Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija upozorava:

Na djelu je novi modalitet računalne prijevare, ne nasjedajte!

laptop
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
15.03.2021.
u 15:08

Nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu

Iz Policijske uprave brodsko-posavske upozorili su na novi, sve rašireniji modalitet računalne prijevare.

Naime, u petak, 12. ožujka službenici Policijske postaje Slavonski Brod postupali su po kaznenoj prijavi 34-godišnjaka koji je putem internetskog oglasnika oglasio prodaju artikla. Nakon toga mu se obratila nepoznata osoba i dovela ga u zabludu da podatke o svojoj bankovnoj kartici upiše u web-formu, a s ciljem sigurnog plaćanja.

Kako se navodi u policijskom priopćenju, nepoznata osoba je oštećenom dostavila i poveznicu u kojoj je navedena sigurnost plaćanja (safe shop) te poveznicu do web-forme za unos bankovnih podataka. Oštećeni 34-godišnjak je nakon upisanih podataka s bankovne kartice (broja kartice, podatka do kada kartica vrijedi, generalija vlasnika kartice i CVV koda) doznao kako je nepoznata osoba iskoristila te podatke i izvršila transakcije s računa u iznosu od više tisuća kuna.

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na pronalasku nepoznatog počinitelja kaznenog djela računalne prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka te podnošenju odgovarajućih pismena.

U konkretnom slučaju radi se o takozvanim „phishing“ obrascima na internet stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.

- Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji - poručili su iz PU brodsko-posavske.

Komentara 1

Avatar šaka_jada
šaka_jada
15:20 15.03.2021.

pih! što je to prema ovoj globalnoj korona prevari????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije