Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvanredna sjednica

Načelnica Fažane: Potpisivanja ugovora o Brijuni Rivijeri neće biti

cuccurin, jakovcic
Duško Marušić/Pixsell
28.07.2011.
u 20:52

Ovaj su ugovor sastavile sve razine vlasti, konzultacije su bile duge, pa čak i s Državnim odvjetništvom, kako bi se otklonile sve eventualne sumnje, kaže Jakovčić.

Ugovor o projektu Brijuni rivijera, koji je posljednjih dana podigao dosta prašine, neće biti potpisan zbog nesuglasnosti Vijeća Općine Fažana, javlja Ipress.

Naime, u ugovor o projektu nisu uvrštene primjedbe Općine Fažana, prvenstveno ona o plaćanju naknade za pravo građenja na području Pinete na račun Općine umjesto na račun tvrtke Brijuni rivijera d.o.o.

- Nismo prihvatili ugovor te ga ja neću i ne mogu potpisati. Kako prema čl. 28 postoji šest ugovornih strana, on bez potpisa Fažane neće biti pravovaljan, kaže načelnica Ada Damjanac naglasivši da je Fažana čvrsto za razvoj i za projekt Brijuni rivijera, ali ne pod ovakvim uvjetima.

- Ne mogu prihvatiti ni moralnu ni materijalnu odgovornost za situaciju da se na 66 godina u koncesiju daje nekretnina nad kojom imamo 50 posto vlasništva, a da Općine Fažana nema nigdje - rekla je načelnica i dodala da su i dalje spremni za ravnopravne razgovore o provedbi projekta.

Kajin: Ugovor će biti potpisan bez obzira na sve

Premda načelnica Damjanac kaže da bez potpisa Fažane ugovor neće biti pravovaljan, IDS-ovac Damir Kajin veli kako to ne mijenja na stvari te da će sutra istarski župan Ivan Jakovčić i premijerka Jadranka Kosor taj ugovor na Brijunima konačno potpisati.

Istarski županijski vijećnici na večerašnjoj su izvanrednoj sjednici dali suglasnost za potpisivanje ugovora Vlade o pokretanju projekta "Brijuni Rivijera".

Od ukupno 32 vijećnika, njih 22 glasalo je za, protiv je bilo njih devet, a suzdržan tek jedan vijećnik. Očekivano, vijećnici SDP-a bili su protiv, pridružio im se i HSU i Ladonja, dok je HNS bio suzdržan. Suglasnost, odnosno podršku projektu dali su vijećnici HDZ-a, HSLS-a i IDS.

Uoči samog glasanja župan Jakovčić zahvalio je na podršci rekavši kako se radi o političkom projektu kojeg jedino politika može ostvariti. Za Istru je ovo ključni projekt koji će je učiniti najatraktivnijom turističkom regijom na Mediteranu, Europi, pa i u svijetu. Uvjeren je da je to šansa za južnu Istru.

Cuccurin napustio sjednicu skupštine

- Ovaj su ugovor sastavile sve razine vlasti, konzultacije su bile duge, pa čak i s Državnim odvjetništvom, kako bi se otklonile sve eventualne sumnje. Imamo realnu šansu da projekt napokon počnemo realizirati.Država ima najviše vlasništva, više od 70 posto i razumljivo je da ga štiti, a jedini način na koji ćemo zajedno postići konsenzus je da država prepusti tvrtki Brijuni Rivijera koja će novce ulagati u razvoj Pule, Fažane i Vodnjana. ovime nismo počeli ovo najvažnije, obnovu otočja Brijuni, što se prihodima te tvrtke može ostvariti. Kroz instituciju pravo građenja možemo doći do investitora, a odradit će ga netko tko će dobiti izbore 4. prosinca - kazao je Jakovčić.

Istarski se župan dotakao i EU. Zahvaljujući ovakvim projektima i prije drugih županija stvaramo pretpostavke i mogućnosti i za ostalo - obnovu zračne luke, jer na ovaj način možemo doći do europskih sredstava, kazao je Jakovčić.

Odlazak Plinia Cuccurina (Ladonja) sa županijske sjednice Jakovčić je nazvao početkom kraja njegove političke karijere, jer nije podržao dva za Istru krucijalna projekta - gradnju županijske bolnice u Puli i projekt "Brijuni Rivijera". Naime, večeras su istarski vijećnici podržali i dugoočekivani projekt gradnje nove bolnice.

Komentara 47

OB
-obrisani-
09:01 29.07.2011.

Brijuni su javno dobro svih Istrijana a ne samo čašice odabranih koji su Brijune pretvorili u svoju prčiju !

DO
downunder
23:13 28.07.2011.

Meni se od svega ovog povraće. I od HDZ-a, IDS-a i SDP-a. Ne znaš koji su gori.

VI
Vito
09:31 29.07.2011.

Oger j- bivsu komunyarku Jadranku Kosor Ma kamo si ti otišao? Nije bivša, još uvjek je živa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije