Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
6 tjedana od poplava

Na mjestu puknuća nasipa još uvijek je jezero

nasip Rajevo Selo
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
03.07.2014.
u 15:19

Pumpe i dalje neprestano rade na ispumpavanju vode kako bi se mjesto puknuća moglo sanirati i nasip popraviti do jesenjih kiša.

Prve neslužbene informacije o razlozima puknuća nasipa kod Rajeva sela novinarima je prilikom zadnje posjete premijera dao i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić. On je tada plastično objasnio kako je sila vode isprala pijesak u temeljima nasipa, i ispod njega, poslije čega je došlo do nagloga slijeganja i puknuća nasipa.

O kakvoj sili se radilo govori i podatak da je nasip odnesen u dubinu od preko 12 metara. U isto vrijeme širina puknuća nasipa, djelovanjem vode, iz dana u dan je bila sve veća. Na mjestu puknuća nasipa i danas, mjesec i pol od toga 17. svibnja, je pravo jezero. Pumpe i dalje neprestano rade na ispumpavanju vode kako bi se mjesto puknuća moglo sanirati i nasip popraviti do jesenjih kiša. Plišić je rekao da će samo za potrebe zatrpavanja mjesta puknuća biti potrebno osigurati oko 35.000 kubika šljunka. Kada se šljunak naveze krenut će se sa izlijevanjem betonske košuljice. Na kraju će biti ponovno navezena zemlja.

Radi sve ekstremnijih vremenskih prilika nasipi će biti dodatno ojačani posebno u svojim temeljima. Svi radovi na sanaciji nasipa trebali bi biti gotovi do jeseni, najavio je Plišić premijeru Zoranu Milanoviću i resornom ministru Tihomiru Jakovini.

>>Poplavljeni koji će kuće sami obnavljati dobit će 40.000 ili 70.000 kuna

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije