Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Forensic DNA Applications'

Na predstavljanju nove knjige Dragana Primorca bili i ministri Mornar i Varga

primorac
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/9
08.09.2014.
u 18:37

Riječ je o najsveobuhvatnijoj knjizi iz područja forenzičke DNK

Sedam mjeseci nakon američke, knjiga "Forensic DNA Applications: An interdisciplinary Perspective" autora i urednika prof. dr. Dragana Primorca i profesora forenzičkih znanosti i antropologije na Sveučilištu George Washingtona, dr. Mosesa Schanfielda, imala je danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti i hrvatsku promociju.

Riječ je o najsveobuhvatnijoj knjizi iz područja forenzičke DNK. Na poziv urednika, u njezinu je nastajanju sudjelovao 51 stručnjak, među kojima je i jedan od najpoznatijih svjetskih forenzičara – prof. dr. Henry Lee – koji je tijekom svoje karijere radio na slučajevima ubojstva američkog predsjednika Kennedyja te ubojstva bivše supruge američkog nogometaša O. J. Simpsona.

Jedno od ukupno 23 poglavlja knjige obrađuje potpuno novo područje forenzičke DNK analize, objašnjavajući kako je moguće na temelju biološkog traga utvrditi koliko je visoka, kakve oči ima, kojeg je spola i boje kože osoba koja je počinila kazneno djelo. Ovo je ujedno i prva knjiga iz forenzičkih znanosti koja obrađuje i područje molekularne antropologije te "forenzičko" istraživanje podrijetla naroda. Autori obrađuju i slučajeve u kojima je posljednjih godina u SAD na osnovu dodatnih DNK vještačenja dvjestotinjak osoba oslobođeno smrtne kazne.

– Željeli smo na jednom mjestu objediniti sve relevantno iz područja forenzičke DNK analize: od obrade mjesta događaja do sudnice – kaže prof. Dragan Primorac. S obzirom na to da će knjiga, prema riječima američkih stručnjaka, imati veliki utjecaj u svakodnevnoj praksi te u razvoju interdisciplinarne suradnje sudstva, policije i državnog odvjetništva, ne čudi što su promociji nazočili i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, zamjenik ministra MUP-a Evelin Tonković te brojne osobe iz javnog života, među kojima su i ministri Siniša Varga i Vedran Mornar. O značaju knjige govorili su akademici Zvonko Kusić, Pavle Rudan i Vladimir Paar, dopredsjednik Akademije pravnih znanosti prof. dr. Davor Derenčinović te donedavni predsjednik američke Akademije za forenzičke znanosti Douglas Ubelaker.

>> Identificirao žrtve u Hrvatskoj, a sada će raditi obdukciju na tijelu ubijenog crnca

Komentara 5

HR
hrxxx111
19:58 08.09.2014.

jedini ministar od 90-ih koji je znao sto radi. ako ikad budemo imali vladu sastavljenu od strucnjaka Primorac je taj koji bi trebao dobiti obrazovanje

MO
morlak
21:57 08.09.2014.

Valjda Akademik Zvonko Kusić. Zazvučalo vam je iz podsvijesti ime blagopokojnog Živka Kustića. Pripazite malo, ipak ste u javnosti!!!

LI
list68
21:21 08.09.2014.

Jedini koji je znao što radi dok je bio ministar. Za takvim bi ministrom, svi stranački vođe mogli plakati. Čovjek je vidio što se tu radi i morao je otići.No to je dokaz da imamo "pametnih i sposobnih", ljudi, naa žalost u Hrvatskoj takvi još 30-ak, godina ne mogu doći do izražja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije