Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz uvoza

Na policama i uvozna roba – deklarirana kao domaća?!

voće i povrće
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
08.06.2019.
u 06:30

Proizvođači voća i povrća traže više reda na tržištu.

Čak 75% voća i povrća u ovome je trenutku na policama trgovaca iz uvoza, a više od 90% deklarirano ga je kao hrvatsko, upozorili su jučer na konferenciji za medije iz krovnih udruga proizvođača voća, povrća i međimurskog krumpira te Hrvatske poljoprivredne komore.

Ogorčeni stanjem na domaćem tržištu, na kojemu su dovedeni u inferioran položaj pred uvoznicima i nakupcima, pozivaju mjerodavne inspekcije, AZTN te Ministarstvo poljoprivrede da više rade u korist domaće proizvodnje koja je, tvrde, puno bolje kontrolirana od uvozne, pogotovo one s trećih tržišta. No i povrće koje se uvozi iz Italije ili Španjolske uvelike se tretira pesticidima koji su u nas, iako smo dio istoga EU tržišta, zabranjeni.

– Ako i pozovemo sanitarnu inspekciju, dok stignu rezultati i naredba da se povlači s tržišta, sve je već prodano – kaže Hrvoje Gregurić. Tako se nedavno prodavalo i uvozno korjenasto povrće, mrkva, peršin, celer... za koje u nas do ožujka nije bilo dopuštenih preparata za zaštitu od štetočina, a dok se s trendom “kupnje hrvatskog” i uvozna roba deklarira kao hrvatska, ono malo domaće robe trgovci im plaćaju po niskim, a prodaju po 150% višim cijenama. Od nižeg PDV-a, s obzirom na to da su cijene iste kao i lani, nisu profitirali ni potrošači ni proizvođači,

Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi u provedbi se pokazao “nulom” – jedina svijetla točka u sektoru trenutačno su najave pravilnika o jedinstvenoj oznaci za hrvatsku kvalitetu “Naše domaće” te gradnje 20-ak hladnjača za proizvođačke organizacije.

Komentara 8

YU
YuBastards
08:25 08.06.2019.

Domace? Kao prvo, 99% OPGa kradom nabavlja jeftinu uvoznu robu (voce,povrce,meso) na trznicama i prodaje pod svoju. OPGe treba drasticno kontrolirati, pocevsi od kontrole njihovih nasada i uzgajalista pa do kolicine robe koju potom nude. Na njivi velicine cvjetnjaka see ne moze uzgojiti 10 tona rajcice. Zatim, treba kontrolirati porijeklo sirovina od kojih OPGi rade konacni proizvod. Kobasice napravljene od mesa uvezenog iz Varsave koje su oni pak uvezli iz Cernobila,NISU domace kobasice. Trece, domace uopce ne mora biti sinonim za bolje i zdravije jer domaci ljudi itakako natapaju voce i povrce pesticidima i hrane zivotinje smjesama punima hormona i antibiotika pod parolom "budu to oni u gradu sve pojeli",tako da je to domace nerijetko i otrovnije od primjerice plasticnih rajcica iz Nizozemske uzgojenih pod plastenikom,bez sunca ali i bez prekomjernog trovanja pesticidima.

TB
taras.buljba
10:56 08.06.2019.

Poznam par OPGaca koji vec godinama prodaju svoje kupljeno na zelenoj i hladnjaci.Napomena. Tko ima njivu posadjenu taj nemoze svaki dan biti na prodajnom mjestu.Toliko o postenju.

DU
Deleted user
07:32 08.06.2019.

Jedini nacin da kupci kupuju domace je da cijena i kvaliteta bude konkurentna. U tom slucaju nece biti pitanja domace ili uvozno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije