Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Netolerancija prema drugima i drukčijima

Nacionalnost je i dalje najčešći motiv za zločin iz mržnje

78. godišnjica oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu
Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL
1/2
23.02.2023.
u 22:44

Kada se te brojke usporede s onima iz 2021., reklo bi se da je u tih godinu dana Hrvatska postala tolerantnije društvo jer je 2021. evidentirano 101 takvo djelo. No prije će biti da se zločini iz mržnje manje prijavljuju. Ili, još gore, ne prepoznaju kao takvi.

Slučaj osmero Hrvata uhićenih u Zambiji zbog sumnje na trgovanje djecom medijska je vijest već dva mjeseca. I dok obitelji uhićenih pokušavaju dokučiti kako da pomognu svojim najmilijima, priča je na površinu izvukla jedan problem o kojem se premalo govori, a još ga se manje pokušava prevenirati, prije svega sveopćom edukacijom.

Pravdaju se slobodom govora

I pokazala da među nama žive mnogi koji su netolerantni prema drugima i drukčijima, a količina mržnje koja kulja društvenim mrežama pomalo je šokantna. Iako zapravo ne bi trebala biti jer je posljednjih godina, nažalost, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, mnogo toga nenormalnog postalo normalno. I obrnuto. Vrijeđanje ljudi zbog njihove rase, spolnog opredjeljenja, boje kože, roda, vjeroispovijesti... kazneno je djelo, iako mnogi koji se oglašavaju o tome na društvenim mrežama svoje degutantne stavove pravdaju - slobodom govora. No pozivanje na linč drugih i drukčijih teško može biti sloboda govora, o čemu svjedoče i podaci iz godišnje statistike MUP-a, prema kojoj je policija lani evidentirala 51 zločin iz mržnje.

Kada se te brojke usporede s onima iz 2021., reklo bi se da je u tih godinu dana Hrvatska postala tolerantnije društvo jer je 2021. evidentirano 101 takvo djelo. No prije će biti da se zločini iz mržnje manje prijavljuju. Ili, još gore, ne prepoznaju kao takvi. Prema evidenciji MUP-a, od 51 prijavljenog kaznenog djela koliko ih je lani označeno kao zločin iz mržnje, najviše je bilo prijetnji (17). Godinu prije bilo ih je 40. Nakon prijetnji slijedi oštećenje tuđe stvari (13), javno poticanje na nasilje i mržnju (8), teška tjelesna ozljeda (3), pokušaj nanošenja teške ozljede (3), povreda djetetovih prava (3)... Kada se radi o motivima zločina iz mržnje, lani je najviše takvih zločina počinjeno zbog nečijeg nacionalnog podrijetla (35), rase (5), spolnog opredjeljenja (5), rodnog identiteta (3), vjeroispovijesti (2), boje kože (1)...

Fizički napadi

Kada je u pitanju zločin iz mržnje počinjen zbog nacionalnog podrijetla, pripadnici druge nacije zbog toga su lani dva puta teško ozlijeđeni, dok ih se dva puta pokušalo teško ozlijediti, 12 puta im je prijećeno zbog njihove nacije, 10 puta su im oštećene stvari, a u sedam navrata netko je javno poticao mržnju prema njima. Zabilježen je i jedan fizički napad na homoseksualnu osobu u kojem je ta osoba teže ozlijeđena, dok je nečiji rodni identitet lani također bio razlog za javno poticanje na nasilje i mržnju. Policija je lani od 51 zločina iz mržnje razriješila 39, a 2021. od 101 njih 88.

VIDEO: Masakr u SAD-u: Uhićen mladić (18) koji je ubio deset ljudi, vjerojatno iz rasne mržnje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije