Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽBE NA RAČUN LJEVICE

Nad izbore ključne za Bidena nadvio se duh – Fidela Castra

U.S. President-elect Joe Biden speaks after meeting with governors in Wilmington, Delaware
Foto: TOM BRENNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
30.12.2020.
u 19:55

Republikanci napadaju demokrata da je ‘radikalni liberal’ te da je protiv Izraela

I dok je američka javnost na izborima u studenom već odlučila o budućnosti Donalda Trumpa, za točno tjedan dana jedna će država odlučivati i o sudbini mandata izabranog predsjednika Joea Bidena. U drugom krugu izbora u Georgii demokratski i republikanski kandidati natječu se za dva mjesta u Senatu, a ljevica mora osvojiti oba da bi u tom vrlo važnom tijelu imala većinu i tako omogućila Bidenu mirne prve dvije godine mandata, prije novih izbora za Kongres.

Senat potvrđuje ministre

Nakon turbulentnih izbora početkom studenog, kada su demokrati osvojili Bijelu kuću, a republikanci ostvarili dobre rezultate u Predstavničkom domu Kongresa, ostaje otvorena borba za Senat. Izborna pravila u Georgii osiguravaju nužnost drugog kruga ako kandidat ne osvoji 50% glasova što se dogodilo u studenom.

U Senatu trenutačno republikanci imaju 50 mjesta, a demokrati 48. Ako demokrati osvoje oba mjesta u Georgii, bit će točno izjednačeni, a u tom je slučaju presudan glas predsjednice Senata, odnosno buduće potpredsjednice SAD-a Kamale Harris. Senat je vrlo bitan: zajedno s Predstavničkim domom donosi zakone te potvrđuje međunarodne sporazume, ali i ministre. To dokazuje da će odmah na početku Bidenova mandata uloga tijela biti presudna za izgled vlade. Ako republikanci budu imali većinu, očekuje se snažna oporba Bidenovim potezima što će demokrati, jasno je, nazivati blokadama, a republikanci obranom ustava.

Za jedno senatsko mjesto natječu se demokrat Jon Ossoff i republikanac David Perdue, za drugo pak demokrat Raphael Warnock i republikanka Kelly Loeffler. Odmah nakon izbora činilo se da su republikanci u dosta boljoj poziciji, ali demokratski su se kandidati približili. Prema portalima FiveThirtyEight i Real Clear Politics, obje su utrke vrlo tijesne, unutar 1% glasova, no tijekom predsjedničkih izbora ankete su sustavno podcjenjivale podršku republikancima. Američki mediji ipak nešto više šanse daju republikancima.

Demokrati nisu osvojili senatora u Georgii posljednjih 20 godina, ali je Biden u studenom postao prvi kandidat te stranke za predsjednika koji je osvojio izbore u državi nakon 28 godina. Dakle, demokrati su već jedan dugotrajni niz prekinuli. Također, u korist im ide i čak 200 milijuna dolara koje je dvoje njihovih kandidata prikupilo u dva mjeseca.

Utrka Perduea i Ossofa u drugi krug je ušla zato što je republikancu nedostajalo 0,23% glasova u prvom krugu. Perdue je izbjegavao debatirati sa svojim demokratskim izazivačem koji pak ga je nazivao lopovom.

S druge strane, utrka Warnocka i Loeffler privukla je mnogo više pozornosti. Demokrat Warnock pastor je u crkvi u Atlanti u kojoj je Martin Luther King, legendarni aktivist za ljudska prava, držao istu poziciju. No prate ga i kontroverze: prošle je godine potpisao izjavu s drugim religijskim liderima u kojoj je Izrael uspoređen s Južnom Afrikom pod aparthejdom, a kasnije se distancirao od nje. Hvalio je svojedobno propovijed pastora Jeremiaha Wrighta iz 2003. u kojoj je SAD usporedio s Al-Qa’idom.

Trump stiže na skup

U svojim 20-ima bio je dio crkve u New Yorku koja je ugostila Fidela Castra i dala mu da govori, a kad je kubanski diktator umro 2016., Warnock je održao propovijed u kojoj je njegovo nasljeđe opisao kao “kompleksno” te je relativizirao pitanje političkih zatvorenika u Kubi uspoređujući ih s onima u SAD-u. Loeffler je Warnocka nazvala “radikalnim liberalom” bezbroj puta te se nada da će spomenute kontroverze iskoristiti na izborima. S druge strane, Warnock je rekao da nikada nije upoznao Castra, nikada ga nije zvao da govori te da nema nikakve veze s njim. Warnock je upozorio da Loeffler nema ništa dobro reći o sebi nego koristi oglase samo za napade.

S druge strane, piše New York Times, dvojica su demokrata usvojila centrističku platformu kako bi u konzervativnoj Georgii povećali šanse. Odbacili su za SAD radikalne prijedloge državnog zdravstvenog osiguranja i velikih investicija u projekte povoljne za klimu.

Američki lider Trump, kojeg oboje republikanskih kandidata podržava, doći će dan uoči izbora na skup u Georgiu na kojem će pozvati građane da glasaju za njih. No unutar Republikanske stranke traje tihi rat između Trumpovih lojalista i protivnika u koji su se uključili i Perdue te Loeffler na strani predsjednika. Dvije će utrke biti vrlo zanimljive.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije