Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA FIMI MEDIA

Obrana bivšeg premijera traži ukidanje presude i novo sudsko vijeće

Rasprava o žalbma na presudu za Fimi Mediju
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/12
28.09.2015.
u 20:54

Žalba HDZ-a: Također traži da se presuda ukine zbog bitnih povreda postupka

Ivo Sanader danas je iz istražnog zatvora u Remetincu doveden na Vrhovni sud, gdje je počela trodnevna sjednica na kojoj će se raspravljati o žalbama na nepravomoćnu presudu u aferi Fimi Media.

Maček se nije žalio

Sjednici su, osim njega i njegovih branitelja, nazočili i Nevenka Jurak, Branka Pavošević te predstavnici optuženog HDZ-a i Fimi Medije, dok se Ratko Maček i Mladen Barišić nisu pojavili. Maček se na nepravomoćnu presudu nije žalio, dok Barišić nije ni tražio da bude nazočan na sjednici. O žalbama na nepravomoćnu presudu koju je u ožujku 2014. donijelo vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Ivane Čalić odlučivat će vijeće Vrhovnog suda koje čine Senka Klarić Baranović, Ileana Vinja i Marijan Svedrović. Svedrović, koji je sudac izvjestitelj, danas je pročitao nepravomoćnu presudu kojom je Sanader osuđen na devet godina zatvora, Barišić na tri, Nevenka Jurak na dvije i pol, Branka Pavošević na godinu i pol dok je Maček uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine.

Istom presudom HDZ je osuđen na novčanu kaznu od pet milijuna kuna, dok je Fimi Media ukinuta kao tvrtka. Uz to Sanaderu je oduzeto 15,2 milijuna kuna, HDZ-u 17,4 milijuna, Fimi Mediji 11,8 milijuna, a Nevenki Jurak dva i pol milijuna kuna.

Žele rad za opće dobro

Sudac Svedrović pročitao je izreku presude i obrane optuženika, a naveo je i na što su se stranke žalile. Sanaderova obrana traži da se zbog bitnih povreda kaznenog postupka presuda ukine te da se novo suđenje odredi pred izmijenjenim vijećem. Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević žalili su se na visinu kazni te traže da im se zatvorske kazne zamijene uvjetnima ili radom za opće dobro. USKOK traži veće oduzimanje imovinske koristi, dok HDZ zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene norme traži ukidanje presude. Svoje žalbe stranke u postupku trebale bi obrazlagati sutra.

>> Ako presuda bude ukinuta, Ivo Sanader odmah izlazi iz pritvora

>> 'Ima još puno toga o čemu ne želim govoriti vezano uz afere Hypo i INA-MOL'

Komentara 9

MA
Malenkost
09:45 28.09.2015.

Lakrdija od pravosuda i od pravne Drzave!! Pravi izraz je Mafijastvo i Kriminal drze HR u svom nepopusnom zahvatu. Jad. Ovaj lik - Sanader - je prava Maskota HR Drzave.

LU
Lucina
10:03 28.09.2015.

oslobodite Remetinac za dva mjeseca se useljava kompletna izdajnicka vlada sa svojim suradnicima!

Avatar Oluja 2015
Oluja 2015
21:29 28.09.2015.

Sada su kukurikavci na redu da popune kapacitete u zatvoru Remetinac .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije