Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GP Maljevac

Na granici s BiH zbog migranata postavljena visoka ograda sa šiljcima

Ograda na granici s BiH
Foto: Klix.ba
10.06.2019.
u 20:11

Je li postavljanje ograde znak da policija ima indicija kako se sprema novi nasilni pokušaj ulaska migranata, kojih je u BiH najviše upravo u Unsko-sanskom kantonu, odnosno na granici s Hrvatskom, u MUP-u ne odgovaraju

Na graničnom prijelazu Maljevac danas je na mostu koji vodi prema teritoriju Hrvatske postavljena visoka metalna ograda sa šiljcima. U Ministarstvu unutarnjih poslova kažu da će ona služiti kao svojevrsna prepreka kako migranti ne bi mogli nasilno prelaziti granicu. MUP je priopćio kako su temelji za postavljanje ograde napravljeni i na graničnim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok.

Vrata na ogradi u slučaju pokušaja prelaska granice odmah se zatvaraju pa na teren nije potrebno na brzinu dovoditi veći broj policajaca niti dovlačiti i postavljati gelenderi, kao što je to bio slučaj prošle jeseni kada su migranti upravo na tom prijelazu, koji s bosansko-hercegovačke strane vodi u Veliku Kladušu, nekoliko puta pokušali nasilno ući na teritorij Republike Hrvatske. Zbog tih je ilegalnih pokušaja ulaska u RH jedno vrijeme prijelaz u Maljevcu bio zatvoren za sav promet, što je pak revoltiralo stanovništvo s obje strane granice, a gospodarstvenicima nanijelo veliku štetu.

Je li postavljanje ograde znak da policija ima indicija kako se sprema novi nasilni pokušaj ulaska migranata, kojih je u BiH najviše upravo u Unsko-sanskom kantonu, odnosno na granici s Hrvatskom, u MUP-u ne odgovaraju. Kažu da je postavljanje ograde u skladu s nedavnom odlukom Vlade kojom se predviđa upravo postavljanje takvih prepreka kako bi se zaštitila granica. Navodno će metalnih ograda sa šiljcima biti na još nekim graničnim prijelazima, a ne samo na ovom na Maljevcu.

Foto: Klix.ba

Ministarstvo unutarnjih poslova obavijestilo je danas Graničnu policiju BiH da će promet biti povremeno u prekidu sve dok radnici ne završe radove na postavljanju ograde.

MUP je priopćio kako je na njihovo traženje Ministarstvo financija kao tijelo nadležno za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza, na traženje danas postavilo pomičnu fizičku barijeru (ogradu) na Granični prijelaz Maljevac s obzirom na to da je Schengenskom katalogu EU-a za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat (Vijeće Europske unije, Bruxelles 16. ožujka 2009 (19. 03.)7864/09 SCH-EVAL 48 FRONT 21 COMIX 253), navedeno „kako granične prijelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odijeljeni ogradom (iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet)“.

"Također, Zakonom o nadzoru državne granice propisano je kako graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolica s objektima koji su potrebni za nesmetano i sigurno odvijanje prometa i obavljanje granične kontrole te drugih graničnih formalnosti. Temelji za postavljanje ograde napravljeni su i na graničnim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok", stoji u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
20:10 10.06.2019.

I produžiti je barem 50 km !

ME
medvedgrad
19:22 10.06.2019.

Kaj ce reci ona iz Welcome udruga za islamiste Emina Buzinkic koja ih docekuje rasirena gostoprimstvom. Sad bude morala i ona i drugi natrag prek ograde.

LA
lak0
19:00 10.06.2019.

To!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije