Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

"Na dobrom smo tragu da završimo privatizaciju brodogradilišta"

sjednica vlade, kosor (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
02.09.2010.
u 17:11

Ministar Đuro Popijač ponovio je da je Vlada za Uljanik zatražila od Europske komisije da bude izuzet iz procesa restrukturiranja.

Vlada se složila s nastavkom procesa privatizacije brodogradilišta 3. maj u Rijeci, Brodotrogira i Brodograđevne industrije Split za koja su se javili potencijalni kupci Crown Investment, iza kojeg stoji austrijski koncern A-TEC, Jadranska ulaganja te DIV Samobor. Iz privatizacijskog postupka ispao je ponuđač More Trogir koji je na mjestu Brodotrogira želio graditi turističko-stambeni kompleks.

- Na dobrom smo tragu da završimo proces privatizacije brodogradilišta i ujedno ispunimo jedno od ključnih mjerila za zaključivanje pregovora o poglavlju Tržišno natjecanje - rekao je ministar Đuro Popijač te ponovio da je Vlada za Uljanik zatražila od Europske komisije da bude izuzet iz procesa restrukturiranja jer se ono odnosi na brodogradilišta u teškoćama, što Uljanik nije.

Vlada je Saboru predložila izmjene Zakona o energiji kojima bi cijene toplinske energije umjesto Vlade ubuduće određivala lokalna predstavnička tijela. Popijač je objasnio da je grijanjem iz toplane obuhvaćeno 250.000 domaćinstava te da je razlog za izmjene činjenica da lokalne vlasti "imaju naviše uvida u stanje stvari".

Vlada zaštićenim najmoprimcima prodaje 3000 stanova u državnom vlasništvu. Početna cijena četvornog metra bit će 5808 kuna, ali će se taj iznos umanjivati, najprije za amortizaciju, a nakon toga, ovisno o statusu stana, umanjivat će se i na druge načine, pa se očekuje da bi u konačnici prosječna cijena četvornog metra bila oko 500 eura.

Branitelji će za svaku godinu provedenu na ratištu dobiti dva posto popusta, a prognanici za svaku godinu progonstva 1,5 posto. Ti se popusti neće moći ostvariti na kupnju stanova u strogome gradskom središtu. Premijerka Jadranka Kosor ustvrdila je da oni koji žele živjeti na elitnoj lokaciji moraju platiti punu cijenu.

Za kupovinu u gotovini odobravat će se 15 posto popusta, dok je za kupovinu na kredit rok otplate do 20 godina i kamatna stopa od četiri posto. Koliko će se novca prodajom stanova sliti u državni proračun, nije poznato.

Komentara 5

OB
-obrisani-
17:34 02.09.2010.

Valjda je Kosorica htijela reci, \"Na dobrom smo putu da izvrsimo pljacku\".

BA
banijash
17:38 02.09.2010.

Meni se cini da se Jadranka prihvatila tog posla najvse da je slikaju svaki dan. ..voli se slikat to je ocigledno i svaki detalj na njoj je za tu priliku..

OB
-obrisani-
18:14 02.09.2010.

\"Na dobrom smo tragu da završimo privatizaciju brodogradilišta\"-------------------------------------------------------EU uništava hrvatsku brodogradnju jer smo im konkurencija,štite svoje radnike i eu radna mjesta ,tu šta če neki balkanac ostati bez posla u škveru i koji če sa zarađenom mirovinom kopati po kontejnerimaa tražeči boce da preživi koga boli ona stvar u eu---pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije