Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNA ZONA

Amerika uoči inauguracije sliči bojišnici: Očekuje se 25 tisuća vojnika, FBI provjerava sve

Foto: Rod Lamkey - Pool via CNP/Newscom/PIXSELL
1/15
19.01.2021.
u 13:10

U Washingtonu će biti više američkih vojnika nego u Iraku, Siriji i Afganistanu zajedno

Inauguracija Joea Bidena koji će sutra u 18 sati po hrvatskom vremenu prisegnuti za 46. predsjednika Sjedinjenih Država bit će jedan od najbolje čuvanih događaja u povijesti te zemlje, a u Washingtonu će se nalaziti više američkih vojnika nego što ih je trenutačno raspoređeno u Iraku, Afganistanu i Siriji zajedno.

Čak 25 tisuća pripadnika Nacionalne garde očekuje se sutra u Washingtonu, a FBI je priopćio da provjerava svakog od njih. Američka se javnost boji infiltriranih i radikalnih pojedinaca unutar sigurnosnih i vojnih službi. 

Zakletva na Bibliju 

Washington trenutačno sliči više na poprište rata nego na glavni grad najutjecajnije svjetske demokracije. Zbog nedavnog napada pristaša Donalda Trumpa na zgradu Kongresa, u prijestolnici je povećan oprez  kako bi se spriječili novi slični izgredi na sutrašnjoj inauguraciji. 

Biden je već rekao da se ne boji položiti zakletvu na otvorenom ispred Capitola, iste one zgrade u koju su izgrednici provalili, a iz njegova su tima poručili da time žele pokazati sliku otpornosti američke demokracije. Biden će  zakletvu položiti s jednom rukom na Bibliji, što je uobičajena popratna ikonografija američke demokracije u kojoj se Bog vrlo često spominje. Biden je također i praktični katolik.

Donald Trump neće prisustvovati inauguraciji i bit će prvi predsjednik nakon 152 godine koji neće pozdraviti svog nasljednika. Posljednji lider koji se odlučio na taj potez bio je 1869. Andrew Johnson, prvi predsjednik koji je  bio opozvan u Predstavničkom domu (Trump je opozvan dva  puta). Potpredsjednik Mike Pence, koji sve češće u javnosti preuzima ulogu antipoda svom šefu, doći će pak na inauguraciju na kojoj će biti i njegova nasljednica, buduća potpredsjednica Kamala Harris.

Trump je posljednja više od dva mjeseca tvrdio da mu je Biden ukrao izbore, a na dan inauguracije bit će u vojnoj zračnoj  bazi Andrews u Marylandu gdje će održati “odlaznu ceremoniju”  za kraj mandata. Dosad nije čestitao Bidenu.  Na inauguraciju će doći i Barack Obama, Bill Clinton te George Bush, kao i njihove supruge. Jedini preostali živući bivši  predsjednik, 96-godišnji Jimmy Carter, neće doći, ali je Bidenu poslao dobre želje.

Koliko je dugo Biden u politici, svjedoči da je bio u Senatu već četiri godine kada je Carter 1977. postao predsjednik države. Zbog pandemije tribine za gledanje inauguracije ove godine  neće biti postavljene, a građani- ma je savjetovano da je prate od  kuće.

Gradonačelnica Washingtona zabranila je rad restoranima i muzejima kako bi ljude demotivirala da dođu u Washington na dan inauguracije. U samom će gradu biti vrlo teško prometovati s jednog kraja na drugi, a tajne će službe budno pratiti sigurnosnu situaciju. Ne očekuje se dolazak stranih dužnosnika na inauguraciju koju američka vlada tretira većinom kao domaći, a ne međunarodni događaj. 

Zanimljivo, već je na Trumpovoj inauguraciji 2017. njegov mandat počeo kontroverzno zbog tvrdnji o rekordnoj posjećenosti što su kritičari tadašnjeg novog predsjednika požurili demantirati fotografijama sa svečanosti  Baracka Obame.

Hoće li pomilovati sebe? 

Program Bidenove inauguracije za američke televizije vodit će glumačka zvijezda Tom Hanks, jedan od Trumpovih kritičara.  Također, zvijezde koje će nastupiti na svečanosti začetka Bidenove administracije uključivat će i glazbenike Jona Bon Jovija, Johna Legenda, Justina Timberlakea... Lady Gaga otpjevat će himnu.

Jučer su američki mediji izvijestili da Trump danas planira podijeliti stotinjak pomilovanja.  Trump isto tako ne planira pomilovati samog sebe jer su mu neki suradnici rekli da bi zbog  toga izgledao kriv, a nije ni sasvim jasno dopušta li mu ustav da preventivno pomiluje samog sebe. Trump je dosad pomilovao 94 osobe, a mnoge od njih bile su njegovi bivši suradnici. Za ostavštinu uskoro bivšeg predsjednika bit će važno i to što je prema anketama među najmanje popularnim predsjednicima  u trenutku silaska s vlasti. Pre- ma CNN-ovoj anketi, podržava  ga 34% Amerikanaca, najmanje dosad.

Njih 55% smatra njegov četverogodišnji mandat neuspjehom (41% njih misli da je bio  uspješan). Posljednjih dana svog mandata Obama je imao podršku tri petine Amerikanaca.

Komentara 38

ZD
zdriva
13:33 19.01.2021.

aaa a sada je nacionalna garda poželjna a takodjer i policijia a prošle godina kada se palilo I i pljačkalo i ubijalo ne treba policija ,ukinite policiju vojska, nije poželjna radi se o mirnim demostrantima pii..vam matr... pokvarena ljevičarska

DU
Deleted user
13:29 19.01.2021.

Predsjednik koji se boji vlastitog naroda i prije nego stupi na dužnost. A svrgnut će biti od onih koji su ga instalirali, i to vrlo brzo, zbog “zdravstvenog stanja koje mu ne dozvoljava normalno obnašanje funkcije predsjednika”. Zakonske pretpostavke su usvojene prije par mjeseci. Makar nije isključeno da prođe kao Lincoln i Kennedy, za što bi bila optužena “rulja”, kao izgovor da se uvedu dodatna ograničenja ljudskih sloboda.

KO
Kološanin
13:36 19.01.2021.

Iz gore napisanog zaključili bi da će se sutra u Washingtonu održati smotra Nacionalne garde, a ne inauguracija predsjednika najdemokratskije države na svijetu, kako sami sebe zovu, izabranog voljom većine američkih građana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije