Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

'Dobivamo 357 milijuna eura od EU, dovršava se sufinanciranje izgradnje Pelješkog mosta'

24.11.2016., Zagreb - Vlada RH
Patrik Macek/PIXSELL
01.06.2017.
u 10:55

EK će dovršiti sve interne procedure za sufinanciranje najvećeg projekta iz sredstava EU, koji se odnosi na cestovnu povezanost s južnom Dalmacijom, izgradnju Pelješkog mosta, stonske obilaznice i pristupnih cesta

U 10 sati u Banskim dvorima počela je sjednica Vlade.

Premijer Andrej Plenković rekao je da će Europska komisija idućeg tjedna dovršiti sve interne procedure za sufinanciranje projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom, za izgradnju Pelješkoga mosta, pristupnih autocesta i stonske obilaznice te da će Hrvatska za to iz proračuna EU dobiti 357 milijuna eura.    

Premijer je podsjetio na odluku Vlade od 16. veljače te zahvalio ministarstvima mora, prometa i infrastrukture te regionalnog razvoja i EU fondova te posebno Hrvatskim cestama, koje su uložile godine stručnoga rada za realizaciju toga projekta.

Tijek sjednice:

10.15 – Kako je rečeno na početku sjednice Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac dobila je poziv povjerenice za regionalnu politiku EK Corine Cretu za 7. lipnja. Europska komisija dovršit će sve  interne procedure za sufinanciranje iz sredstava EU i iz proračuna EU "dosad najvećeg projekta koji smo uopće imali ".

– Riječ je o projektu koji se zove cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, znači radi se o izgradnji Pelješkoga mosta, izgradnji pristupnih autocesta, izgradnji stonske obilaznice – naglasio je Plenković.

Premijer je podsjetio na odluku Vlade od 16. veljače te zahvalilo ministarstvima mora, prometa i infrastrukture te regionalnog razvoja i EU fondova, a posebno Hrvatskim cestama, koje su uložile godine stručnoga rada za realizaciju toga projekta.

– Od EU ćemo iz europskog proračuna dobiti 357 milijuna eura sredstava, pa će se ovaj projekt u tri faze implementirati između 2017. i 2021. godine. Riječ je o strateškom projektu ne samo za Dubrovačko-neretvansku županiju i njezin južni dio, nego za cijelu RH i u kontekstu naših priprema za ispunjavanje kriterija za ulazak u šengenski prostor", izjavio je premijer.

Zaključio je kako se nakon niza godina govorenja o ovome projektu došlo do faze da su sredstava osigurana, kako iz proračuna tako i golema sredstva iz proračuna EU.

Plenković je također u uvodnom dijelu sjednice Vlade dodao i da  se nastavljaju svi procesi nužni za restrukturiranje Agrokora te podsjetio na sastanke koji su održani ovaj tjedan.

10.30 – Ministar financija Zdravko Marić predstavio je petu točku Dnevnog reda – Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija.

– Cilj joj je bolje funkcionalnije i racionalnije organiziranje ministarstva te povećanje učinkovitosti rada – rekao je resorni ministar.

Uredba je prihvaćena jednoglasno.

Vlada je prihvatila i strategiju Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku do kraja 2020. godine, do kada EBRD planira u Hrvatsku ulagati 200 do 300 milijuna eura godišnje, ponajviše u projekte privatnog sektora.

Zdravko Marić istaknuo je njene tri glavne smjernice – potpora konkurentnosti privatnog sektora, produbljivanje financijskog tržišta radi lakšeg financiranja manjih poduzetnika te promicanje boljeg poslovanja javnih poduzeća.

10.50 – Prihvaćene su i točke o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske u k.o. Split Sveučilištu u Splitu
Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2016. godinu – davanje mišljenja Hrvatskome saboru te prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Mnogostrane konvencije o provedbi mjera povezanih s ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u svrhu sprečavanja smanjenja porezne osnovice i preusmjeravanja dobiti. 

Vlada je kao 11. točku Dnevnoga reda imala verifikaciju odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske:
Gorana Beusa Richembergha u vezi s jezerom Čiče i Vukovinskim jezerom u Velikoj Gorici te Peđe Grbina, Joška Klisovića i mr. sc. Orsata Miljenića u vezi s provođenjem postupka o prestanku Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije.        

U 11 sati završio je otvoreni dio sjednice. 

 

 

 

 

Komentara 57

ZA
zampioivo
11:37 01.06.2017.

Hoće li Partija opet zaustaviti gradnju, kaos kojega je obećala uz pomoć takozvanih nevladinih udruga i okupiranih medija proizvodi iz dana u dan!

DR
drugzoka.
11:44 01.06.2017.

Bravo Plenkoviću, mnogi su danas u Hrvatskoj nesretni...

HO
Hodajucalaz
11:50 01.06.2017.

Tako radi odgovorna Vlada, za razliku od Milanovićeve koja je cetri godine uhljebljivala, pljačkala i Hrvateuvela u DUŽNIČKO ROPSTVO a nije investirala u NIŠTA, bravo!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije