Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz neupitno zaslužene građane poput znanstvenika Đikića, predsjednik na odlasku sjetio se i sebi bliskih

Na kraju mandata Mesić odlikovao prijatelje

mesić
Foto: Boris Ščitar
1/10
VL
Autor
Jasmina Popović
12.02.2010.
u 21:34

Na prijedlog Komisije za odlikovanja, predsjednik je želio, objašnjavaju njegovi suradnici, dodijeliti priznanja svim ljudima ili organizacijama koji su se istaknuli u svojim profesijama ili u društvenom radu, a prijedloga je bilo mnogo.

Predsjednik Mesić odlučio je, čini se, posljednjih dana svog mandata odlikovati i one koji su to zaslužili i one koji su to željeli, komentira se u političkim kuloarima. Onima koji su to željeli smatraju njegove bliske prijatelje – od poduzetnika Tomislava Antunovića preko dugogodišnje suradnice Štefanije Balog do hotelijera Gorana Štroka ili poznatih zagrebačkih ugostitelja Miroslava Folnegovića i Slobodana Čimbura, vlasnika Mesiću omiljena restorana Baltazar, koji je dobio Spomenicu domovinske zahvalnosti.

Njima će to vjerojatno biti lijepa uspomena na druženje s Mesićem u dva predsjednička mandata iako prijateljstvo traje puno dulje od deset posljednjih godina i po svoj će se prilici nastaviti i kada postane prvi hrvatski predsjednik u mirovini.



Na prijedlog Komisije za odlikovanja, predsjednik je želio, objašnjavaju njegovi suradnici, dodijeliti priznanja svim ljudima ili organizacijama koji su se istaknuli u svojim profesijama ili u društvenom radu, a prijedloga je bilo mnogo. Među njima, kažu ima i njegovih prijatelja, ali riječ je redom o ljudima koji su zaslužni.

Tako su među ostalima u 2010. godini dobitnici bili od Kraljeva ulice, koje je predložio zagrebački gradonačelnik Bandić, do znanstvenika poput Miroslava Radmana i Ivice Đikića, za “koje valjda ne treba obrazloženje”. Odličja su dobili i liječnik Josip Paladino, profesor Radovan Vukadinović, kulturnjaci Berislav Šipuš i Bogdan Žižić, sportaši Nikola Plaćeš i Mihovil Španja, novinari Mirjana Rakić, Vojo Šiljak i Mario Harapin, autor emisije s Predsjednikom na kavi na Hrvatskom radiju. Mesić je odlikovao i francuskog ministra Bernarda Kouchnera, lovca na naciste Efraima Zuroffa, predsjednicu srpskog Helsinškog odbora Sonju Biserko, europarlamentarca Hannesa Swobodu i španjolskog veleposlanika Jorgea Fuentesa Vilallongu.

Povelje su dobili Međunarodni festival „Tjedan suvremenog plesa“, Muzej suvremene umjetnosti, Bokeljska mornarica i hrvatski Rotary savez. No, koliko god se čini da je Mesić dijelio mnogo odlikovanja, statistika govori da nije ni blizu broju odlikovanja koje je dao F. Tuđman. On je od 1995. do kraja svoje vladavine podijelio 11.835 civilnih odlikovanja, a Mesić u svojim mandatima 1764. Od toga je 635 bilo odlikovanja Katarina Zrinska, koja se automatizmom dodjeljuju dobrovoljnim davateljima krvi, a 325 odlikovanja su dobili strani državljani. Ostaju 804 odlikovanja tijekom desetogodišnjeg mandata.

Unatoč prijedlogu Vladimira Šeksa, premijerka Kosor ipak će ostati bez Mesićeva odlikovanja. Još se treba dokazivati i vjerojatno je predsjednik Josipović taj koji će odlučivati o njezinim zaslugama. Odlikovanja su dobili brojni sportaši, ali ne i sportska obitelj Kostelić, što Mesiću neki zamjeraju.

Komentara 138

WA
walter56
23:27 12.02.2010.

Kad Mesic dodjeljuje odlikovana to ni ne vrijedi nista meni bi bilo ispod casti uopce primiti od njega bilo kakovo odlikovanja ma ni obicnu cokoladicu nebi zelio od tog polupismenjakovica i neobrazovanog neznalice trebao se bar nauciti pristojnom ponasanju daa ne baca mikrofon i daje izjave da mu dosta sranja on je to sranje pa to ordenje i nema nikakovog znacenja kad je primljeno od takovog covjeka.

ST
stefj
11:50 13.02.2010.

Ovog lika smo birali 2 puta za predsjednika. Ne jednom, nego dva puta. Počinjem vjerovati da su Hrvati vrlo glup narod ili bar lako zavodljiv. Mesić će biti zapamćen kao predsjednik koji napravio sprdačinu od institucije, nakon njega, instituciju predsjednika Hrvatske bilo bi bolje ukinuti. Skoro jedina stvar što je Mesić radio cijela svoja dva mandata jest koristio položaj za obračun s protivnicima i promicanje osobnih interesa, a najviše se okomio na Tuđmana, njega ne može smisliti. Ljiga od čovjeka...

KN
knezovma
23:22 12.02.2010.

Zamislite samo kako se jadno u tom drustvu osjecaju gospodin Dikic i gospodin Radman.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije