Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obrat u slučaju budimir

Sabo sve priznaje, želi uvjetnu kaznu kako bi ostao gradonačelnik

Željko Sabo
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
21.03.2014.
u 20:09

Poruke iz SDP-a šef stranke Milanović i glavni tajnik Dragovan nisu željeli komentirati, no SDP-ovi Stazić i Jakovina kažu da je riječ o lošoj poruci i nečistoj radnji

U slučaju vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, optuženog za podmićivanje dvaju vijećnika HDZ-a, dogodio se obrat. On je, naime, danas zatražio nagodbu s USKOK-om iz čega proizlazi, pravno gledano, da je spreman priznati krivnju. Istražitelji će predložiti visinu kazne, a on će je potom prihvatiti ili neće. Sabo po zakonu ima pravo na 15 dana za pregovaranje s tužiteljima o visini kazne.

Tajna snimka ipak dokaz

– Bio sam na operaciji, jutros sam izišao iz bolnice da ne tražim odgodu ročišta, da se ne kalkulira s mojim bolestima. Predao sam slučaj odvjetnicima i nemam nikakvu izjavu. Došao sam, tu sam, ne bježim – rekao je Sabo na izlasku iz zgrade Županijskog suda u Osijeku.

Moguću nagodbu nije ni spomenuo. Sabo je, smatra USKOK, Mariju Budimir i Radivoja Đurića vrbovao da prijeđu u SDP ili postanu nezavisni vijećnici, čime bi koaliciji SDP-a i SDSS-a osigurao vlast u Gradskom vijeću. Vijećnici HDZ-a ponudio je, terete ga, mjesto u NO-u Borova i 2000 kuna mjesečne naknade, kao i funkciju predsjednice Komisije za europske integracije u Vukovaru, čime bi na dnevnicama i putnim nalozima dobivala 10.000, 20.000 ili 50.000 kuna. Istodobno je Sabo pokušavao pridobiti i njezina kolegu Đurića, a put do toga trebao je voditi preko njegova sina Siniše i supruge Ružice, zaposlene u vukovarskoj bolnici. Sve je otkrila Marija Budimir kada je u javnost plasirala tajno snimljen razgovor sa Sabom, što je prvi objavio Večernji list. Gradonačelnik je sve dosad poricao krivnju, prozivajući HDZ za podmetanje, a obrana je tražila da se tajna snimka izbaci iz spisa kao nezakonit dokaz. Vrhovni je sud, pak, nedavno odlučio da će taj dokaz ipak ostati u postupku.

U Vukovaru se prijedlog nagodbe tumači kao pokušaj Željka Sabe da ostane na mjestu gradonačelnika. Naime, jedina smetnja njegovu ostanku na mjestu gradonačelnika ili mogućnosti da se ponovno kandidira jest pravomoćna i bezuvjetna kazna zatvora dulja od mjesec dana. Ako dođe do nagodbe o uvjetnoj kazni, Sabo bi mogao normalno nastaviti svoje političko djelovanje.

Nije politička kuhinja

Marija Budimir istaknula je da je ovaj obrat samo još jedan dokaz da je cijelo vrijeme govorila istinu. Podsjeća i na višemjesečne izjave da je cijeli slučaj rezultat političke kuhinje, a naglu promjenu smatra određenom vrstom priznanja.

– Nažalost, u našem društvu može se ocrniti stranu koja nema političke moći te joj i radi o glavi i egzistenciji. To je ono s čime se ja suočavam. Očekujem od premijera Milanovića i ministra Jovanovića javnu ispriku, ali i konkretne korake s obzirom na to da stalno govore o borbi protiv korupcije. Do sada su dvojili je li to sve istina ili ne, ali sada imaju i konkretan dokaz. Uostalom, Sabo je i član Predsjedništva SDP-a, što ima dodatnu težinu – kaže Marija Budimir i dodaje kako se nada se da će sada i ministar Jovanović promijeniti odluku o njenom imenovanju za mjesto ravnateljice u školi.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u Bruxellesu je kratko prokomentirao vijest: “Sad sam to pročitao u novinama, zaista mi je to prvi glas. Ne mogu hipotetski govoriti, moram na kraju krajeva i razgovarati s njime, da vidim što to uopće znači.” Komentirati traženje nagodbe nije želio ni glavni tajnik stranke Igor Dragovan, no, zato su SDP-ovi Tihomir Jakovina i Nenad Stazić složni da je riječ o lošoj poruci.

– Jako loša poruka i nečista radnja – kratak i jasan bio je Jakovina. Bivša SDP-ovka Mirela Holy, pak, smatra da je činjenica da je ona teže kažnjena zbog blažeg prijestupa od Sabe pokazuje da “premijer ima jako neobične kriterije i da se može govoriti o sistemskoj grešci u načinu razmišljanja”.

Komentara 140

DS
dino_saur
10:57 21.03.2014.

hahaha, sad priznaje krivnju, a do prije koji tjedan je grmio o kršenju njegovih (!) ljudskih prava snimanjem razgovora! koja sprdnja od čovjeka!

DU
Deleted user
10:50 21.03.2014.

znaci drug ce priznati krivnju ali ce i dalje ostati gradonacelnik jer ce kazna biti manja od sest mjeseci, inace bi po sili zakona morao odstupiti.........o jadne li drzave......

Avatar comparator
comparator
11:03 21.03.2014.

Nagodba s Uskokom ? Znaći priznao je i sad traži manju kaznu ! E pa nemre to tak . Nek podnese ostavku i snosi konzekvence ko i svaki građanin ulovljen u nedjelu. Stvar je jednostavna ko pekmez. Novcem poreznih obveznikaa želio je pribaviti imovinsku korist sebi svojoj stranci na štetu građana drugih opcija što isključuje demokrciju i prava građana u participaciji u državnim tijelima vlasti putem parlamentarnih predstavnika . Ujedno je to zlodjelo protiv ustavnog poretka i naroda iz kojeg proizlazi zakonodavna vlast . Ovo zlodjelo propisuje i zatvorsku kaznu što Sabo vjerojatno želi izbjeći jedinim načinom priznanja djela u pokušaju s namjerom da se to zlodjelo drukčije okarakterizira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije