Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIJUMČARENJE 35 TONA CIGARETA

Nagodbe u akciji Dubai: Trojica priznala i nagodila se, moraju platiti 3,07 milijuna eura

Cigarete
Reuters
10.05.2023.
u 14:02

Grmuša i ostali razotkriveni su zahvaljujući prikrivenom istražitelju kojem su dali 90.000 eura mita, a plan im je bio da osim cigareta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prokrijumčare i pola tone kokaina iz Australije. No posao im je upao u probleme lani u ožujku i travnju, kada je bio blokiran Sueski kanal, zbog čega je isporuka cigareta kasnila

Još jedan slučaj u kojem je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) podigao optužnicu, okončan je, barem za dio okrivljenika, i prije no što je suđenje počelo. Jer od njih šestorice, koje je EPPO u akciji Dubai optužio za utaju poreza ili carine te nedozvoljenu trgovinu i to s 35 tona cigareta te davanje mita počinjenih u sklopu zločinačkog udruženja, trojica koja su dostupna našem pravosuđu su priznala krivnju te su na temelju nagodbe s EPPO-om jučer osuđena na zagrebačkom Županijskom sudu.

Krivnju su priznali Zvezdana Dane Grmuša (42), Raymond Marković (45) i Fredi Kukovec. Prvoj dvojici izrečena je identična kazna: svaki je osuđen na djelomičnu uvjetnu kazanu od dvije godine i 11 mjeseci zatvora. Od izrečene kazne svaki mora u zatvoru provesti godinu i pet mjeseci zatvora. Ostatak kazne od godinu i pol dana zatvora mijenja im se uvjetnom uz rok kušnje od pet godina. Što se tiče Kukoveca, on je osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora. Iza rešetaka mora provesti godinu dana, a ostatak mu se mijenja uvjetnom kaznom uz rok kušnje od četiri godine. Osim toga, sva trojica moraju nadoknaditi štetu koju su prouzročili proračunu EU i državnom proračunu RH. Prije presude već su uplatili dio te štete, a riječ je o 150.000 eura. Ostatak, a radi se o 3,07 milijuna eura, moraju platiti u roku od pet godina.

Što se tiče preostale trojice njihovih suoptuženika, u odnosu na njih postupak je razdvojen, a kako oni za sada nisu dostupni našem pravosuđu, sudit će im se u odsutnosti. Inače, kada je cijela akcija pokrenuta, a pokrenuo ju je USKOK, spis je od njih preuzeo EPPO koji je u siječnju ove godine i podigao optužnicu. EPPO se zainteresirao za predmet jer se, barem prema onom što je objavljeno u godišnjem izvješću, planira više posvetiti kriminalnim organizacijama koje se bave krijumčarenjem duhana i cigareta. Razlog tome je što su analizom takvih predmeta došli do zaključka da se u tom "poslu", pričinjava  velika šteta državnim proračunima, ali i proračunu EU jer se ne plaća porez, a počesto se i pere novac kroz fiktivne kompanije.

Grmuša i ostali razotkriveni su zahvaljujući prikrivenom istražitelju kojem su dali 90.000 eura mita, a plan im je bio da osim cigareta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prokrijumčare i pola tone kokaina iz Australije. No posao im je upao u probleme lani u ožujku i travnju, kada je bio blokiran Sueski kanal, zbog čega je isporuka cigareta kasnila. Akcija tajnog praćenja i prisluškivanja Grmuše i ostalih, a u posao bili su još umiješani i državljani Srbije, Ukrajine i Slovenije, trajala je oko godinu dana. Prema tužiteljima, mozak cijele operacije bio je Grmuša koji je ostale optuženike od ožujka 2021. do siječnja 2022. organizirao u zločinačku grupu kako bi kontinuirano iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preko teritorija Hrvatske te dalje u druge zemlje članice EU krijumčarili velike količine cigareta. Teretilo ih se da su članovi zločinačkog udruženja nastojali osigurati neometani transfer krijumčarenih cigareta iz Luke Ploče, kamo bi cigarete pristigle u kontejneru brodskim putem, transportom do Zagreba, gdje bi prateća dokumentacija glasila na drugu vrstu robe od one koja se stvarno nalazi u kontejneru. Cigarete su kamuflirali pa je u kontejneru u prva dva reda bila postavljena deklarirana roba, dok su se u preostalom prostoru kontejnera nalazile cigarete. U carinarnici su pokušali podmititi carinike, a jednome, koji je bio prikriveni istražitelj, dali su 90.000 eura da im propusti  terete. Pogrešku su napravili i u rujnu 2022. kada su Grmuša i Marković prikrivenom istražitelju kazali da planiraju prijeći s cigareta na drogu te su mu pričali kako će biti izdašno nagrađen ako im pomogne u krijumčarenju pola tone kokaina iz Australije.  

Tužitelji tvrde da je skupina organizirala otpremu ukupno sedam kontejnera s najmanje 90 tona odnosno 5,798.400 kutija krijumčarenih cigareta bez trošarinskih markica. Od toga su u Hrvatsku uspjeli dopremiti tri kontejnera s ukupno najmanje 35 tona, odnosno 2,539.200 kutija cigareta. Cigarete su potom kamionima prevezli u Sloveniju, Mađarsku, Poljsku i druge države EU, gdje su ih prodali na ilegalnom tržištu po minimalnoj cijeni od 11,25 kuna po kutiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije