Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na listama iliberal, čovik iz naroda i mladi lavovi

U lovu na mlađe birače HDZ na listu namjerava staviti “mlađu ekipu”, no istraživanja pokazuju kako su mladi birači skloniji novim strankama nego “mainstreamu”, a ponuda bi ove godine mogla biti raznolikija nego ikad
03. travnja 2019. u 16:25 28 komentara 2183 prikaza
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL, Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Stavljanjem mladih kandidata na izbornu listu za Europski parlament HDZ-ovci se nadaju privući mlade birače. U stranci objašnjavaju kako bi nova lica trebala mamiti one koji na birališta izlaze neredovito, a puno vremena provode na internetu, gdje se sa “starim” HDZ-ovim kadrom rijetko susreću.

Plenković Andrej Plenković: 'Izbori za EU parlament su izbori između onih koji su ozbiljni u europskim temama i onih koji nisu'

Pitanje je, međutim, koliko bi doista takvim biračima atraktivni mogli biti HDZ-ovi “mladi lavovi”. Iako mladi, oni su pripadnici dobro poznatog stranačkog establišmenta, a novija istraživanja pokazuju kako se mlađi birači teško identificiraju sa “starima” i skloniji su glasovati za nove stranke. A sudeći po dosad objavljenim kandidacijskim listama, na euroizborima u svibnju na izbor će im se ponuditi prilično šaroliko društvo, s idejama i izvedbom kakva se na hrvatskoj političkoj sceni prije nije viđala .

Porez na robote

Među stranke koje u lovu na birače najviše koriste internet i društvene mreže svakako je Živi zid, a osim stranačkog djelovanja izvan ustaljenih okvira, na njihovoj listi dosta je kandidata koji su do sada pokazali “drugačiji pristup”, koji iskusnijim biračima može djelovati odbojno, no mladima bi moglo djelovati privlačno. Na trećem mjestu ove liste tako je Dominik Vuletić, pravnik koji je pozornost javnosti privukao izjavom da je Živi zid za potpuno novi koncept države, “iliberalnu demokraciju”, što je njegova stranka kasnije nastojala “popeglati”.

Gordan Jandroković Jandroković: 'EU izbori pokazat će HDZ-ovu snagu, oporba je jalova i bez argumenata'

Iako još nije predstavila listu, posve nov pristup biračima očito namjerava nuditi i START, novoosnovana stranka bivše šefice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalije Orešković. Oni su već objavili dijelove izbornog programa, a portal Telegram prenosi kako je jedna od točaka tog programa porez na robote. Doista inovativan pristup, a koliko je takav porez nužan Hrvatskoj, u kojoj je niska produktivnost povezana s tehnološkim zaostajanjem jedan od većih gospodarskih problema, drugo je pitanje.

Drugačiji pristup nudi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kojemu je na listi samo jedna kandidatkinja iz vlastite stranke, dok su ostala mjesta popunili stručnjaci s kojima je Bandić i do sada surađivao. Zlobnici će reći kako se radi o ljudima koje je zadužio ili koji su zadužili njega, što se nikako ne može reći za “antisistemskog suca” Mislava Kolakušića, čiju listu još uvijek čekamo.

Europski parlament Mjerenje snage političkih aktera EU izbori uvertira za parlamentarne

Da su drugačiji od drugih, biračima nastoje pokazati i u Mostu. Ta je stranka objavila prilično izbalansiranu listu, na kraju koje je, kao “mamac za birače” postavljen Miro Bulj. Iako se i sam protivio ovoj kandidaturi, Bulj je na kraju pristao za stranku loviti preferencijske glasove, a s obzirom na popularnost koju je u dijelu javnosti stekao nizom situacija u kojima je isprovocirao verbalne napade premijera Plenkovića i HDZ-ovih zastupnika, koji su ga pogrdno nazivali “panjem“ i “čobanom”.

Bolje čoban nego ovca

Zbog toga ne treba sumnjati da bi doista mogao pomoći prolasku Mosta u Bruxelles. Pritom nije nemoguće ni da u Europski parlament uđe sam Bulj, koji kaže da će ići tamo kud ga “pošalje narod”. No, pitanje je koliko će među mnoštvom zastupnika iz različitih zemalja i političkih grupacija biti uočljive Buljeve poruke poput: “Draže mi je biti čoban, nego stranačka ovca.” Ili: “Zagora me rodila.”

Milan Bandić 'diže letvicu' Štern, Rusak i Đorđević na Bandićevoj listi za izbore za Europski parlament

– To su mi govorili i kada sam se kao lokalni političar kandidirao za Sabor. Rekli su mi da ću u Zagrebu biti neprepoznatljiv, ali ja sam i u Saboru ostao čovik iz naroda, a to ću ostati i ako me birači pošalju u Bruxelles. Neka narod odluči – kaže Miro Bulj. Ističe kako će i on i drugi Mostovi kandidati Hrvatsku u Bruxellesu predstavljati “grlato, glasno i prepoznatljivo”.

>> Pogledajte video: Matija Posavec (HNS) predstavio izborni program za Europski parlament

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • koraknaprijed:

  Bulj je pravi predstavnik MOST, obični PANJ!

 • Avatar tipo
  tipo:

  HDZu 6 mandata , takozvanim "suverenistima ce Z.Z pokupiti glasove jer nemaju plan ni program a gomilu "dotura za koje je jedan Pernar Einstein!

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  I jesu lavovi!!! Jedini sto narodu nesto nude. Kad pogledam Hasanove "desnicare udruzene s levicom, bujanec bojna zna jedino lagati cak i u tom "savezu su na zadnjem mjestu.