Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLENKOVIĆ:

'Potpuno su neprihvatljivi cirkusi pred školama i šarlatanstvo gradonačelnika Sinja'

Zagreb: Na sjednici Vlade jedna od tema bila je stanje vezano uz potres u Zagrebu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
16.09.2021.
u 10:45

Čak 93 posto svih preminulih starije je od 60 godina, apeliramo na sve starije životne dobi da se cijepe i na taj se način zaštite, rekao je premijer Plenković na sjednici Vlade

U Banskim dvorima održava se sjednica Vlade na kojoj će se govoriti o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te potres.

Na dnevnom redu sjednice je prijedlog  izmjena i dopuna Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture. Vlada je donijela i zaključak o provedbi zakonodavnih aktivnosti povezanih s uvođenjem eura kao službene valute u Hrvatskoj te odluku o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

- Imamo podršku Europske komisije u finalnim mjesecima uoči uvođenja eura - osvrnuo se premijer Plenković na sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura koja je održana početkom tjedna.

- Ovoga tjedna krenuo je popis stanovništva, jako dobro ide ova prva faza gdje se putem sustava e-građani naši sugrađani samopopisuju. Dosad je to učinilo 300.000 naših sugrađana, što je jako dobar odaziv. Pozivam sve koji to mogu obaviti na ovaj način da to i učine, idemo u korak s globalnim trendom globalizacije. Drugi dio popisa krenut će kroz 10-ak dana, gdje će popisivači posjetiti građane koji ne učine samopopisivanje - rekao je.

Osvrnuo se i na epidemiološku situaciju.

– Vidimo porast slučajeva zaraze, došli smo na 52 posto odraslih cijepljenih najmanje jednom dozom. Prema podacima i dalje više od 80 posto novozaraženih nije bilo cijepljeno, 93 posto svih preminulih starije je od 60 godina, apeliramo na sve starije životne dobi da se cijepe i na taj se način zaštite. Da štite svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih, cjepiva ima i više nego dovoljno. Sada mali kratki napor trebaju učiniti i naši sugrađani. Korištenje COVID potvrda u zdravstvenim ustanovama dobar je i odgovoran put – rekao je Plenković.

– U domovima za starije bio bi to drugi korak da zaštitimo našu najstariju populaciju – rekao je.

Ministar Tomo Medved govorio je o obnovi nakon potresa.

– U postupak obnove uključeno je 1546 obiteljskih kuća, obnovljene su 463 obiteljske kuće, tijekom proteklog tjedna njih 35, a u tijeku su radovi na 132 obiteljske kuće – rekao je Medved. Kaže da je dosad uklonjeno 346 objekata, od kojih je 230 obiteljskih kuća, 37 poslovnih objekata...

O koronavirusu govorio je ministar Vili Beroš.

– Pozivam nastavno i osobno osoblje da se odluče na cijepljenje jer su djeca asimptomatski nositelji virusa – rekao je Beroš govoreći kako je u posljednja dva dana više oboljelih u dobi od 10 do 19 godina.

– Nastavlja se porast oboljelih i hospitaliziranih. Većina njih nije cijepljenja, u proteklih tjedan dana više od 420 osoba, a to je osam punih autobusa, moralo je ostati na bolničkom liječenju. Njih 78 posto nije bilo cijepljeno, dakle, hospitalizacija se u velikom broju slučajeva mogla izbjeći. Odluku o cijepljenju treba prepustiti struci, to jako dobro znaju Englezi, Danci, Portugalci koji su procijepili veliki dio stanovništva i time omogućili ukidanje većeg broja restrikcija te se vraćaju normalnom životu. Hrvatska može i zna bolje. Pozivam građane da u ovom jesenskom roku polože ispit odgovornosti prema vlastitom zdravlju i da se cijepe – rekao je Beroš.

Premijer Plenković osvrnuo se i na situaciju u Krapinskim Toplicama gdje jedno dijete ne pohađa nastavu danima jer njegovi roditelji ne žele da nosi masku.

– Potpuna neprihvatljivost ovih cirkusa koji se rade pred školama, od Krapinskih Toplica ili pak ovom šarlatanstvu gradonačelnika Sinja o tome da djeca u sinjskim školama ne trebaju nositi maske, što je preporuka epidemiologa i struke. Ne samo da su ravnatelji škola u Sinju to odbili nego će i stožer na razini Splitsko-dalmatinske županije djelovati. Moramo se usprotiviti takvim pojavama koje ne dolaze u obzir u školama, remete normalno funkcioniranje školskih institucija, drugu djecu, druge roditelje. To nije uređena i odgovorna Hrvatska kakvu želimo. Apeliram na sve te koji imaju drukčije stavove da se suzdrže od takvih aktivnosti, a ohrabrujem i ravnatelje i molim ministra Božinovića da se osigura neometani rad svih škola, dolazak roditelja i djece kakav je bio primjeren do sada. COVID je tu, radi štetu nama, našim sugrađanima i drugima diljem svijeta, protiv njega se moramo štititi – rekao je Plenković.

VIDEO Drama u Zagorju: "Jednoj je djevojčici pozlilo u školi, bojala se izaći van zbog prosvjednika"

Komentara 129

JO
jorgen
12:12 16.09.2021.

Šarlatanstvo se prije svega moglo uočiti u držanju KBC Dubrava zaključanom za ostale pacijente mjesecima nakon Covid vala, a tijekom tog razdoblja nije radila niti Hitna niti su se radili specijalistički pregledi. Šarlatane koji su odgovorni za nepoznati broj smrtno stradalih uslijed nepružene medicinske usluge Plenković ne spominje. Kao što ne spominje ni šarlatane kao što je Markotić čije znanje o virusima je bilo toliko slabo da je u jednom periodu preporučivala nošenje maski na otvorenom prostoru čak i kada sami hodamo. Takvim šarlatanima svakako nije mjesto u bilo kojem stručnom odboru, po vojnički nazvanom "stožeru".

Avatar GeniKameni
GeniKameni
11:53 16.09.2021.

Jednom sam negdje procitao da su mirovinski fondovi sirom svijeta u minusu za nekih 20-ak godisnjih bruto dohodaka cijele svjetske ekonomije! To je "crna rupa" koja se moze zatrpati samo fizickom eliminacijom umirovljenika, ali i onih koji su blizu mirovine...

AA
Aartur
11:37 16.09.2021.

Cjepivo pruža prilično klimavu zaštitu, te je očigledno da će za nekakvu pouzdanost trebati barem 3-4 doze godišnje što je neodrživo. Starijim osobama je to možda prihvatljivi rizik, ali mlađima koji COVID prebolijevaju bez ikakvih simptoma, neprestano cijepljenje je očigledno veći rizik od same bolesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije