Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je odgovoran za bojkot mimohoda? Beograd iskorištava razmirice Vlade i predsjednice

Neslužbeno: da su došli Amerikanci, došli bi i ostali, kaže nam strani diplomat
21. srpnja 2015. u 10:37 162 komentara 10348 prikaza
vesna pusić ivica dačić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

        Nedolazak stranih vojski na mimohod u povodu 20-godišnjice Oluje nije fijasko, ali je pokazao da Hrvatska ima problema s diplomacijom, kao i to da je “zatočenica” geopolitičkih kretanja. Ali i da se opet preko Zagreba prelamaju interesi velikih sila, a Hrvatska postaje kolateralna žrtva u pokušaju Zapada da – više mrkvom nego batinom – namami Srbiju iz stiska Rusije, koja se pak takvim stavom Zapada obilato koristi. I tu ne pomaže ni to što je Hrvatska, kako Amerikanci ponavljaju, “vrijedna saveznica” koja se u NATO-ovim operacijama, proporcionalno svojoj veličini, isprsila i više nego neke druge članice, ni to što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović donedavno obnašala visoku funkciju u NATO-u, a ni to što je sada prvi dočasnik NATO-a Hrvat Davor Petek.

– Da su došli Amerikanci, došli bi i svi ostali – kazao nam je strani diplomat koji je upoznat s lobiranjima za dolazak uzvanika. No Amerikanci su od početka bili skeptični prema ideji slanja vojske u Hrvatsku. Dok su trajali dogovori između država članica NATO-a, neki su se zaletjeli s najavama da dolaze, poput slovenske ministrice obrane, ali i švedskog veleposlanika. Samo nekoliko dana poslije, obje su vlade odbile poslati vojsku.

Diplomatska ofenziva

Neminovno je otkazivanje povezati s izjavama Ivice Dačića da će sve države koje se odazovu biti smatrane neprijateljskima.

– Srbija je u diplomatskoj ofenzivi, prijeti bojkotom investicija. Beograd se trudi minirati svečanost jer su shvatili da je proslava u Zagrebu nešto drugo od proslave u Kninu, “seoske zabave”, i da time Oluja dobiva međunarodni legitimitet – kaže nam izvor blizak organizatorima te upozorava kako se oporba koristi mimohodom za politikantstvo. U Uredu predsjednice, koja ima ovlasti u kreiranju vanjske politike države, kažu da se sada vidi kako je bilo pogrešno “adhokratski” pristupiti tom poslu te da je predsjednica, očito, bila u pravu kada je predlagala da se mimohod održi iduće godine, kad se proslavlja 25. obljetnica osnivanja Zbora Narodne garde (ZNG).

Kažu kako nije imala utjecaja na organizaciju mimohoda, to je u odgovornosti MORH-a i Vlade, koji su toliko forsirali mimohod. Neslužbeno su i neki strani vojni atašei izražavali čuđenje što pozivnice nisu stigle znatno prije. Ministrica Vesna Pusić izjavila je jučer da neodazivanje saveznika neće biti udarac ugledu i imidžu Hrvatske.

– To je naša stvar. Svi koji žele dobrodošli su, a koji ne žele, nikom ništa – rekla je Pusić. Priznala je da se MORH obratio za pomoć njezinu ministarstvu “tek kad su se pojavili problemi”.U Zagreb će, kako je dosad potvrđeno, iz SAD-a doći dva generala, vojni ataše i veleposlanik, iz Britanije vojni ataše i veleposlanik, a Nijemci šalju – ratnu zastavu. Zajednički poziv koji su potpisali predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović poslan je dijelu članica NATO-a, a na tim je zemljama da odluče hoće li u Zagreb poslati “veleposlanika, generale, vojsku ili avion”, kažu iz Vlade.

– Olako se išlo u javnost s informacijom da dolaze predstavnici stranih vojski, potpuno je jasno da je u tako kratkom vremenu teško završiti operaciju jer postoji niz različitih interesa, a posebno interes Zapada da odvoji Srbiju od Rusije – objašnjava bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić i dodaje kako ovakvih problema sigurno ne bi bilo da je riječ o proslavi Dana državnosti, na primjer. Doajen diplomacije Ivica Maštruko ne vidi nikakav problem u nedolasku strane vojske.

– Na vojnim mimohodima ne sudjeluju predstavnici drugih zemalja, samo u slučajevima kad su posrijedi bile savezničke akcije, kao što su one iz 1. i 2. svjetskog rata. U ovom slučaju bilo je besmisleno očekivati da će strane postrojbe sudjelovati – kaže Maštruko.

Poraz unutarnje politike

Bivši predsjednik Ivo Josipović u ovome vidi “poraz unutarnje politike”.

– Vlada i predsjednica nisu uvjerili prijateljske države da sudjeluju. Izbjegavaju mimohod, kao što su mnogi izbjegavali proslave Oluje zato što Hrvatska nije našla načina da u obilježavanje Oluje integrira i srpsku zajednicu. Osobno sam prvi doveo predstavnike srpske zajednice na proslavu u Kninu. Valjalo bi, uz proslavu pobjede, uz počast hrvatskim žrtvama, komemorirati i civilne žrtve sa srpske strane – kaže Josipović.

>> Stavljanje sudjelovanja gostiju iz inozemstva u prvi plan je deplasirano

>> Delo: Zašto nam Srbija vodi vanjsku politiku?

>> Dačić o Oluji: Ne likujemo što su neki otkazali dolazak

Slovenski mediji napali Cerara zbog odustajanja

        Činjenica da je Slovenija prvo najavila dolazak na mimohod u Zagreb sa svoja tri borbena aviona pilatus PC-9 i deset vojnika, pa zatim otkazala pod pritiskom beogradske diplomacije, izazvala je žestoke reakcije u toj zemlji. Tako je ljubljanski dnevni list Delo optužio Vladu Mire Cerara da dopušta da mu srpski šef diplomacije Ivica Dačić vodi vanjsku politiku. Dodaju i kako je zbog popuštanja pritisku iz Srbije Slovenija izgubila svoj suverenitet.     (vanja Moskaljov)

Sudjeluje 3000 'odora', 300 vozila, 30 letjelica, Nijemci šalju ratnu zastavu

        Na mimohodu će sudjelovati 2200 pripadnika vojske te oko 800 pripadnika civilne zaštite, policije i branitelja. Ulicom grada Vukovara, na potezu od Držićeve do Savske ceste, bit će provezeno tristotinjak raznovrsnih vozila, oklopna vozila Patria, tenkovi M-84, vozila s protueksplozivnom zaštitom MTV i MRAP. Na posebnim “labudicama” biti će prikazane i dvije haubice pzh 2000. Iznad trase i tribina nadletjet će oko tridesetak letjelica. Borbeni MiG-21, helikopteri Mi-8 i Mi 171 sh, pilatusi te protupožarni zrakoplovi. Sudjeluje i akroskupina “Krila Oluje”, Njemačka, kao počast, na mimohod šalje svoju ratnu zastavu.     (Davor Ivanković)

Glavni tajnik NATO-a ne dolazi jer nije pozvan

        U sjedištu NATO-ova saveza u Bruxellesu na upit Večernjeg lista o vojnom mimohodu 4. kolovoza u Zagrebu odgovorili su da je sudjelovanje pojedinih saveznica stvar nacionalnih odluka te da NATO nije uključen jer se odluka o tome ne donosi kolektivno. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg neće nazočiti mimohodu u Zagrebu jer, kako su nam rekli njegovi suradnici, nije ni pozvan. Hrvatska misija pri NATO-u na naš je upit odgovorila da nije bila uključena u organizaciju vojnog mimohoda.     (Tomislav Krasnec)

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar johny21
  johny21:

  Kriva je Vlada RH i Vesna Pusić što nisu odradili svoj posao te što nas sramote po cijelom svijetu!

 • Ela25:

  Odgovorna je Pusićka i ova nenarodna vlada!

 • cvitan:

  Organizator (Milanović and Pusić)