Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJMASOVNIJI PROSVJED DOSAD

Na ulice Hong Konga izišao svaki četvrti stanovnik – njih 1,7 milijuna!

Hong Kong
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
18.08.2019.
u 19:08

Policija prosvjednike već danima “drži na nišanu”

Rekordan broj prosvjednika okupio se jučer na ulicama Hong Konga. Od 7,4 milijuna ljudi, koliko ih živi u Hong Kongu, prosvjedovalo ih je 1,7 milijuna, objavili su organizatori. Prosvjedovao je, dakle, svaki četvrti stanovnik.

Protuvladini prosvjedi, koji su krenuli 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika iz Hong Konga Kini, što mnogi smatraju potkopavanjem pravosudne neovisnosti pokrajine i izloženost ljudi opasnostima političkih optužnica, jedan su od najvećih izazova za kineskog predsjednika Xija Jinpinga od njegova stupanja na vlast 2012. godine. Komunistička partija priprema se za obilježavanje 70. godišnjice osnutka Narodne Republike 1. listopada, pa se kriza u Hong Kongu događa u osjetljivom razdoblju.

Foto: Reuters/PIXSELL

Unatoč tome što organizatori nisu dobili dozvolu za jučerašnji skup, park nije bio dovoljno velik za sve koji su stigli, pa je dio njih krenuo prema financijskom centru grada, pozivajući upraviteljicu Hong Konga Carrie Lam da odstupi.

Odaziv prosvjednika pokazuje da pokret i dalje ima veliku podršku unatoč ružnim scenama koje su se dogodile prošli tjedan kad su demonstracije održane u gradskoj zračnoj luci.

Dio aktivista ispričao se zbog toga. Prosvjednici su tada zaustavili gotovo tisuću letova i pritvorili dvojicu muškaraca za koje su vjerovali da su simpatizeri vlade, zbog čega ih je Peking nazvao teroristima. Okupljeni u Victoria Parku nosili su natpise sa sloganima poput “Slobodan Hong Kong!” i “Demokracija sada!”. Prosvjed je bio miroljubiv, a u njemu su sudjelovali građani svih uzrasta, čak i obitelji s najmanjom djecom.

Ključne riječi

Komentara 11

MO
modovisisajteMaraschino
19:23 18.08.2019.

kod nas svaki četvrti po fejsu, birtiji i kladionici prosvjeduje

Avatar Viktor999
Viktor999
22:09 18.08.2019.

Puna podrška narodu Hong Konga u borbi za svoja prava i protiv crvene bande, NIKAD NEMOJTE ODUSTATI!!!

ZO
Zooltan
07:22 19.08.2019.

Puna podrška Kini da uvede red u Hong Kongu i protestante izgura u more. Ovakav neredi i blokadu ne treba dugo trpiti. Sad je neizvjesno i naručivati bilo kakvu robu preko eBaya iz Hong Konga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije