Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osim novih, Hrvatsku vojsku tresu i starije afere

Na rasporedu Vrhovnog suda ovaj mjesec afere MiG i VSOA

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
04.11.2021.
u 11:06

U aferi MiG na optuženičkoj klupi našli su se Josip Čović i Ivica Josipović zbog mita

Prava epidemija samoubojstava, problemi s drogom, nesmiljeni retorički rat između predsjednika Zorana Milanovića i ministra Marija Banožića... samo su neke od afera koje su proteklih mjeseci ozbiljno prodrmale Hrvatsku vojsku. U svjetlu najnovijih afera, kojima se ne nazire kraj, zaboravljaju se neke stare. O dvije takve, a riječ je o aferama MiG-ovi i VSOA, ovaj će mjesec raspravljati i Vrhovni sud.

Nepravomoćne presude

U oba slučaja odavno su donesene nepravomoćne presude, a ovaj mjesec zakazane su javne sjednice na kojima će se raspravljati o žalbama stranaka na te presude. Prva je na redu afera MiG-ovi, za koju je javna sjednica zakazana za danas, a o žalbama na nepravomoćnu presudu za aferu VSOA raspravljat će se 25. studenog. U oba slučaja, na zahtjev USKOK-a, javnost je bila isključena tijekom prvostupanjskog suđenja radi zaštite nacionalne sigurnosti. Odnosno, novinari su raspravi mogli nazočiti samo na objavi nepravomoćnih presuda, no ne i na njihovu obrazloženju.

Kada je u pitanju afera MiG-ovi, u njoj su se na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda svojevremeno našli Josip Čović i Ivica Josipović, zbog davanja, odnosno primanja mita. Obojica su u ožujku 2019. nepravomoćno osuđena, Čović na godinu i osam mjeseci zatvora, a Josipović na godinu dana zatvora.

Zagreb: Suđenje Josipu Čoviću i drugima za uzimanje mita za remont MIG-ova
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Prema optužnici, USKOK je teretio Čovića da je tražio 50.000 eura mita, a dobio 10.000 eura kako bi određenoj tvrtki omogućio da dobije posao na remontu MIG-ova. Remont je obavljen u Ukrajini, znatno je kasnio, a nakon remonta neki su avioni i prizemljeni. Čović i Josipović obrane su iznijeli tijekom istrage i tada su negirali krivnju.

Prema optužnici, sve se odvijalo od 12. prosinca 2011. do kraja veljače 2016., a Čović se teretio da je mito, osim od Josipovića koji je predstavljao ukrajinsku tvrtku Ukrspecexport, tražio i od Đure i Gorana Sesara, predstavnika rumunjske tvrtke Aerostar, no oni su njegov zahtjev odbili. Čović je u obrani porekao to za što ga se tereti.

Optužnica protiv njih dvojice bila je podignuta 2017., kada im je počelo i suđenje, spis je na Vrhovni sud zaprimljen 6. studenog 2019., a sudac izvjestitelj ga je dobio u rad 2. prosinca 2019.

Optužen cijeli vrh agencije

Što se tiče afere VSOA, ona je možda bila i nezgodnija za HV, jer je na optuženičkoj klupi svojevremeno završio cijeli vrh te agencije.

Županijski sud, objava presude Ognjenu Preostu, Denisu Lukiniću i ostalim čelnicima VSOA-e
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Optužnica je podignuta u rujnu 2013., suđenje je počelo u ožujku 2014., a nepravomoćna presuda je donesena u siječnju 2018., dok je Vrhovni sud spis zaprimio 15. travnja 2019., a sudac izvjestitelj ga je u rad dobio 29. travnja 2019. Tom presudom Darko Grdić, bivši ravnatelj VSOA-e, nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine zatvora zbog zlouporabe položaja. Na istu kaznu osuđen je i njegov nekadašnji zamjenik Ognjen Preost.

Zdeslav Ivanković osuđen je uvjetno na kaznu od 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine, a Denis Lukinić osuđen je na uvjetnu od 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Istom presudom Tibor-Mijo Kuljanić oslobođen je optužbi. Prema nepravomoćnoj presudi, optuženici moraju vratiti 4,7 milijuna kuna.

Grdića i ostale teretilo se da su od 2009. do 2012. iz sredstava za posebne namjene VSOA-e uzimali novac koji su potom koristili za osobnu korist.

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

MO
modovisisajteMaraschino
11:15 04.11.2021.

al vas Kotromanović izvozao... svjedok optužbe hahahaha vi zaglavite zbog par tisuća eura mita a ministar i bivši premijer se izvuku.

HD
hdzfanclub
11:20 04.11.2021.

Zar netko misli da bi ova opljackana vojska mogla braniti drzavu u slucaju 'nedajboze'? Nije nam nista bolje nego kad je trebalo ici goloruk devedesetprve. Pa opljackali na avionima, opljackali na helikopterima. Neljudima nista nije sveto, vlastitu mater bi opljackali i na ulicu izbacili samo da si natrpaju dzep. Halo pa za 10 tisuca eura zamalo unistiti borbeno zrakoplovstvo???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije