Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju sjajan status i možemo biti primjer'

- Predstavnici nacionalnih manjina, pa tako i srpske nacionalne manjine su zastupljeni jako dobro u lokalnoj i regionalnoj samoupravi...
20. veljače 2018. u 12:39 18 komentara 908 prikaza
Lovro Kuščević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar uprave Lovro Kuščević ustvrdio je u utorak da nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju sjajan status te da Hrvatska može biti primjer svim zemljama u regiji.

Kolinda Grabar-Kitarović Ured predsjednice O Izjavi SNV-a: 'Svatko ima pravo postaviti zahtjev, kao i pravo podržati ga ili ne'

"Bio bih zadovoljan kad bi takva prava hrvatska nacionalna manjina imala i u Srbiji, poručio je u utorak ministar uprave Lovro Kuščević", komentirajući Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj Srpskog narodnog vijeća (SNV).

"Nacionalne manjine su posebna vrijednost svake države, pa tako i Republike Hrvatske i upravo zato imaju i posebno mjesto i u Ustavu i u zakonu i u podzakonskim aktima. Upravo radi toga Vlada je i donijela operativni program za nacionalne manjine 2017.-2020. koji se provodi i koji jamči svim nacionalnim manjinama u Hrvatskoj ostvarenje svih njihovih prava", rekao je ministar Kuščević. 

Što se tiče zahtjeva SNV-a, rekao je da niti u Erdutskom sporazumu, a niti u Ustavu RH i zakonima ne postoji mogućnost samostalnosti i nekakve lokalne samouprave. "Tako mislim da to pitanje uopće nije za raspravu", poručio je Kuščević. 

Lovro Kuščević
1 / 5
Lovro Kuščević

"Dapače, predstavnici nacionalnih manjina, pa tako i srpske nacionalne manjine su zastupljeni jako dobro u lokalnoj i regionalnoj samoupravi - imaju nekoliko desetaka zamjenika načelnika, gradonačelnika, župana, imaju jako puno općinskih i županijskih vijećnika, zastupljeni su u tijelima Vlade. Prema tome, mislim da ovo sve nema nikakvu pravnu osnovu", naglasio je ministar uprave. 

Bitnim je istaknuo i da biračka prava nacionalnih manjina nisu narušena. "Oni mogu glasovati u svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave gdje žive", naglašava Kuščević.

SNV u Lisinskom grabar-kitarović 'Nitko u Hrvatskoj ne smije biti građanin drugog reda. Hrvatska je vaša domovina!'

"Je li potrebno napraviti drukčije popise birača, je li potrebno sam čin glasovanja ustrojiti na drugačiji način, o tome ćemo razgovarati. Međutim, ostaje bitno da se svi oni mogu izjasniti onako kako se osjećaju i da mogu ostvariti svoje Ustavom zajamćeno pravo glasa i imati svoje predstavnike na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini", istaknuo je. 

Naglasio je kako naročito podržava zadnji zahtjev SNV-a, a to je žurno uključivanje svih susjednih zemalja u europske integracije. 

"Tu naročito mislim na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Mislim da će to doprinijeti - kad budemo svi zajedno živjeli u istoj državi, s istim pravilima, u europskoj državi - i boljem razumijevanju i boljim međusobnim odnosima", poručio je Kuščević. 

Srpsko narodno vijeće (SNV) objavilo je Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj, usvojenu na trećoj Velikoj skupštini održanoj prošlog tjedna, u kojoj se ocjenjuje da u proteklih pet godina položaj Srba u Hrvatskoj nije unaprijeđen, nego je u nizu aspekata i unazađen, te se u 13 točaka navode zadaci u borbi za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena.

Ministar Kuščević osvrnuo se na pitanje ratne odštete Kuščević: Hrvatska ima pravo tražiti ratnu odštetu od Srbije

Velika skupština Srpskog narodnog vijeća očekuje da će Vlada i državne institucije aktivno i tijesno surađivati na realizaciji ciljeva navedenih u Izjavi.

SNV u njoj, među inim, navodi da "institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina, moraju dobiti status manjinskih samouprava".

Ističe da su Srbi i sada nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, te očekuje i traži od Vlade i institucija da zaustave taj trend.

Očekuje i dosljedno provođenje zajamčenih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, upozorava i da ostvarivanje biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina nije u skladu s Ustavom "jer se narušava tajnost biračkog postupka i proizvodi segregacija na biračkim mjestima".

Na kraju se ističe da su za sve organizacije Srba u Hrvatskoj od ogromne važnosti trajno unapređivanje odnosa između Hrvatske i Srbije te europska integracija zemalja prostora bivše Jugoslavije, posebno Republike Srbije, kao pretpostavke stabilnosti i napretka.

VELJKO KAJTAZI Ja sam legitimni predstavnik Roma u Hrvatskoj i, molim vas, nemojte nas nazivati Ciganima Milorad Pupovac Skup u Saboru Prava manjina civilizacijsko su dostignuće i ne mogu se uvjetovati Kolinda Grabar-Kitarović Poruka predsjednice 'Hrvatska vas nije zaboravila, ali zasigurno možemo i moramo učiniti još i više'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • siskic:

    ovaj ministar ne zna gdije je šupalj. da ga netko iznanada upita kako se zove...ne bi znao.

  • durke:

    Jos samo da dobiju struju i imace sve uslove za zivot. Srbin je izmislio struju pre 120 godina, a Srbi danas nemaju struju.

  • sven222:

    a što možeš očekivati od predstavnika vlasti ( bilo koje države )nego ovakav komentar i zaključak...ministre niste vi mjerodavni da kažete jesu li nacionalne manjine zadovoljne svojim statusom u Hrvatskoj već svaka posebno to može izjaviti... a pogotovo vi niste ... prikaži još!e objektivni poslije lex šerif !!!