Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARK - ŠUMA MARJAN

Na parceli Aljoše Asanovića na Marjanu posječeno 30-ak čempresa

22.03.2002.
u 00:00

Tridesetak čempresa, stara maslina i makija posječeni su u park-šumi Marjan, "splitskim plućima" i zaštićenom dijelu prirode, gdje je takvo što strogo zabranjeno! Navodno je vlasnik parcele, pa tako i krivac za sječu stabala, nogometaš Aljoša Asanović, od kojeg jučer nismo uspjeli dobiti izjavu. Jer, trenutačno je u Grčkoj, a na mobitel se ne javlja, pa ćemo ga pokušati dobiti kada se vrati.

Međutim, Napoleon Ančić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, koja skrbi o park-šumi Marjan, izjavio je jučer na mjestu ekocida kako se pretpostavlja da je riječ o jednom poznatom splitskom nogometašu, a neslužbeno se šapuće kako je riječ baš o Asanoviću.

- Ovo graniči sa zdravim razumom, ne znam kako se oduprijeti ovakvu činu, kada se devastira ono što nam je najsvetije, a to je Marjan - komentirao je N. Ančić. Nije želio nagađati o tome zašto su stabla posječena, a procijenio je kako je riječ o čak 2000 četvornih metara tla. Pozvao je mjerodavnog republičkog inspektora da u što kraćem roku podnese odgovarajuće prijave protiv počinitelja.

Iako je riječ o privatnome zemljištu, objasnio je Guido Piassevoli, stručni voditelj Javne ustanove, ono je u park-šumi Marjan pa podliježe Zakonu o zaštiti prirode.

- Nikakvi zahvati se ne smiju raditi bez suglasnosti ustanove koja upravlja park-šumom Marjan, pa čak i Ministarstva zaštite okoliša - istaknuo je G. Piassevoli i dodao kako su stabla kada su posječena bila zelena i zdrava te tako unaprijed odbacio moguće isprike kako je riječ o suhim stablima. Usto, da su bila i suha, nitko neovlašten ih nije smio posjeći, dodao je.

Slavica Vuković

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije