Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
206. SJEDNICA

Plenković: Nastojat ćemo se boriti za hrvatske interese u financijskoj omotnici Europske unije

Sjednica Vlade
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/8
13.02.2020.
u 11:11

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

U Banskim dvorima u 10 sati počela je 206. sjednica Vlade. 

- Prije nego krenemo na dnevni red, samo nekoliko riječi o bilateralnim susretima Ministar Zdravko Marić i ja smo bili u Bruxellesu i pričali s Charles Michelom bilateralne konzulatacije oko višegodišnjeg financijskog okvira. Nastavak na razgovore koje smo vodili prije toga i u Zagrebu kao i na sastanku prijatelja kohezije koji je bio i u Portugalu, kao što se sjećate, početkom mjeseca. Sve su to pripreme za sastanak Europskog vijeća koji će biti 20. veljača i na kojem će krenuti prvi razgovori o sedmogodišnjem proračunu. 

- Istaknuli smo sve što je korisno za Republiku Hrvatsku. Kao najmlađa članica Unije, članica koja je koristila samo jednu financijsku perspektivu...Ovaj drugi sedmogodišnji proračun izrazito je važan za lovljenje koraka s drugim zemljama srednje Europe. Kohezijska i poljoprivredna politika izuzetno su važne za nas, ali i sve ono što nazivamo modernizacijom europskog proračuna... U danima koji slijede nastojat ćemo se boriti za hrvatske interese u sljedećih sedam godina u financijskoj omotnici. 

- Bili smo u ponedjeljak u Krašiću na obljetnici smrti kardinala Alojzija Stepinca. Izdvojio bih i poslovni forum Prsten. Bili smo na 180. obljetnici Matice Hrvatske, važne institucije hrvatske kulture. Čestitam svima na važnoj obljetnici - istaknuo je hrvatski premijer. 

Neke od točke o kojima će se govoriti su Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava (EU), Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o prijenosu i objedinjavanju doprinosa u jedinstveni sanacijski fond, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina (EU) kao i Prijedlog godišnjeg plana upravljanja državnom imovinom za 2020. godinu.  

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade, naveli su na stranicama Vlade.
                   

Komentara 10

ST
stefj
12:23 13.02.2020.

Nakon što su digli rashodovnu stranu proračuna u nebesa, uhljebima obećali nagradne i platili otkupnine, naravno da treba što više oguliti EU, jer će se inače sve raspasti... Sve ove darove javnim službama gospodarstvo jednostavno ne može platiti, imamo premali rast, lošu strukturu BDP-a, nevjerojatno skupu državu i paradržavu, nemoguće je sve to financirati... Uostalom, sve se to vidi i iz povećanja zaduženja, koliko vidim, dostupni su podaci s kraja listopada prošle godine, imali smo povećanje zaduženja nekih 5% iliti 15 milijardi. Sada se više Plenković neće moći hvaliti konsolidacijom državnih financija... Zapravo očekivano, izborna je godina, uhljebi će to maksimalno iskoristiti, sigurno slijede nove ucjene, novi udarci na proračun... Nevjerojatna je ta lakoća trošenja našeg novca, nevjerojatna je ta bahatost i političara i javnog sektora, nevjerojatno je koliko mogu ne raditi, a dobiti plaću. Nikome od navedenih plaća ne ovisi o radu i rezultatima, već samo o "stečenim pravima" i formi. Zašto bi itko nešto radio, zašto bi se gurao u privatni sektor... Još kako je sve netransparentno, puno normi i propisa, korupcija cvijeta. Nije bez veze da struka i sposobni odlaze, nije bez veze da smo za investitore otok gubavaca... Nije ova vlada kriva za sve to, većina toga je naslijeđena, no kriva je da ne radi ništa da se to promijeni. Reforma tipa kakve je napravila Irska ili Estonija za nas su čisti SciFi...

BR
briselko
12:15 13.02.2020.

Za račun Bruxellesa je unišio sisačku rafineriju, sva preostala brodogradilišta i najveći domaći proizvodno-prodajni lanac Agrokor, a sad će proglasiti uspjehom ako EU stopa sufinanciranja nepotrebnih i nametnutih infrastrukturnih projekata s 85% bude smanjena na 80%, a ne na 75%.

Avatar Syssko
Syssko
12:43 13.02.2020.

Svake godine plačamo 4 MILIJARDE kuna u EU proračun i od 35-40 MILIJARDI KAMATINIH KAMATA, kamata znači da nisi za to ni ČUNGA-LUNGU kupio, pošto su kamate tolike nemamo ni kunu za osnovicu nego novim keditima/zaduženjima plačamo samo kamate a on se hvali kohezijskim fondovima, pa mi u jednoj godini 15 PELJEŠKIH mostova uplatimo u EU i bankarskim kamatarima, upravo zato EU neda da država financira građane sa malim kamatama i gospodarstvo, EU želi MONOPOL na kamatarenje i tako preko dužničkog ropstva držat nas u kolonijalnom položaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije