Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Na tavanu pronašli stare obiteljske stvari pa preko noći postali milijunaši

Britanci su krenuli u rat protiv Tipu Sultana nakon što je špijun presreo pismo koje je poslao Napoleon predlažući savez protiv Velike Britanije.
13. ožujka 2019. u 16:57 5 komentara 3635 prikaza
Foto: GettyImages

Obitelj iz Berkshirea preko noći se obogatila nakon što su na tavanu pronašli indijsko blago. Radi se o artefaktima koje je njihov predak uzeo iz palače Tipu Sultana nakon poraza slavnog indijskog borca za slobodu od strane Vojvode od Wellingtona 1799. godine, piše Metro.

potonuli brod Komižanin Lorenz Marović živi svoj san U olupini broda na 111 metara dubine našao sef, je li otkrio blago?

Vjeruje se kako je među pronađenim oružjem i pištolj 'Tigra od Mysorea' koji ima Tipuov tigrasti uzorak te je korišten u posljednjem dvoboju protiv Britanaca. Pronađen je i mač obložen zlatom koji je imao oznaku Haider Ali Kana, Tipuovog oca i prethodnog vladara Mysorea.

Očekuje se da će predmeti obitelji donijeti milijune funti. Prije tri godine predmeti koji su pripadali Tipu prodani su za 6 milijuna funti. Aukcionar Anthony Cribb izjavio je kako je ova kolekcija značajnija.

- Nemoguće je staviti cijenu na te predmete, no rekao bih da je ova zbirka važnija od prethodne koja je prodana. Kada sam prvi put vidio pištolj umalo sam se onesvijestio. To se pronađe jednom u životu - rekao je Cribb.

LAŽNE TVRDNJE? Priča o brodu punom zlata dobila je zaokret: Policija istražuje tvrtku, čelnici ne smiju van zemlje

Britanci su krenuli u rat protiv Tipu Sultana nakon što je špijun presreo pismo koje je poslao Napoleon predlažući savez protiv Velike Britanije. Arthur Wellesley, koji je kasnije postao Vojvoda od Wellingtona, vodio je britansku vojsku u Tipovo uporište u Seringapatamu. 

Britanski vojnici probili su zidine, a Tipu je počeo pucati prema njima iz muškete. Poginuo je nakon što se metak odbio od puške i pogodio ga iznad desnog oka. Vojnici su nakon pobjede opljačkali grad, Tipuovu palaču, riznicu i oružarnicu gdje su ukrali sultanove dragulje i impresivnu kolekciju oružja.

Pogledajte i video: Koban potez pilota zbog kojeg se srušio avion

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

  • tryx:

    Čini se da Britanci sve što imaju su ukrali. I sada to prodaju, gadljivo.

  • @bserver:

    ujedinjeno kraljevstvo zla

  • 1950joza:

    Ne samo da su sve pokrali već su i pobili pola svijeta. I nisu jedini. Tu je sve smeće Zapadne Europe. Bitno je da nama drže lekcije. Fuuuuj!