Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na dvije otkrivene stranice Anne Frank pisala je i o seksu

Posebnom tehnologijom osvjetljivanja pročitane su stranice dnevnika koje je Anne Frank prelijepila smeđim papirom
17. svibnja 2018. u 18:05 10 komentara 726 prikaza
Anne Frank
Foto: Andreas Arnold/DPA/PIXSELL

Godinama su dvije stranice dnevnika Anne Frank bile zagonetka za znanstvenike. Anne ih je napisala u svom skloništu u Amsterdamu, gdje se s obitelji skrivala pred nacistima, a potom prelijepila smeđim papirom kako ih se ne bi moglo pročitati. Sada su napokon “pročitane” koristeći posebnu tehnologiju osvjetljavanja, a pokazalo se kako je na njima Anne Frank ispisivala proste viceve i svoja razmišljanja o seksu, kontracepciji i prostituciji.

Siniša Mihajlović ŽESTOKE REAKCIJE Talijani napali Srbina: Bio je prijatelj s Arkanom, a branio je 'koljača iz Srebrenice'

Velike kuće za zabavu

– Svi muškarci, ako su normalni, idu sa ženama kao što su one u susjednoj ulici i s kojima se zabavljaju. U Parizu za to postoje i velike kuće. I tata je bio tamo – piše Anne u dijelu dnevnika koji se odnosi na prostituciju. Spominjala je i pubertet, vlastito seksualno sazrijevanje, činjenicu kako djevojčice oko četrnaeste godine dobivaju prvu mjesečnicu.

– Znak je to da je ona zrela, da može imati odnose s muškarcima, ali naravno nitko to ne radi prije braka – stoji u dnevniku. U ovim zapisima Anne Frank navela je i nekoliko viceva s temom seksa.

– Čovjek je bio oženjen za vrlo ružnu ženu i nije s njom htio imati odnose. Jedne večeri vratio se kući i vidio svog prijatelja u krevetu sa svojom suprugom. Pomislio je tada, kad on može, morat ću i ja – jedan je od viceva.

Italija - prisjećanje na Anne Frank:

Anne Frank
1 / 14
Italija - prisjećanje na Anne Frank

Izazivaju smijeh

Anne Frank svoj je dnevnik pisala tijekom dvije godine skrivanja za vrijeme Drugog svjetskog rata, a uhvaćena je i zajedno s obitelji poslana u koncentracijski logor Auschwitz u kolovozu 1944. gdje je uskoro ubijena. Dnevnik je nakon rata objavljen i postao je simbol nade i otpora, a preveden je na desetke jezika. Do sada ove stranice nisu bile tiskane jer nije bio poznat njihov sadržaj.

– Tko god bude čitao ove ulomke, neće moći suspregnuti osmijeh. Prosti vicevi uobičajeni su među djecom koja rastu i razvijaju se. Ove stranice pokazuju kako je Anne Frank bila normalno, obično dijete uza sav svoj talent koji je imala – kaže Frank van Vree, direktor Nizozemskog instituta za proučavanje rata, holokausta i genocida.

Kako je Dnevnik svojevrsni klasik literature, još uvijek nije odlučeno hoće li se ubuduće tiskati u dosadašnjem izdanju ili će pak biti proširen za dvije stranice koje su do sada papirom bile skrivene od čitatelja.

Izložba Anne Frank (1) na filozofskom Otvorena izložba 'Anne Frank – povijest za sadašnjost' izložba,Anne Frank ekskluzivna izložba Bjelovarčani upoznali potresan život Anne Frank srušeni kesten Anne Frank PAO STARI KESTEN Oluja srušila stablo koje je bilo utjeha Ani Frank
 • bakulušić:

  - Muškarac, ako je normalan, traži ženu - zapisala je Anna Frank. Sad će je proglasiti homofobom i tražiti zabranu Dnevnika.

 • ilijan1a:

  Dnevnici Ane Frank dokazuju da možeš čovjeka fizički ubiti ali da nemožeš ubiti ono što je u sebi nosio. Ane Frank je jedna od mnogih djevojčica koja je bila svjedok pakla na zemlji pakla rata. I za normalne ljude su ... prikaži još! njeni dnevnici poruka da se to nikada više ne dogodi.

 • Avatar Agramer77
  Agramer77:

  – Svi muškarci, ako su normalni, idu sa ženama kao što su one u susjednoj ulici i s kojima se zabavljaju.Pa kaj bu sad rekli ljevičari???