Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

U olupini broda na 111 metara dubine našao sef, je li otkrio blago?

Ako je u sefu zaista blago, pripada im 10 posto pa će njihovi snovi zaista postati stvarnost
28. kolovoza 2018. u 19:40 3 komentara 1375 prikaza
potonuli brod

Živim svoj san – kaže Lorenco Marović, ronilac iz Komiže, koji je prijavio pronalazak sefa na olupini broda “Re d’Italia” koji je potonuo u Viškom boju 1866. godine. U sefu je, na dubini od 111 metara, nada se Lorenco, zlato koje je talijanski zapovjedni brod nosio kako bi lakše pokorio Dalmaciju.

sef Brod iz Viškog boja Kod Visa pronađen sef na olupini slavnog broda, skriva li blago vrijedno milijune eura?

“Re d’Italia” oduvijek je golicao maštu lovaca na blago zbog legende da je u njega ukrcano 250.000 talijanskih lira u američkim zlatnim dukatima kao baza za otvaranje banaka u Dalmaciji. Kolika im je današnja vrijednost, teško je špekulirati, ali navodno se radi o desetak milijuna eura, potonulih 7,5 milja od Visa.

Lorenco Marović, njegov sin Andy i ekipa iz ronilačkog centra Manta u Komiži na krmenoj palubi broda pronašli su predmet promjera dva metra puta metar, dubine 60-70 centimetara, za koji Marović tvrdi da je sef. Ako je u sefu zaista blago, pripada im 10 posto pa će njihovi snovi zaista postati stvarnost.

– Obavijestili smo Konzervatorski odjel o otkriću i tražili dva dodatna zarona za utvrđivanje detalja za koje nismo imali vremena kad je sef pronađen. S konzervatorima smo dogovorili vađenje, uz njihovu organizaciju i korištenje naših resursa. Kada oni odluče, idemo – kaže Marović i dodaje da imaju dovoljne resurse za vađenje tolikog tereta iz mora.

požar u Kaliforniji Veliko iznenađenje Srbija: Gasili požar pa pronašli sef sa 18 milijuna eura!

Prije 13 godina, kada je otkrivena olupina broda, Marović se o otkriću sporio s bivšim HDZ-ovim ministrom kulture Jasenom Mesićem koji je u to vrijeme bio voditelj Konzervatorskog odjela. Izgubio je na hrvatskim sudovima, ali spor se sada vodi na međunarodnom sudu gdje Marović želi dokazati da je prvi otkrio potonuli brod.

>> Skrivene lokacije na Google mapama

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • ObrenM:

    Bivsi ministar *kulture" Jasen Mesic vec tada je htjeo zamraciti mozebitno blago.Poceli su sa 200 najbogatijih obitelji,a slavno nastavljaju tradiciju preko Agrokora,brodogradilista i t.d.

  • serđo12:

    A bit će malo i smjeha kad otvore sef!Žak Kusto je tu već morao biti!?

  • Miške 3:

    Ima još smijeha u vezi te vijesti. Na HTV je objavljeno da je admiral Tegethoff rođen u Mariboru. A on je rođen u MAGDEBURGU, grad blizu Berlina.. Isto je nekadanji VUS sredinom 60. objavio da je iz Save kod Podsuseda ... prikaži još! izvađena velika avionska bomba Generala Perposa, kako je na njoj pisalo, što na engeskom znači " opća namjena".