Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA ANTIKORUPCIJSKOG VIJEĆA

VIDEO Grmoja Zekanoviću: Simpatično mi je kako branite Plenkovića. Vidim tu neke natruhe zaljubljenosti

Zagreb: Stern i Petrovic na Vijecu za pracenje strategije suzbijanja korupcije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.11.2022.
u 12:42

Pozivi svim ostalima koji nisu bili vrijede i dalje - premijeru Plenkoviću, bivšem ministru Ćoriću, sadašnjem ministru Filipoviću, Buriloviću, Mikuljanu i ostalima koji se nisu odazvali na prošlo saslušanje - istaknuo je Grmoja

Sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije o aferi "INA" nastavlja se danas s početkom u 10 sati. Danas se očekuje saslušanje Siniše Petrovića i Davora Šterna. Na prošloj sjednici su saslušani bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić i bivši predstavnik radnika u Nadzornom odboru Božo Mikuš.

 

Tijek događaja

13:30 -  Bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine (2012-2016) Siniša Petrović ustvrdio je kako je sadašnji način upravljanja i izbora NO-a i Uprave Ine potpuno protivan Zakonu o trgovačkim društvima, to je mješavina dualističkog i monističkog modela.

"Situacija u kojoj NO i Uprava djeluju je patološka, dioničari očekuju da zastupate njihove interese, a ako to radite postupate protivno zakonu. Ako postupate u skladu sa zakonom, onda ne postupate u skladu s očekivanjima dioničara", rekao je.

Dodao je da promjena sustava upravljanja ne bi donijela ništa, jer su ključni vlasnički odnosi i koliko dionica ima Mol, a koliko Hrvatska, te upozorio da većinsko vlasništvo države nije garancija uspješnog upravljanja.


12:30 -  Nakon što je Zekanović počeo pitati Šterna o odgovornosti Milanovićeve i Račanove vlade, Grmoja je naveo kako mora nešto komentirati

"Upravo ovo što se rekli, kolega Zekanoviću, da Vijeće nije tu da utvrdi odgovornost ove Vlade nego da dozna istinu. Istina je da je gospodin Štern neke inkriminirajuće dokaze stvari za Račanovu Vladu oko Bijelih noći. Meni je drago da je to tako. Mi na ovom vijeću nećemo nikoga štititi i nitko ovdje neće biti zaštićen. A što se tiče arbitraže, radi korektnosti, možda ne smijete, ali ja mogu reći sve o bilo čijoj odgovornosti. Kad govorite o arbitraži, Plenkovićeva Vlada nakon izlaska Mosta nastavila arbitražu. Ne samo nastavila, već vi tvrdite da smo mi izgubili nakon što je Plenkovićeva Vlada podnijela zahtjev za reviziju na švicarskom sudu. Dakle, ako želimo govoriti istinu: Da, Most se zalagao za ostanak u arbitraži. Mi smo na to ponosni i obrazložili smo zašto. A sad kad imamo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda, ja se zalažem za to, a i vidim da je većina kolega u ovom Vijeću na tom stavu da DORH i Trgovački sud trebaju krenuti u poništenje tog dodatka ugovora", kazao je Grmoja.

"Hvala vam što ste konačno priznali da ste ponosni na arbitražu. To je hrvatska javnost čula. Vi ste upravo izjavili da ste vi ponosni na arbitražu", kazao je Zekanović na što mu je Grmoja dobacio da je ponosan na ulogu Mosta u tome.

"Drago mi je što ste ponosni što je hrvatska država izgubila dvije milijarde kuna. A radi istine koju vi volite jako je bitno naglasiti i tu je bitan raspored. Nakon što je Milanović počeo arbitražu, a Božo Petrov nastavio, a vi ste to potvrdili, kako nije bilo mogućnosti izlaska iz arbitraže jer u onom trenutku je bilo ili uzmi ili ostavi", naveo je Zekanović te dodao "ovo je bio mali korak za Nikolu Grmoju, a velik za hrvatsku istinu jer ste vi priznali da se bili za arbitažu".

"Simpatično je način na koji vi pokušavate obraniti premijera Plenkovića. Meni to više nije ni smiješno, meni je to simpatično. Ja tu vidim nekakve natruhe nekakve te zaljubljenosti. Drago mi je to primijetiti", kazao je Grmoja Zekanoviću koji se na to počeo smijati.


11:44 -  Saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović predložila je da se na saslušanje pozove Hrvoje Šipek radi rasvjetljavanja problematike upravljanja Inom.

"U nekoliko navrata smo na sjednicama slušali kako se funkcioniranjem u Ini krši niz zakonskih propisa, zakon o trgovačkim društvima, zakon o tržištu kapitala , energetska strategija Hrvatske pa čak  i Ustav,  a DORH je po zakonu dužan postupati u takvim situacijama pa mislim da bi Vijeće trebalo razgovarati sa glavnom državnom odvjetnicom", iznijela je Ahmetović prijedlog, koji je Vijeće većinom podržalo.

 


11:05 - Zastupnik Zekanović postavio je pitanje Šternu zna li 'za koju konkretnu korupciju' iz njegovog vremena u INA-i. Nakon Šternovog odgovora Grmoja je pohvalio Zekanovića na što mu je ovaj odgovorio.

Grmoja: Ja se zahvaljujem kolegi Zekanoviću što konstruktivno sudjeluje na ovoj sjednici.

Zekanović: Pusti ti mene na miru s komentarima.

Grmoja: Kolega Zekanoviću, budite pristojni.

Govoreći o prodaji Bijelih noći, Štern je rekao kako je njihova kupnja bila najbolji projekt u povijesti Ine. Govorio je i o prodaji Bijelih noći.

- To je bilo napravljeno na jedan način koji meni ukazuje na korupciju ali nemam dokaze. Nitko suvisli ne bi to napravio da nešto što proizvodi 2,5 milijuna tona godišnje se proda za iznos od 75 milijuna dolara od kojih 20 nije nikada, po mojim spoznajam, naplaćeno jer je ostalo na nekakvom računu u inozemstvu - rekao je Štern.


10:45 - "Vjerujem da vi razumijete da se na ovom vijeću nije razotkrila nikakva korupcija", rekao je Zekanović i naveo da su oni koji su svjedočili imali svoje razloge za to.

"Prodaja INA je započela za vrijeme koje Vlade. Molim da se to kaže na glas. Volio bih čuti vaš stav što je bilo s Bijelim noćima kad se prodavala Ina. Zanima me vaš stav o Siriji", upitao je Zekanović.

"Prodaja INA-e se dogodila za vrijeme Vlade Ivice Račana. To su vodili Linić, Granić i u nekom trenutku je bio i Fižulić."

Kazao je da su Bijele Noći prodane za vrijeme Vlade Zorana Milanovića: "Meni to ukazuje na korupciju. Ina je mogla postati veliki europski proizvođač u Rusiji. Šteta je veća od svih ostalih šteta koje je napravljena u privatizacije. Propuštena dobit je nešto što je bilo fantastično."

Štern se ispravio potom i kazao da je prodaja Bijelih noći bila 2002./03. te da je to bilo za vrijeme Račana.

Osvrnuo se i na polja u Siriji

"Ne možemo napustiti takvo nalazište bez da se ne osigura povratak, kazao sam.  Rečeno mi je da mi moramo biti predvodnik u sankcijama i mi smo onda povukli naše ljude", naveo je i objasnio da se to dogodilo za vrijeme vlade Z. Milanovića.

"Mene zanima što je danas s tim poljima. Tamo je već četiri godine donekli mir", dodao je.


10:42 - "Bilo kakva promjena neće dovesti do promjene upravljanja u Hrvatskoj. Promjena modela upravljanja neće promjeniti osnovni problem. Ako oni smatraju da je INA tvrtka kćer, oni se ponašaju tako", dodao je Štern.


10:25 -  Okupljenima se obratio Davor Štern.

"Hvala vam što ste mi dali priliku da kažem ono što mi je već dugo na srcu. Volim INA-u. U INA-i sam ostvario svoj američki san. Spomenuli ste prodaju INA-e MOL-a. Osobno smatram da je najveća pogreška napravljena u privatizaciji INA-e u prvom krugu kad je MOL prodano 25 posto dionica + jedna dionica + pravo veta. To pravo veta je bila otrovna pilula."

"Mene je tad Đuro Popijač i dao mi listui rekao da on ne zna te ljude. Rekao mi da pokušam naći ljude koje će to raditi. Tako je nastao taj nadzorni odbor sve dok nismo opozvani. Kad smo imali nalog da se maknemo, mi smo napravili izvještaj", kazao je Štern i naveo da je u tom izvještaju navedeno sve što je tada opterećivalo INA-u, ali i sad opterećuje.

"U obrani MOL-a, svaka kompanija bi napravila isto. Moram se vratiti u 1998. godinu kad smo mi vodili pregovore s MOL-om te je bila iskonska želja da MOL i INA postanu jedna kompanija i da krenu zajedno na tržište. Projekt je išao dobro, imali smo angažirane stručne savjernike. Gospodin Tuđman je umro 1999. godine, a dolaskom nove vlasti 2000. godine projekt je zastao", napomenuo je Štern.

"U četvrtom kvartalu 2008. godine je kupila naftu, iz meni neutvrđenih razloga u trenutku kad je nafta bila skupa. To je dovelo do gubitka, nakon čega je MOL financijski uskočio", dodao je Štern.


10:14 - "Teško će vam biti voditi sjednicu jer je vodite unatoč odluci Odbora za poslovnika. Ako ste vi optužili Vladu za zatvoranje rafinerije, vi ste bili isto u Vladima pa je u redu da optužite sami sebe. Vi ste iznijeli politički stav da je Vlada kriva", naveo je Zekanović i ustvrdio da će on nastaviti dolaziti iako je prema njemu sjednica protivna Poslovniku.

Zatražio je da se na saslušanje pozovu Zoran Milanović i Mostovci Tomislav Panenić, Božo Petrov i Slaven Dobrović.

Grmoja je rekao da će biti pozvani oni, kao i svi oni koji su bili povezani s arbitražom kao što je bivša premijerka Jadranka Kosor, bivši premijer Tihomir Orešković, kao i ranije navedeni političari poput Milanovića i Petrov.

"Znam da vama nije lako jer primate puno naputaka", napomenuo je Grmoja Zekanoviću.


10:05 - Grmoja je istaknuo na početku sjednice da se ona održava unatoč naporima vladajućih da opstruira i da je zadovoljan s time što su uspjeli održati već njih tri.

"Zanimaju nas iskazi oko Sisačke rafinerije. Prema svjedočanstva proizlazi da je nalog za zatvaranje dala hrvatska Vlada", kazao je Grmoja.


10:00 - Počela je sjednica.


9:30 - Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Mostov Nikola Grmoja kaže kako većina pozvanih želi doći na Antikorupcijsko vijeće.

- Mi smo unatoč pokušajima vladajućih da zaustave saslušanja zapravo doveli do situacije da većina pozvanih želi doći na Antikorupcijsko vijeće tako da smo ovu sjednicu morali podijeliti na dva dijela jer smo imali četiri potvrde za dolazak. Danas će doći Siniša Petrović i Davor Štern, rekao je Grmoja.

Podsjetio je da pozivi ostalima vrijede i dalje.

- Pozivi svim ostalima koji nisu bili vrijede i dalje - premijeru Plenkoviću, bivšem ministru Ćoriću, sadašnjem ministru Filipoviću, Buriloviću, Mikuljanu i ostalima koji se nisu odazvali na prošlo saslušanje. Nadam se da ćemo i nakon ovog saslušanja dobiti nove informacije o tome kako je moguće da se dogodila ovakva pljačka u Ini te jesu li povučeni neki potezi koji su naštetili interesima RH. Tu mislim na gašenje Rafinerije Sisak, istaknuo je Grmoja, piše HRT.

Podsjetite se: Zekanović donio kartone s likovima Mostovaca pa ga izbacili sa sjednice: 'Ovi ljudi prikrivaju korupciju'

Komentara 52

DU
Deleted user
12:09 14.11.2022.

Tko će istražiti G.Granića, Linića, Milanovića, Jurčića,gđu Pusić za pogodovanje MOLu i prodaju Bijelih noći i polja u Siriji.

Avatar southman
southman
10:40 14.11.2022.

Štern će uništiti Grmojine mokre snove do kraja !

BI
bill35
11:47 14.11.2022.

Nisam ljubitelj HDZ-a, dapače, ali su mi smiješni ovi mostovci. Grmoja bi kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća koje tobože istražuje što je bilo s Inom trebao biti neutralan i objektivan, a već unaprijed javno proglašava HDZ odgovornim, po onoj: "Kadija te tuži, kadija te sudi".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije