Naslovnica Vijesti Svijet

Na ulice Hong Konga izišao svaki četvrti stanovnik – njih 1,7 milijuna!

Policija prosvjednike već danima “drži na nišanu”
18. kolovoza 2019. u 19:08 11 komentara 540 prikaza
Hong Kong
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Rekordan broj prosvjednika okupio se jučer na ulicama Hong Konga. Od 7,4 milijuna ljudi, koliko ih živi u Hong Kongu, prosvjedovalo ih je 1,7 milijuna, objavili su organizatori. Prosvjedovao je, dakle, svaki četvrti stanovnik.

HONG KONG PRED KLJUČANJEM Prosvjednici su “poput terorista” – Peking na granici nagomilao vojsku

Protuvladini prosvjedi, koji su krenuli 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika iz Hong Konga Kini, što mnogi smatraju potkopavanjem pravosudne neovisnosti pokrajine i izloženost ljudi opasnostima političkih optužnica, jedan su od najvećih izazova za kineskog predsjednika Xija Jinpinga od njegova stupanja na vlast 2012. godine. Komunistička partija priprema se za obilježavanje 70. godišnjice osnutka Narodne Republike 1. listopada, pa se kriza u Hong Kongu događa u osjetljivom razdoblju.

Prosvjedi u Hong Kongu | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

Unatoč tome što organizatori nisu dobili dozvolu za jučerašnji skup, park nije bio dovoljno velik za sve koji su stigli, pa je dio njih krenuo prema financijskom centru grada, pozivajući upraviteljicu Hong Konga Carrie Lam da odstupi.

Odaziv prosvjednika pokazuje da pokret i dalje ima veliku podršku unatoč ružnim scenama koje su se dogodile prošli tjedan kad su demonstracije održane u gradskoj zračnoj luci.

Prosvjedi u Hong Kongu Krvavo gušenje prosvjeda Kineski list se prisjetio zabranjene teme: 'Hong Kong neće biti repriza Tiananmena'

Dio aktivista ispričao se zbog toga. Prosvjednici su tada zaustavili gotovo tisuću letova i pritvorili dvojicu muškaraca za koje su vjerovali da su simpatizeri vlade, zbog čega ih je Peking nazvao teroristima. Okupljeni u Victoria Parku nosili su natpise sa sloganima poput “Slobodan Hong Kong!” i “Demokracija sada!”. Prosvjed je bio miroljubiv, a u njemu su sudjelovali građani svih uzrasta, čak i obitelji s najmanjom djecom.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • modovisisajteMaraschino:

  kod nas svaki četvrti po fejsu, birtiji i kladionici prosvjeduje

 • Avatar Viktor999
  Viktor999:

  Puna podrška narodu Hong Konga u borbi za svoja prava i protiv crvene bande, NIKAD NEMOJTE ODUSTATI!!!

 • Zolta:

  Puna podrška Kini da uvede red u Hong Kongu i protestante izgura u more. Ovakav neredi i blokadu ne treba dugo trpiti. Sad je neizvjesno i naručivati bilo kakvu robu preko eBaya iz Hong Konga.