Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove genomske tehnike

Zelena akcija: Odbacite nacrt uredbe Europske komisije o regulaciji nove generacije GMO-a

Zagreb:  Performans Zelene akcije na Europskom trgu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
06.07.2023.
u 09:43

Zelena akcija kaže da Europska komisija svoj potez pokušava opravdati potencijalom NGT-a da doprinesu održivosti i prilagodbi poljoprivrede na klimatske promjene, ali da se takve tvrdnje više temelje na obećanjima biotehnološke industrije.

Zelena akcija apelirala je u četvrtak na relevantne institucije u Hrvatskoj i hrvatske predstavnike u EU da odbace nacrt nove uredbe Europske komisije, kojom bi EU trebala regulirati novu generaciju GMO-a i da kao minimum zahtijevaju zadržavanje postojećih standarda na tom području. 

"Dugoočekivani nacrt nove uredbe Europske komisije, kojom bi EU trebala regulirati novu generaciju genetski modificiranih organizama (GMO) proizvedenih tzv. novim genomskim tehnikama (NGT), predviđa značajno razvodnjavanje postojećeg regulatornog režima", kaže u priopćenju Zelena akcija te apelira na relevantne institucije u Hrvatskoj i hrvatske predstavnike u EU da odbace takav prijedlog te da kao minimum zahtijevaju zadržavanje postojećih standarda na tom području.

Naime, ako nacrt nove uredbe koji je jučer objavljen prođe, u Zelenoj akciji upozoravaju da će se na hrvatskim poljima i tanjurima pojaviti proizvodi novih, još uvijek nedovoljno istraženih tehnologija, a koje neće biti moguće detektirati, niti će krajnjim potrošačima biti osigurana informacija da se radi o NGT proizvodu.

POVEZANI ČLANCI:

Zelena akcija kaže da Europska komisija takav potez pokušava opravdati potencijalom NGT-a da doprinesu održivosti i prilagodbi poljoprivrede na klimatske promjene, ali da se takve tvrdnje više temelje na obećanjima biotehnološke industrije, nego na stvarnim proizvodima s karakteristikama zanimljivim s aspekta održivosti, a koji bi bili spremni za stavljanje na tržište u dogledno vrijeme.

Podsjećaju kako sve relevantne ankete pokazuju da većina ljudi u Hrvatskoj i EU ne želi konzumirati GMO hranu, a prošle godine je više od 420.000 građana i građanki EU-a potpisalo peticiju protiv deregulacije novih GMO-a.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja

>> VIDEO Kod Plitvica pada tuča veličine oraha

Komentara 1

KU
kuramela
13:22 06.07.2023.

Oni vladaju GMO sjemenom , a što će se dogoditi kad jednom uskrate nabavu sjemena. Oni nas drže u šaci, zato svi vi koji se bavite poljoprivredom čuvajte prirodno sjeme kao dijamante i suho zlato, to će nam svima biti spas .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije