Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na Općinskom sudu "nisu vidjeli" optužnicu protiv Sanje Kalambure

Razlog je neistinit sadržaj potvrde da se protiv Kalambure ne vodi kazneni postupak. Takvu potvrdu dobila je na Općinskom sudu u Zagrebu
24. travnja 2012. u 20:00 95 komentara 13 prikaza
vlada (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Sanja Kalambura, direktorica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, upisuje se među rekordere po kratkoći obnašanja funkcije. Imenovana je na sjednici Vlade 19. travnja, a Vlada će je razriješiti već na prvoj idućoj, 27. travnja.

Razlog je neistinit sadržaj potvrde da se protiv nje ne vodi kazneni postupak. Takvu potvrdu dobila je na Općinskom sudu u Zagrebu, priložila je ostaloj dokumentaciji, i prošla na natječaju.

Nisu dobro vidjele

No, kako se odmah nakon imenovanja otkrilo da je protiv nje podignuta pravomoćna optužnica, otvorilo se pitanje kako je mogla dobiti potvrdu. Zbog toga je Ministarstvo pravosuđa u utorak poslalo inspekciju na Općinski sud u Zagrebu. Inspektori su pregledali dokumentaciju u sudu i utvrdili da se u kartonu S. Kalambure nalazi rješenje o otvaranju istrage te pravomoćnosti optužnice. Od izvora u Ministarstvu pravosuđa doznali smo da su se službenice koje rade na izdavanju potvrda pravdale da je prvo rješenje fizički prekrilo ono drugo o optužnici i da nisu dobro vidjele. Isticale su da potvrde izdaju samo njih dvije, da su ih u danu kada je Kalambura došla po svoju potvrdu izdale stotinjak, a prošle godine ukupno 38.000.

Nakon nalaza inspekcije Ministarstva pravosuđa, predsjednik Općinskog suda u Zagrebu mora odlučiti hoće li otvoriti stegovni postupak protiv službenica.

U Vladi pak ističu da se Kalambura javila na natječaj i da je Povjerenstvo utvrdilo kako je ona sa svojim kvalifikacijama i iskustvom (uz potvrde da nije u sukobu sa zakonom) bila najbolji kandidat za direktoricu Fonda za zaštitu okoliša.

Tek nakon imenovanja

Isti izvor iz Vlade tvrdi da se za optužnicu saznalo tek nakon što je imenovana, kada su nakon sjednice Vlade stigli prvi medijski upiti. Večernji je tada također postavljao pitanja, a nekoliko njih i Državnom odvjetništvu. Ono nam je potvrdilo optužnicu, ali uz napomenu da se temelji na prijavi bivšeg šefa Fonda Vinka Mladinea koji je i sam pod kaznenim progonom. Nakon prijave Kalambura je, rečeno nam je, surađivala s USKOK-om. Upravo je ona uputila na pojedinosti koje su otkrile Mladineov kriminal, a bacile bolje svjetlo na njezinu ulogu i ponašanje u Fondu. Naznačeno je da bi optužnica protiv nje mogla biti povučena.

Škrlec: Mladineo je Klamburi dava

Škrlec: Mladineo je Klamburi davao najbolje ocjene

U obranu S. Kalambure, na koju se obrušio bivši joj šef Vinko Mladineo, danas je stao pomoćnik ministrice i šef Upravnog odbora Fonda Davor Škrlec. Tvrdi da protiv nje ne postoji prijava za mobing, te da joj je Mladineo uvijek davao ocjene za ostvarene natprosječne rezultate rada i do trenutka kada ju je prokazao zbog navodnih malverzacija, nije imao pritužbi na nju. Sada ju, kaže, želi diskreditirati. (vk/VLM)

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar Stipo Li
  Stipo Li:

  Zanimam me jel i ona spada u onu skupinu drž dužnosnika koji imaju pravo nakon otkaza 6 mj. na plaću?????

 • -obrisani-:

  ovako mogu i ja gubiti dane imenovanjima, pa drugi dan razrješenjima istih.....dok imenuješ i razvrgneš 1 000 000 ljudi, proći će mandat, a oni će biti jako zaposleni samo je pitanje da li su stigli prilikom imenovanja potpisati managerske ugovore ... prikaži još!re koji su stupili na snagu pa još i odtete treba plačati?

 • ćaćaća:

  ako od ovih nemamo bolje jao si ga namaaa..