranke kojoj je laž, laž i samo laž sveta . Sve su postigli lažima dok su njihovi suparnici sve postizali mutnim financiranjem. Evo i onaj Baldazar iz Splita je lagao da će otpuštati višak ... prikaži još! ljudi, pa kad je zgrabio položaj odmah pozapošljavao podobnike. Gnjusni su svi .

 • Avatar smokeonthewater
  smokeonthewater:

  ... hi hi hi ... jugo komnisti - do sada nepoznati kompilatori, falsifikatori, majstori korupcije i lopovi ... saba ce izbaciti ne zato jer je kriminalac vec sto je to da bi se spasio zatvora prizno ... strava ...

 • Avatar tajar
  tajar:

  Szabo će se pokajati, a Budimir će i dalje ostati bez posla. Nova pravednost na djelu!