Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INAUGURACIJU OSIGURAVA 25.000 VOJNIKA

U Washington poslali više vojnika nego na Bliski istok: Umjesto proslave barikade i strah

Demonstrations ahead of Biden's inauguration in U.S.
Foto: ERIN SCOTT/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
18.01.2021.
u 16:26

Bidenovi suradnici savjetovali su Amerikancima da ne putuju u glavni grad, te poručili da se inauguracija prate putem TV ekrana

Inauguracija 46. predsjednika SAD-a u srijedu teško se može usporediti s bilo kojom do sada.

Zbog straha od novih nereda, Washington se priprema za inauguraciju Joea Bidena uz najviše sigurnosne mjere. Svih 50 američkih saveznih država i Kolumbijski distrikt, u kojem se nalazi glavni grad Washington, u stanju su pripravnosti, zbog mogućeg nasilja pred inauguraciju. Pripadnici Nacionalne garde iz cijele države poslani su u Washington kako bi spriječili da se ne ponove neredi kakvi su se dogodili 6. siječnja kada su Trumpovi pristaše ušli u zgradu Kongresa.

U Washingtonu će na dan inauguracije biti raspoređeno više od 25 tisuća pripadnika Nacionalne garde, što je daleko više nego što SAD ima vojnika u ratnim područjima kao što su Afganistan, Irak i Sirija. U Iraku je raspoređeno 5200 američkih vojnika, ali njihov se broj postupno smanjivao tijekom ove godine. Sada se procjenjuje da ih ima oko 3500. U Afganistanu je trenutačno 4500 američkih vojnika, a u Siriji ih ima oko 2000.

Zbog napetosti koja vlada u SAD-u, u Washingtonu je zatvoren park u kojem se nalazi spomenik Georgeu Washingtonu, poznati obelisk. Duž ulica postavljene su barikade i postrožene mjere sigurnosti. Bidenovi suradnici savjetovali su Amerikancima da ne putuju u glavni grad, te poručili da se inauguracija prate putem TV ekrana.

Federalni istražni ured (FBI) upozorio je da postoji mogućnost oružanih napada pristalica odlazećeg predsjednika Trumpa u glavnim gradovima svih 50 država, te nasilja i napadi skupina koje su sudjelovale i u opsadi Capitola. Dok teku pripreme za primopredaju vlasti, FBI uhićuje Trumpove pristaše zbog divljačkog napada na Kongres. Uhićeno je više od 100 ljudi, a za još nekoliko stotina se traga. Svi bi oni mogli biti optuženi za pobunu, za što im prijeti i do 20 godina zatvora.

Demonstrations ahead of Biden's inauguration in U.S.
1/8

Komentara 39

Avatar alangnjus
alangnjus
16:54 18.01.2021.

Farsa! Nitko mu svejedno ne bi došao na iguraciju

DU
Deleted user
16:41 18.01.2021.

Strah ih je gnjeva naroda zbog izborne prevare!!!

DU
Deleted user
17:00 18.01.2021.

Kad bi 30 000 vojnika ustoličilo predsjednika u nekoj drugo zemlji kako bi to naši "američki prijatelji" nazvali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije