Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgradnja jedinstvene vojske BiH trebala bi biti završena do kraja 2007. godine

Nacionalna obilježja preko pukova ulaze u zajedničku vojsku

ranger.jpg
import
22.09.2005.
u 18:37

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi do kraja 2007. godine trebala dobiti malu, modernu, profesionalnu i jedinstvenu vojsku, koja će biti potpuno kompatibilna organizaciju oružanih snaga zemalja članica NATO-a. Reorganizirana vojska imat će između 9000 i 10.000 profesionalnih vojnika, organiziranih u tri manevarske brigade, jednu brigadu za taktičku potporu i jednu zrakoplovnu brigadu.

One će biti pod kontrolom Operativnog zapovjedništva. Svaka od tri manevarske brigade sastojat će se iz tri pješadijska bataljuna, po jedan iz svakog od tri nova pješadijska puka. Sjedišta, odnosno zapovjedništva brigada, bit će u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, a sjedišta bataljuna najvjerojatnije će biti još u Bihaću, Livnu, Žepču, Bijeljini, Goraždu i Bileći.

Glavni kriterij pri nacionalnoj popuni budućih OS BiH trebao bi biti popis stanovništva iz 1991. godine. To znači da će u jedinstvenoj vojsci biti oko 4000 Bošnjaka, 3000 Srba, 2000 Hrvata i tisuću pripadnika "ostalih" naroda. Pukovi su organizacijske strukture kroz koje će se ogledati nacionalna i tradicijska veza novih državnih oružanih snaga s HVO-om, Armijom RBiH i Vojskom RS, a pravo svakog pripadnika je da se opredijeli kojem će puku pripadati.

Pripadnici svih pukova će na lijevom ramenu nositi obilježja svojih pukova, a na desnom ramenu zastavu BiH. Povjerenstvo za reformu obrane, koje je pripremalo budući koncept vojske, nije utvrđivalo nazive i obilježja pukova. Večernji list je, međutim, iz domaćih vojnih izvora uspio doznati prijedloge obilježja i naziva budućih pukova.

Hrvatski puk će najvjerojatnije nositi naziv "Gardijska pukovnija", a njegovi će pripadnici na lijevom ramenu nositi obilježje koje se sastoji od povijesnog hrvatskog grba, u pozadini kojeg se nalaze dvije prekrižene puške. Oko grba će biti ispisano "Oružane snage Bosne i Hercegovine", dok će naziv puka biti ispisan na traci ispod grba.

Srpski puk trebao bi nositi naziv "Republika Srpska - Pješadijski puk". Pripadnici toga puka će, uz državnu zastavu na desnom ramenu, na lijevom ramenu nositi nacionalni grb s dvoglavim orlom i štitom na kojem su ucrtana četiri ćirlična slova "S". I u pozadini toga grba dvije su prekrižene puške, a oko grba je ćiriličnim pismom ispisano "Oružane snage Bosne i Hercegovine".

Najzanimljiviji naziv imat će bošnjački puk, koji bi se po sadašnjem prijedlogu trebao zvati "Bosanski rendžeri - Pješadijski puk". Pripadnici toga puka bi na lijevom ramenu trebali imati obilježje koje je sastavljeno od grba Republike BiH s ljiljanima, dvije prekrižene puške i latiničnim natpisom "Oružane snage Bosne i Hercegovine".


Zastupljenost tri naroda

Tri konstitutivna naroda bit će jednako zastupljena na svim visokim razinama na kojima se donose odluke, počevši od Predsjedništva BiH pa do Operativnog zapovjedništva i Zapovjedništva za potporu. Predsjedništvo BiH odgovorno je za utvrđivanje razine nacionalne zastupljenosti u OS BiH, uzimajući u obzir ustav, zakone, zadnji popis stanovništva, operativnu gotovost, popunu, moral i koheziju Oružanih snaga. (D. J.)


Rokovi

Do 1. siječnja 2006. godine državne obrambene strukture trebaju preuzeti entitetska ministarstva obrane i vojna zapovjedništva. Predsjedništvo BiH će do 1. srpnja 2006. godine odobriti novu strukturu snaga, veličinu i lokacije OS BiH. Do 1. srpnja 2007. godine zapovjedništva novih brigada, bataljuni i pukovi trebali bi biti formirani i razmješteni na utvrđene lokacije. (D. J.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije