Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U srednje škole upisuju se 44.462 učenika

Na stranim tržištima tražimo kuhare, pekare, fasadere, a u škole ih upisujemo na kapaljku

Zagreb: WorldSkills Croatia 2022, najveće strukovno natjecanje u ovomu dijelu Europe
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
13.05.2022.
u 23:38

A u svim srednjim školama Hrvatske mjesta je za ukupno 44.462 učenika. Toliko osmaša, koliko je planiranih upisnih mjesta, Hrvatska nije imala ni posljednjih pet godina – lani je učenika koji prelaze u srednje škole bilo 38.277, pa prema tome ispada da su osmaši polazili nastavu u razredima koji su imali 17 učenika.

Samo u Zagrebačkoj županiji u ovoj upisnoj godini predviđeno je 240 mjesta za buduće ekonomiste. To je, naime, drugi izbor, nakon gimnazija, za koji se odlučuje i gdje se upisuje najviše budućih srednjoškolaca. I nije više pitanje trebaju li se umanjiti upisne kvote u srednjim školama, nego hoćemo li uskoro imati koga u njih upisivati jer i ove godine ima više upisnih mjesta nego učenika osmih razreda. Hrvatska s lipnjem u upisni proces za srednje škole šalje 39.440 učenika, i to generaciju u kojoj je 38,49 posto odličnih i samo 0,69 nedovoljnih.

A u svim srednjim školama Hrvatske mjesta je za ukupno 44.462 učenika. Toliko osmaša, koliko je planiranih upisnih mjesta, Hrvatska nije imala ni posljednjih pet godina – lani je učenika koji prelaze u srednje škole bilo 38.277, pa prema tome ispada da su osmaši polazili nastavu u razredima koji su imali 17 učenika.

Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

S obzirom na broj ekonomista koje se planira upisati u ekonomske škole Zagrebačke županije, uz činjenicu da Hrvatska trenutačno u 77 srednjoškolskih ustanova školuje 9398 budućih ekonomista, nije čudo da baš nitko sve ove godine nije povukao pitanje školovanja kadra koji ne samo da je višak na našem tržištu rada nego po postojećem obrazovnom programu u takvim školama nije ni konkurentan na stranom tržištu rada.

Nasuprot ekonomistima, samo u Zagrebačkoj županiji planiramo školovati 20 mesara, 49 kuhara, 59 instalatera grijanja. Planiramo jer broj upisnih mjesta ne znači da će djeca te smjerove i upisati. Desetljećima je Hrvatska njegovala kult gimnazija i ekonomskih škola kao više vrijednih srednjih škola u odnosu na strukovne i obrtničke škole. A realnost je jasna – samo u prva četiri mjeseca ove godine Zavod za zapošljavanje na stranim je tržištima, primjerice, tražio više od 6000 kuhara i 800 pekara.

Video: Kako strani radnici žive u Hrvatskoj

A pekara samo u Varaždinskoj županiji planiraju u ovoj upisanoj godini upisati 14, dok se trenutačno u ukupno 17 ustanova kroz tri obrazovna programa školuje ukupno 241 budući pekar ili pekarica. U prva četiri mjeseca ove godine Zavod za zapošljavanje na stranim tržištima rada tražio je i 885 elektroinstalatera, a u cijeloj Hrvatskoj trenutačno se u svim razredima kroz dva obrazovna programa za to zanimanje školuje 905 učenika, među kojima su tek četiri učenice.

Štoviše, na stranim su se tržištima rada u prva četiri mjeseca ove godine tražila 1102 fasadera. Na stranim tržištima to je zanimanje koje će se bez dvojbe morati nastaviti tražiti izvan naših granica jer se trenutačno, bez nove upisne generacije, u Hrvatskoj u ukupno dvije obrazovne ustanove – graditeljskoj školi Čakovec i Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi Zagreb – školuje ukupno 18 budućih fasadera.

Komentara 2

DA
dam63
21:23 14.05.2022.

Imamo Hrvatsku 🖕

PR
prokurator
00:04 14.05.2022.

ma ljudi moji to je super. zato jer ovi iz indije i bangladeđa koji dolaze radit te poslove, oni će popravit natalitet. biće hrvati malo smeđi, al šta ima veze. a ovih 250.000 što je trenutno bez posla, potjerat treba van što prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije