Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na prezentaciji "I ja sam bio embrij" bilo tek 10-ak zastupnika

Zastupnicima su objasnili kako metodom NaPro mogu pomoći i neplodnim parovima, jer se njome može identificirati i liječiti i uzroke neplodnosti.
15. veljače 2012. u 15:26 11 komentara 3 prikaza
hrvatski sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici građanske inicijative "I ja sam bio embrij", nevladine udruge "Vigilare" te projekta "Fertilitiy Care", predstavili su danas u Hrvatskom saboru prijedlog za unapređenje zakonodavstva u potpori parovima s problemima neplodnosti te zaštiti svakog ljudskog života. Prezentaciji, kojom se zagovara prirodno začeće, a protivi se zamrzavanju embrija, odazvalo se svega desetak zastupnika, uglavnom iz redova HDZ-a.

Zatražili su da se metoda Fertilitiy care uvrsti u zdravstveni sustav i bude dostupna svim građanima. Zastupnicima su objasnili kako metodom NaPro mogu pomoći i neplodnim parovima, jer se njome može identificirati i liječiti i uzroke neplodnosti.

– Ova metoda ima uspješnost višu od 50 posto, ona je u ukupnim troškovima, kada se uzmu lijekovi i sve drugo, do 500 kuna, dok IVF ima više od 10 tisuća kuna ukupnih troškova liječenja. Već sada imamo 12 tisuća zaleđenih embrija s kojima ne znamo što ćemo. Mislim da je ovo jedan konstruktivan doprinos, mi smo prezentirali jedno rješenje koje je u svim oblicima prihvatljivo, i ekonomičnije, i uspješnije, a ide i za time što pokušavamo upozoriti da pravi subjekt treba biti upravo to dijete, koje od začeća počinje svoj život, i mi kao društvo zakonima bi trebali štititi novi, neponovljivi, jedinstveni ljudski život – kazao je Krešimir Miletić iz građanske inicijative "I ja sam bio embrij".

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Chinny:

    Zaboravih napomenuti da skidam kapu svim onima koji nisu došli na prezentaciju!

  • korisnik2:

    a nas premijer na maskenbalu u becu. bla.

  • gradjanski:

    Pa .. nadam se da je ovoj masovnoj histeriji pomodarskog katoličanstva konačno odzvonilo. Razum ipak mora pobjediti. I mozak evoluira!