Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čobanković u đakovu

Nada za 530 seljaka koji nisu ušli u Vladin program odštete

čobanković
Vesna KASELJ
06.07.2010.
u 21:30

Ministar Čobanković u Đakovštini d.d. u stečaju razgovarao je sa stečajnim upraviteljem Pericom Mitrovićem

Boraveći večeras u Đakovu, ministar poljoprivrede Petar Čobanković u Đakovštini d.d. u stečaju razgovarao je sa stečajnim upraviteljem Pericom Mitrovićem o modalitetu odštete oko 530 seljaka koji su predali i fakturirali svoju pšenicu Đakovštini d.d., a nisu ušli u Vladin program namirenja duga koji iznosi oko 6,7 milijuna kuna.

Jedna od mogućnosti, kako je nakon razgovora izjavio ministar, vezana je uz prodaju nekretnine uključene u stečajnu masu Đakovštine d.d., odnosno bivše hale RTG-a koja je pod hipotekom Ministarstva financija, na način da ministarstvo ustupi svoje potraživanje seljacima, a s druge strane da proizvođači prenesu svoje pravo na Ministarstvo financija i na taj način dospiju u viši isplatni red.

Ministar Čobanković očekuje da bi se do kraja ovoga mjeseca mogle stvoriti pretpostavke za realizaciju te ideje, uključujući i odluku Vlade, nakon čega bi stečajni upravitelj proveo cesije i zamjenu prioriteta u isplatnom redu. U tom slučaju novac od prodaje hale ne bi išao u državni proračun, nego bi bio isplaćen seljacima.

Spomenuta nekretnina, odnosno bivša hala RTG-a, kao i sva imovina Đakovštine d.d. u stečaju, bila je dva puta na javnoj dražbi po početnoj cijeni od 7,2 milijuna kuna, ali je ostala neprodana.

U trećem krugu prodaje najavljenom za rujan, cijena bi se spustila za 10-tak posto, što odgovara potraživanjima seljaka.

- Pitanje je hoće li se to prodati po toj cijeni, ali realno gledajući poljoprivrednici će se na taj način naplatiti. Čekajući stečaj i tijek stečaja, vrlo neizvjesno je u kojoj mjeri i kada će se naplatiti, izjavio je ministar. Nakon razgovora sa stečajnim upraviteljem, ministar Čobanković u prostorijama Brazde sastao se s čelnicima Koordinacije seljačkih udruga na temu otkupa pšenice i izmjene Pravilnika o kvaliteti žitarica.

Komentara 2

DJ
djakputnik
08:05 07.07.2010.

Žito je ukradeno u režiji Vlade RH. Đakovština u stečaj. Netko iz Vlade čeka da cijena nekretnina dovoljno padne. Netko iz Vlade kupuje nekretnine za sitan novac. Seljaci plaćaju. Neoliberalizam na djelu u svojem punom sjaju!

VO
Vorosmart
22:26 06.07.2010.

Ministre Cho nešto bi\' te pit\'o, gdje je seljačko iz silosa žito?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije