Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predbožićan susret

Nadbiskup Kutleša školama: Posvetite pažnju odgoju koji vodi do mira

Foto: Zagrebačka nadbiskupija
1/2
18.12.2023.
u 23:03

"Škola je pozvana prenositi i vrednote, pravila, kulturu, duhovnost, stavove i primjereno ponašanje", rekao je Kutleša

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša pozvao je na predbožićnom susretu u ponedjeljak u Zagrebu ravnateljice i ravnatelje odgojno-obrazovnih ustanova s područja njegove nadbiskupije da posebno posvete pažnju odgoju koji vodi do mira. Na susretu u prepunoj dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta nadbiskup Kutleša priznao je vodećim ljudima predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova Zagrebačke nadbiskupije da njihova zadaća osobito danas nije laka, kada je svijet suočen s brojnim teškoćama, krizama i izazovima.

Međutim, napomenuo je, škola nije pozvana prenositi samo znanje, kompetencije i vještine, nego i vrednote, pravila, kulturu, duhovnost, stavove i društveno primjereno ponašanje. U nekom smislu može se reći da je jedna od važnih misija škola i mirovna misija. Odgajati učenike za mir nije izbor, nego dužnost, kazao je zagrebački nadbiskup i dodao da nužno škola sama treba biti mjesto mira.

VEZANI ČLANCI:

Umjesto oživljavanja starih sukoba i predrasuda, naši se odgojni sustavi moraju ispuniti novim duhom. Odgovornost je majki cijeloga svijeta da svoju djecu odgajaju u duhu održavanja mira. Naše oružje neka postane oružje duha, a ne tenkovi i vatreno oružje, kazao je Kutleša i dodao da treba stvarati novo društvo, utemeljeno na služenju drugima, više nego na želji za vladanjem. "Društvo u kojem je vrijednost zajedništva kao ljudskih bića nesumnjivo važnija od svake manje grupe, bilo to obitelji, nacije, etničke skupine i kulture", precizirao je nadbiskup.

Govor o miru uključuje konkretno zalaganje za pravdu, jednakost, poštovanje ljudskih prava, nenasilje, međusobno uvažavanje, pomirenje, oproštenje, a pedagogija mira uključuje akciju, suosjećanje, solidarnost, hrabrost i ustrajnost. Mir je ime za blagostanje u svakodnevnom životu, sklad sa sobom, s drugima, s prirodom i s Bogom, zaključio je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, koji se prvi put našao u ulozi domaćina na tom tradicionalnom susretu s ravnateljima škola u Zagrebu.

Skupu su se obratili također predstavnici javne vlasti, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Iva Ivanković i Luka Juroš u ime Grada Zagreba te izrazili podršku svima u sustavu školstva. Predstavnici škola, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Igor Matijašić, sestra Monika Maslać u ime katoličkih školskih vrtića Zagreba i drugi izrazili su zahvalnost i zatražili podršku školama u vrijeme velikih društvenih promjena i neizvjesnosti. 

VIDEO Bozanić i službeno u mirovini: Mons. Kutleša preuzeo najveću hrvatsku nadbiskupiju

Komentara 2

Avatar tarana
tarana
09:35 19.12.2023.

Opet se prodaje razdovodnjena boza...Škole možda pozivaju na nasilje!?

DO
doktorica
09:33 19.12.2023.

BiH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije