Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan d

Ako presuda bude ukinuta, Ivo Sanader odmah izlazi iz pritvora

Sanader
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
28.09.2015.
u 09:15

Odluka Vrhovnog suda izuzetno je važna i za HDZ jer bi potvrda presude za njih značila strahovit politički udarac

Hoće li Ivo Sanader zidine Remetinca, koje kontinuirano gleda od studenog 2012., zamijeniti slobodom ili će nastaviti boraviti u zagrebačkom zatvoru na kraju grada, moglo bi se znati već ovaj tjedan. Naime, danas na Vrhovnom sudu počinje trodnevna sjednica na kojoj će se raspravljati o žalbama na presudu u aferi Fimi Media.

Može ostati i bez milijuna

Predmet je to u kojem je Sanader nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora te mu je oduzeto 15,2 milijuna kuna. No, za Sanadera važnija od tih činjenica je ona da je to predmet u kojem mu je određen istražni zatvor, a taj istražni zatvor ponovno mu je aktiviran nakon što je Ustavni sud u srpnju ukinuo pravomoćnu presudu u aferama Hypo i Ina-MOL. To je važno jer bi u slučaju ukidajuće presude u aferi Fimi Media Sanaderu bio ukinut i istražni zatvor, što znači da bi se odmah našao na toliko žuđenoj slobodi. Na današnju sjednicu bivši premijer i njegov braniteljski tim zasigurno će doći osokoljeni “pobjedom” u predmetu Hypo i Ina-MOL. Tamo su se uspjeli “izboriti” za izuzeće suca Ivana Turudića, i kao predsjednika sudskog vijeća i kao predsjednika zagrebačkog Županijskog suda.

Prevedeno rečeno, sudac Turudić neće suditi Sanaderu na ponovljenom suđenju, niti će na bilo koji način odlučivati o tom predmetu. Odluka Vrhovnog suda objavljena je u petak, iako je obrana izuzeće tražila još 7. rujna, što je svakako zanimljiva činjenica. Jer početkom rujna pred Sanaderom je bilo 16 ročišta u tri različite predmeta – Hypo, Ina-MOL, Planinska i Fimi Media – i tada nije bila nerealna mogućnost da, primjerice, do sjednice za Fimi Mediju, ponovno bude donijeta presuda za afere Hypo i Ina-MOL.

No takav eventualni rasplet događaja spriječila je Sanaderova obrana zahtjevom za izuzećem suca Turudića, ali na neki način i Vrhovni sud, kojem je trebalo dvadesetak dana da o tom zahtjevu odluči. Sve u svemu, u možda najvažnijem mjesecu svog života, Sanader je iz “pravosudnog rata” za sada izašao kao pobjednik, a hoće li to biti i nakon današnje sjednice Vrhovnog suda, tek će se vidjeti. Osim Sanadera, današnja sjednica izuzetno je važna i za njegovu bivšu stranku HDZ.

Prva osuđena stranka

Naime, u aferi Fimi Media HDZ je postao prva parlamentarna stranka koja je nepravomoćno osuđena zbog ozbiljnog kriminala. Prema nepravomoćnoj presudi financijski su se znatno okoristili izvlačenjem novca iz državnih poduzeća, kojima su se koristili kao bankomatima. Novčano su kažnjeni s pet milijuna kuna te im se oduzima nepripadno stečena imovinska korist od 17,4 milijuna kuna. Potvrda te nepravomoćne presude za HDZ bi značila strahoviti udarac, kako u financijskom, tako i u političkom smislu. U financijskom jer bi u vrlo kratkom roku u proračun morali uplatiti oko 22 milijuna kuna. U političkom bi šteta možda bila i veća, s obzirom na to da slijede izbori i potvrda nepravomoćne presude zasigurno bi bila jako oružje u rukama HDZ-ovih političkih protivnika. S druge strane, eventualno ukidanje presude donekle bi bila voda na mlin HDZ-a. Jer tada bi, bez obzira na to što to nije faktički točno, kako bi ih čekalo ponovljeno suđenje, mogli tvrditi da nisu korumpirana stranka. A vraćanje gotovo 22 milijuna kuna u tom bi slučaju bilo prolongirano za sljedećih nekoliko godina.

Ključne riječi

Komentara 51

AN
ancica99
11:00 28.09.2015.

provjeravajte radije slučajnog premijera i njegovu ekipu!

BU
Bulaba
09:45 28.09.2015.

Kako misliš, hrvatski narod? Od kada su Srbi, jugosloveni, udbaši i komunjare hrvatski narod do te mjere da mogu u ime istog istupati? Da ne spominjem da je upravo kukuriku koalicija zločinačka organizacija sa svim elementima iste, koja otvoreno kandidira i podupire OSUĐENE KRIMINALCE na izborima, poput Sabe (tada nepravomoćno osuđen) i Vlahušića (pravomoćno osuđen), a to ne radi niti jedna druga stranka u Hrvatskoj.

AN
Anamarija10
10:02 28.09.2015.

Neka Ivo izađe. Ima puno njih iz aktualne ( još kratko) vlasti koji bi trebali na njegovo mjesto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije