Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije gotovo

Sprema se novi val skijaša iz Hrvatske: Čekaju se praznici, popularne su dvije zemlje

Skijalište Platak postala omiljena destinacija zaljubljenika u skijanje i sanjkanje
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija
1/5
06.02.2024.
u 16:14

S agencijama na zimovanje odlazi 100.000 Hrvata, većina u jeftinijim siječanjskim terminima

Iako se temperature penju i iznad petnaest Celzijevih stupnjeva, sa skijanjem nije gotovo. Štoviše, za odlazak na skijanje tek se spremaju tisuće hrvatskih građana. Novi skijaški val pokrenut će školski praznici u tjednu od 19. veljače. Iako, većina hrvatskih ljubitelja skijanja već je bila na zimovanju. Odlasci na skijanje u vrijeme školskih praznika, naime, više nisu masovni kao kad je zimski odmor obuhvaćao drugi siječanjski tjedan, na europskim skijalištima zbog toga i prozvan 'tjednom'.

Cijene su u tom terminu i 30-40 posto niže nego odmah nakon Nove godine, a skijanje spada u i tijekom tjedna u veljači jer su školski praznici u mnogim europskim zemljama. Većina domaćih skijaša – prema procjenama u putničkim agencijama njih možda i šezdeset posto – ipak je skijala u ‘hrvatskom tjednu’, bez obzira na to što je to u pravilu obiteljski odmor, na koji se vodi i djecu. Već se, otkako su zimski školski praznici podijeljeni na dva dijela, ustalilo da mnogi roditelji svoje đake taj tjedan ‘vade’ iz škole, pogotovo u nižim razredima. Vjeruje se da će sad u veljači skijati oko 20 posto svih skijaša iz Hrvatske, a u agencijskom aranžmanu ukupno oko sto tisuća.

POVEZANI ČLANCI:

– Brojke su otprilike na razini lanjskih, ali i 2019., kad je u agencijskom aranžmanu na zimovanju bilo otprilike toliko naših građana. Ali, treba reći da ih možda još pedesetak tisuća zimuje bez posredovanja agencija. Skijaši manje-više redovito odlaze na zimovanje, a mnogi kad otkriju skijalište koje im odgovara ne mijenjaju lokaciju te sami izravno s domaćinima bukiraju idući posjet – kazuje Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, koji apelira na prosvjetarske vlasti da razmotre agencijsku inicijativu o vraćanju zimskih školskih praznika na drugi siječanjski tjedan.

Na skijanje se, istina, ne mora, ali ako si većina domaćih skijaša ne može priuštiti skijanje u vrijeme školskih praznika, pa ‘vadi’ djecu iz škole, nastavni proces ionako ne teče kako su prosvjetne vlasti zamislile. Kako bilo i kad god da odlaze na zimovanje, većina naših skijaša, po običaju, za zimski odmor bira austrijske i talijanske destinacije, a velikoj većini zimski odmor traje tjedan dana. Za dulje od toga mnogi nemaju novca, a za kraće je u zimskoj špici teško naći smještaj. – Kad je najveća potražnja, teško je i naći objekt koji prima goste na kraće od tjedan dana. Ali, i ne isplati se baš potezati 500-600 kilometara do nekog austrijskog ili talijanskog skijališta radi tri-četiri dana – kaže Dalibor Čanaglić, produkt menadžer za zimski odmor u Palma travelu. 

VIDEO Andrej Plenković o informacijama SOA-e

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije